Latasin taannoin koneeseeni ilmaisen kuvankäsittelyohjelman. Ohjelma on GIMP. Nyt olen testaillut sitä parilla viikolla. Tähän näköjään jää koukkuun. Viime viikolla kikkailin juniorin Wanhojen tanssi -kuvilla. Ne jätän omaksi ja perheen iloksi tai murheeksi, miten päin vain. Tänään tein myrkyisen päivän piristykseksi Kevät odotus -kuvan. Laitan GIMP-version otsikkokuvaksi. En löytänyt Gimpistä automaattista pakkaustoimintoa, jollainen Picture Managerissa on. Gimpillä pystyi alentamaan vain kuvan laatua, jolloin yli 7 Mt tiedoston sai pienennettyä 50 % laadulla noin 760 kt:si. Kokoa voisi varmaan muuttaa ohjelman skaalaus-toiminolla. Pitääpä joskus sitäkin testata. Gimpillä voi tehdä erilaisia tallennusmuotoja. Tämän tallensin jpg:nä 100 % laadulla ja pakkasin sitten Picture Managerilla Web-muotoon. Tekstin koko olisi pitänyt olla suurempi. Käyttämälläni fontilla teksti ei erotu. Muokkaanpa tekstiä uudelleen ja pistän myöhemmin uuden version tänne.

Perhoset-normal.jpg

Tässä versiossa korjasin tekstitasolla fontin kokoa ja tyyliä. Vein kuvan jpeg muodossa 100 % laadulla ja pakkasin sitten Picture Managerissa Web-muotoon. Kortteja väsätessä, joihin tulee teksti kannattaa käyttää isoa fonttia. Alemmassa on 100. Ylemmän fontin kokoa en muista enää.

Perhoset3-normal.jpg

Gimp muistuttaa toiminnaltaan aika tavalla Photoshopia. Joka on joskus käyttänyt Photoshopia, pääsee kyllä nopeasti jyvälle Gimpistäkin. Normaalissa rajaus, valotus, pakkaus ym. toiminnoissa, jossa käsitellään koko kuvaa, käytän mieluummin Picture Manageria. Gimp on pikkujuttuihin vähän raskas ohjelma. Gimpillä touhutessa kannattaa heti alkuun opetella käyttämään tasoja ja tallentaa työnsä sekä Gimpin tasoversiona että esim. jpg:nä. Tasoversion voi avata myöhemmin ja muokata, mutta jpg:ssä työn joutuu aloittamaan alusta.

Lisätietoja ja ohjeita Gimpistä löytyy esim. osoitteesta: http://www.gimp-suomi.org/

Mukavia helmikuisia päiviä!