Hieman on aikaa edellisestä päivityksestä. Kevätkiireet pukkasivat päälle ja kuvia en ehtinyt siirtää koneelle kamerasta. Nyt suurin osa kuvista on jo auttamattomasti menneen kevään juttuja. Kesää tässä eletään. 

Sunnuntai-iltana kävimme pienellä metsäreippailulla katsomassa joku kesä sitten istuttamiamme kuusen taimia. Metsään jäi koivuja, joiden alle istutimme kuusia. Toiveissa on, että luontaisesti sinne tulisi myös mäntyä. Tekemistä näytti olevan, sillä kuusen taimet pitäisi käydä pelastamassa, samoin luontaisesti syntyneet männyn taimet. Koivun taimia oli kyllä ihan riittävästi. Tälle palstalle tulee siis tulevaisuudessa sekametsä. Metsään kun mennään, minä katselen muutakin kuin puita.

Minä katselin kukkasia. Suokukka aloitteli aurinkoisimmissa kohdissa kukintaansa. Otin muutamia askeleita lähemmäs kukkivaa mätästä päästäkseni paremmalle kuvausetäisyydelle suokukista. 

 

Suokukka.jpg

 

Jalkani juuresta pyrähti lintu lentoon. Olin astua liron pesän päälle. Lintua en ehtinyt kuvaamaan, mutta pesän kuvasin. Neljä munaa siinä oli. Useiden kahlaajien munat näyttävät aika samanlaisilta. Pesäpaikka eroaa sitten enemmän. Lirolla on tällaisella suopohjalla heinillä ja lehdillä pehmustettu. Tämä pesä oli ajouran raiteiden välissä.

 

Liron%20pes%C3%A4.jpg

 

Lintukirjoissa ja netissä sanotaan liron pesän sijaitsevan yleensä tupasvillamättäässä. En muista, oliko pesä tupasvillamättäässä. Tupasvilloja kuitenkin metsässä kasvaa. Samoin kasvaa laajoja juolukkakasvustoja. Juolukka ei vielä kukkinut. Joissain kohden nuput olivat jo hyvin näkyvissä. Juolukan lehdet ovat nekin kauniit näin keväällä. Täällä tupasvillat eivät pääse ihan oikeuksiinsa. Avoimilla paikoilla tupasvillat ovat nyt valkoisena mattona.

 

Juolukat%20ja%20tupasvillat.jpg

 

Jättöpuuryhmässä on kuusi, jonka latva katkesi jo useita vuosia sitten. Olen odotellut siihen asukkaita. Nyt rakennusmestari näyttäisi aloittaneen kerrostalon rakennustyömaan. Ketään ei kuikistellut aukosta, mutta rakennusmestari itse huuteli metsässä. Samainen rakennusmestari on jo reijittänyt palstan haavat täyteen koloja. Niihin näyttäisi naakat asettuneen asumaan.

 

Katkennut%20kuusi.jpg

 

Pienelle alueelle mahtuu monenlaista kasvillisuutta. Yhden nurkan ovat vallanneet mesimarjat. Nyt kukinta alkoi olla parhaimmillaan. Satoa täältä ei ole kuitenkaan saatu. Pitäisi tuoda toista kantaa juurakko jostain kauempaa. Mesimarja vaatii kahta erilaista kantaa tehdäkseen marjoja. Saattaa olla laajojakin kasvustoja, jotka ovat periaatteessa samaa kasvia. Mesimarja vaatii ristipölytyksen marjoakseen. 

 

Mesimarja.jpg

 

Mustikka ja puolukka eivät vielä kukkineet. Täältä olemme käyneet poimimassa sekä mustikoita että puolukoita. Tosin puolukka-aikaan en mielelläni tänne tule, sillä hirvikärpäsiä on ihan hirveästi. Vaikka kuinka suojautuu, niitä löytyy vaatteista vielä monen päivän jälkeenkin. Linnut olivat aika hiljaa. Pesintä on käynnissä, joten aika linnuilla menee poikasten ruokintaan. Naakkojen ja tikan lisäksi metsässä kantautui tiltaltin ja peipposen laulua. 

Paluumatkalla kuovit koikkelihtivat tienlaidalla ja pellon reunassa. Töyhtöhyypän pesät olivat jo tyhjiä. Kuovin pesää emme hoksanneet. Ehkä senkin pesästä poikaset olivat jo lähteneet ja nyt poikaset olivat jossain lähellä piilossa.

 

Kuovi.jpg

 

Mukavaa kesäkuuta kaikille!