Tänään on Kukan ja Flooran päivä. Perinteisesti tämä on ensimmäinen kevätpäivä. Vapun päivä on tullut sitten myöhemmin kevään aloituspäiväksi. Parin viikon aikana olen haahuillut välillä kameran kanssa. Kuvannut lintuja. Katsellut, kuunnellut kevättä. Rantapolkua olen tallustellut säännöllisesti. Pajusirkkuja vilistää polun laidan pajukoissa vaikka kuinka paljon. Pajusirkuilla on hyvä suojaväri. Eipä niitä viime syksyn lehtien seasta paljon erota kuin vasta läheltä.

 

Pajusirkku.jpg

 

Ihmettelin pientä harmaata lintua pihapensaassa. Yksi kuva minulla oli suoraan edestäpäin. Ei millään tunnistettu. Yhtenä päivänä lintu hyppeli nurmikolla, käänteli syksyn lehtiä. Pääsin katsomaan sivu- ja selkäpuolen kuviointia. Rautiainen lintu olikin. Rautiaisia ei ole aikaisemmin meillä näkynytkään. Nyt niitä oli pieni parvi.

 

Rautiainen.jpg

 

Viimeiset lumet ja jää järvestä lähti hyvin hitaasti. Ilta-auringon viimeiset säteet värjäsivät rannan puut punaisella sävyllä. Iltataivas oli tummaa sineä. Lokkiparvi palasi pellolta ojan suun sulaan.

 

Iltarusko.jpg

 

Pihalle on noussut kukkia. Yksi kukka on harvinaisen sitkas. Ruttojuurta olen yrittänyt hävittää jo vuosia. Ruohonleikkurilla surautellut päältä. Kitkenyt ruusupuskan seasta. Vieläkin se nousee. Työntää kukkavarsia ennen lehtiä. Ruttojuuri ei onneksi leviä siemenestä. Muuten se olisikin vitsaus. Olen kyllä nykkinyt kukkavarretkin pois, varmuuden vuoksi.

 

Ruttojuuri.jpg

 

Oikeasti kasvatettavia kukkia kaipailen. Krookuksia eli kevätsahrameita löytyy kukkimasta sieltä täältä. Istutin aikoinaan niitä paljonkin. Myyrät söivät.

 

Krookukset.jpg

 

Idänsinililjat eli skillat ovat kiitollisia. Ne leviävät myös siemenestä. Niinpä niitä kasvaakin paikoitellen sinisinä läntteinä siellä, missä on ollut muutamakin sipuli aikoinaan. Siemenet leviävät myös kitkentäjätteiden mukana. Sinililjat sopivatkin vaikka kukkivan nurmikon yhdeksi kasviksi.

 

Sinililjat.jpg

 

Toissa päivänä saapuivat pääskyset. Ne toivat kesän tullessaan. Järvestä lähtivät viimeisetkin jäät eilen. Kylvötyöt alkoivat pellolla. Nyt on siis kesä.

 

Haarap%C3%A4%C3%A4sky.jpg

 

Mikäs sen mukavampaa näin Kukan ja Flooran päivän kunniaksi kuin keväinen kuva kukasta ja muustakin floorasta, joka nousee maasta. Kuvaan pääsi myös sitruunaperhonen, joka edustaa luonnon toista elollista kuntaa, faunaa. Hyvää Kukan ja Flooran päivää sekä muitakin kevätpäiviä. Huomiselle onnellista äitienpäivää kaikille äideille ja kaikkien äitien lapsille!

 

Floora.jpg