Marraskuun viimeisille päiville tulivat oikein kunnon lumimyräkät. Se muutti maisemaa kummasti harmaasta marraskuusta jouluiseksi talven ihmemaaksi. Keskiviikkona iltapäivällä juuri ennen auringon laskua näkyi taivaalla lupaus valosta. Koko päivä oli ollut hyvin sinisävyinen. Kunnes kolmen kieppeillä iltapäivällä sumu järveltä alkoi vetäytymään ja heikkoja valoviiruja näkyi taivaalla. 

Auringon%20lasku.jpg

Torstaina ja perjantaina tuli lisää lunta ja ihan reilusti. Metsässä puut alkoivat taipua luokille jään ja lumen painosta. Lauantaina oli pitkästä aikaa ihan aurinkoinen päivä. Aamulla idässä tai paremminkin kaakossa ruskotti. Tämä aamurusko ei ollut päivän paska.

Aamurusko.jpg

Lauantai kului taidepiirissä. Kotiin ajellessa ihastelin laskevan auringon punaiseksi värjäämää metsää ja pohjoisen taivaan pastellin sävyjä. Kotona hyppäsin vauhdilla ulkoilukamppeisiin ja nappasin kameran mukaan, jotta ehtisin ikuistaa harjulta taivaan pastellisävyt. Tällainen talvinen valo vaihtuu vain niin nopeasti eri sävyiseksi, että enpä ehtinyt niitä pastellin sävyjä kuvaamaan.  Jotain pientä häivähdystä voisi pastellista nähdä hyvällä tahdolla.

Pasellin%20h%C3%A4iv%C3%A4hdys.jpg

Hyvin äkkiä värit olivat lumisessa maisemassa sinisiä sävyjä. Lunta oli puoli sääreen tarkasti mitattuna.

Sinisen%20s%C3%A4vyj%C3%A4.jpg

Hupaisasti kului puolitoista tuntia muutaman kilometrin matkalla lumisessa luonnossa. Yllättävästi kylmä puri poskiin, vaikka pakkasta oli vain kymmenkunta astetta. Ilma on vielä näin syksystä kosteaa, että pakkanen tuntuu herkemmin kuin kevään kuivilla pakkasilla. Sinne päivä painui horisonttiin lumisen metsän taakse. Nätti oli iltarusko. Jokohan tämä olisi talven ihmemaata?

Iltarusko.jpg

Tänään sunnuntaina onkin jo joulukuu. Maisema kimalteli nousevan auringon kajossa kuin konsanaan talven ihmemaassa. Joulumaa tämä ei kuitenkaan taida vielä olla, kun tonttuja ei näkynyt vielä hiippailemassa. Pellolla oli kuitenkin mansikkamaata kaivamassa kolme sorkkaeläintä, jotka eivät suinkaan olleet poroja, vaikka erehdyttävästi muisuttavat Disneyn piirrettyjen poroja. Minä muuten epäilen, että Aku Ankassa kuvatut porot eivät ole poroja vaan kauriita. On tainnut piirtäjille tulla Disneyllä paha lajimääritysmoka. Eikös nämä karkoittamani metsäkauriit pompi niin kuin porot Disneyn piirretyissä? Minä en ainakaan ole nähnyt porojen tuolla lailla pomppivan.

Mets%C3%A4kauris.jpg

Siinä koko revohka pinkoo pakoon. Ilmiselviä Joulupukin poroja Ameriikan malliin mikäli Aku Ankkaan on uskominen.

Mets%C3%A4kauriit.jpg

Nuo pahuksen tihulaiset palasivat päivällä taas kaivamaan mansikkamaalle. Kyläilemästä tultuani ajoin niitä pois kuin paraskin ajopiski: "Vuh, vuh!" Hitsi, kun ottaa kunnon päälle.

Muistutukseksi vielä kännykkäkuva millaiselta oikea porot näyttävät:

porot.jpg

Vielä, kun näkisin oikeita tonttuja ja ihan oikean Joulupukin todistetusti. Silloin voisi sanoa niin, kuin näiden porojen kohdalla, että repikää tästä te harhaan johtajat.

Mukavia joulukuisia päiviä talven ihmemaassa ja kaupunkien dingeldangelin kajossa!