En nähnyt Saturnuksen renkaita, en Jupiterin kuita. Lähes koko joulukuun taivas oli paksun pilviverhon peittämä. Pari päivää ennen jouluaattoa taivaan pilviverho rakoili kuitenkin hetkeksi. Järven jäällä oli yksinäinen kalastaja ja vettä lähes lainehti. Silloin joulukuisen auringon säteet pääsivät pilven raosta valaisemaan maiseman ja saaden koko järven loistamaan. Hetkittäin luonto hellii ihmismieltä antamalla talven lyhyimpänä päivänä lupauksen tulevasta valosta.

Aurinkoa.jpg

Aurinkoa2.jpg

 

Valoa oli myös joulupäivän iltana kotikylän metsähautausmaalla. Hautausmaa oli satumaisen kaunis. Vastasatanut pehmeä, valkoinen lumi peitti hautakummut, -kivet ja isojen puiden oksat. Sadat tai ehkäpä tuhannet kynttilät valaisivat kauniisti. Eipä ole ihme, että metsäkansa vaeltaa joulun aikaan hautausmaille tuomaan kynttilänsä.

Jouluilta.jpg

 

Näinä välipäivinä minä en ole rynnännyt alennusmyynteihin. Olen vain heittänyt raitistelulenkkejä tutussa lähimaastossa. Olen seuraillut saukon, kärpän ja jänisten jälkiä. Kotinurkilla on jäljistä päätellen kulkenut kettuja, metsäkauriita ja näkyipä myös parit hirven jäljet. Olen nähnyt pariin otteeseen kaksi nuorta urosmetsoa. Niitä ei vielä voine kutsua ukkometsoiksi. Taisivat olla viime kesän poikueesta. Ne pyrähtivät mättäiköstä muutaman vuoden takaiselta harvennusmetsiköltä. Ilmeisesti maastosta löytyi puolukoita, tai kenties ne olivat syömässä mustikan silmuja. Päivät ovat olleet lumipyryisiä, jolloin en kameraa kuljettanut mukana. Sunnuntaina kamera oli kuitenkin mukana ja silloin näin ihan livenä myös padolla asustelevan saukon. Pitkään se ei kuitenkaan minulle uimanäytöstä antanut, vaan pujahti puroon laskevaan ojaan piiloon.

Saukko%20purossa.jpg

 

Kaksi koskikaraa olen tavannut lähes joka päivä. Ne ovat päättäneet viettää talviajan padolla. Tarvitaan kova pitempi aikainen pakkanen, jotta oja padon ympäristössä jäätyy. Niinpä koskikarat voivat asustella padolla yleensä läpi talven.

Koskikara.jpg

 

Huomenna hyvästellään tämä vuosi ja toivotamme uuden vuoden tervetulleeksi. Olkoon tuleva vuosi tätä kulunutta vuotta parempi jokaiselle. Mukavaa vuoden vaihdetta ja hyvää uutta vuotta.