Meillä on nyt hivenen lunta maassa ja kuuraa puissa. Mukavasti ne tuovat valoa pilvisiin päiviin. Harmaissakin päivissä on joskus jotain kaunista vaikkapa tämä mesiangervo, joka on saanut koristeeksi vesipisaroita.

 

Mesiangervo.jpg

 

Vielä kauniinpia ovat vesipisarat, kun niihin osuvat pitkästä aikaa auringon säteet. Pisarat kasveilla ovat kuin köyhän naisen kausivalot. Pieni väriläiskä oli vielä pensasangervon oksaan syksyltä unohtunut.

Pallukoita.jpg

 

Sumuista ja harmaata oli tänäkin aamuna. Aamukahvia juodessa seurailin pihan närhien touhuilua. Kovasti ne ajotieltä jotain kopsuttelivat.

N%C3%A4rhet.jpg

 

Aamun harmaus vaihtui järvenselän sinisyyteen. Kävin kokeilemassa rannassa jään kestävyyttä. Pikku eläimet olivat jo jäällä pomppineet. Hieman rantapenkereen tuntumassa jää risahteli, joten peräännyin pois. Käyn kokeilemassa kumpparit jalassa, josko jää kesätäisi. Mukavia vaelluskenkiä en raski uittaa, jos jää ei kestäkään. Vettä ei rannassa ole kuin reipas saappaanvarsi, joten tässä on hyvä kokeilla jään kestävyyttä aluksi.

Sininen%20aamu.jpg

 

Aamupäivän lupaus auringosta oli saanut muitakin ulkoilijoita liikkeelle. Peräti kaksi ihmistä tuli meitä vastaan lenkkipolulla. Tavallisesti menee viikkoja, ettei ketään nää. Sumu ja aurinko kilpailivat, kumpi pääsee voitolle.

Utua.jpg

 

Aurinko voitti. Laskevan auringon säteet saivat kasvihuoneen ikkunaan ilmestyneen sydämen kimaltelemaan. Aika hempeitä olivat väritkin.

J%C3%A4%C3%A4syd%C3%A4n.jpg

 

Mukavasti tuli väriä myös kuuraisiin ruusun oksiin. 

Ruusunkiulukat.jpg

 

Ruusunmarjoista on helppo aasinsilta toisiin lumisiin marjoihin. Pihlajanmarjat ovat talvimaalausten oivallinen kohde. Taideporukamme sai lahjoituksena canvaspohjia, joille oli tulostettu ilmakuvia joko malliksi, tai tulosteessa oli joku vika. Me sudimme kuvien päälle mustaa gessoa ja saimme maalauspohjia. Teippasin tällaisen pohjan maalauksen ajaksi levyyn kiinni. Minulla on keskeneräisiä flaamilaisia maalauksia, joista jää öljyvärejä, kun sinni pieneen pipertämiseen lopahtaa välillä. Näitä jäämä värejä sudin sitten pohjalle reippaalla kädellä. Hieman tarvitsin punaista tuubista. Rentoa ja mukavaa on tällainen maalaaminen. Tämä pitää pingottaa kiilakehyksiin, jos seinälle haluaa. Toinen vaihtoehto on kehystää paspiksen kanssa lasin alle.

Pihlajanmarjat.jpg

 

Tässä on toinen mustalle pohjalle tekemäni jämämaaleilla sudittu maalaus. Maalasin eilen taidepiirissä flaamilaiseen työhön elotonta-/kylmääkerrosta. Siitä jää tuollaisia siniharmaan sävyisiä värejä. Värejä vielä jäikin tämän maalauksen jälkeen. Musta pohja on aika helppo pohja. Ei välttämättä tarvitse hirveästi taustaan lätkiä väriä. Tosin aika öinen tunnelma näihin mustiin pohjiin tulee.

J%C3%A4%C3%A4puikkoja.jpg

 

Pakkanen kiristyy oikeasti, joten hyytävä tunnelma ei ole pelkästään maalauksissa. Pakkasta on nyt jo likemmäs neljätoista astetta. Alkaa olla siis jo talven tuntua. Hyvä ilta kotoiluun siis. Voi kaivella sukkapuikot ja lankakerät esiin. Tirautttaa kupposet kahvia ja mättää kahvileipää. Ah, mitä ihanaa kotoilua!

Tunnelmallisia kotoiluita ja mukavia marraskuun lopun päiviä!