Kokeilin tussiliituja tapetille. Tapetti on lähes antiikista paperitapettia. Rulla löytyi varastosta. Ikää tapetilla on ainakin 35 vuotta. Nyt siitä tuli harjoituspohja tussiliiduille. Värit menivät sottaiseksi, kun en muistanut kuivatusta värien välillä. Värien puhtaudesta ja kuultavuudesta ei ole tässä tietoakaan. Vetelin tussiliiduilla ensin tapetin nurjalle puolen ja sitten vetelin märällä sienellä, jotta tussi kastuisi. Kastunut liidun jälki leviää ja tarttuu paperiin kiinni.

Tussipohja.jpg

Siispä seuraavaksi kokeilin pastelliliituja. Hyvin tarttuivat pastelliliitujen värit tähän rypyläiseen tapettiin.

Puut.jpg

Viimeksi taidetunneilla opettaja sanoi, että kaikkia töitä ei tarvitsekaan tarkoittaa kehyksiin ja seinälle. Riittää, kun opettelee piirtämään. Hän puhui piirustuspäiväkirjasta. Piirretään joka päivä vaikka arkisia asioita, mitä nähdään. Siinä oppii näkemään valot, varjot, muodot ym. Minä näin nämä puut olkkarin ikkunasta, kunnes tuli pimeää. Joten osa on totta ja osa kuviteltua. Nämä olivatkin oivallista materiaalia harjoituspiirustuksiin. Halpoja ja toisaalta nopeita työstää. Fiksatiivina pastelliliiduille voi käyttää hiuslakkaa (hajustamatonta), jos oikeaa fiksatiivia ei ole saatavilla. Näitä tapettille tehtyjä harjoituksia taidankin tehdä useita tänä talvena. Rullassa on aika pitkästi tavaraa.

Päivälenkillä löytyi siemenkotia, mutta kasvin nimi on arvoitus.

Siemenkodat.jpg

Koska lähikuvat ovat tehokkaita, seuraavana on irvistävä simenkota.

Siemenkodat2.jpg

Minusta nämä olivat hauskoja pallukoita. Varsi on lähes puutunut. Jos olisin kerännyt näitä aikaisemmin, olisin voinut käyttää näitä kuivakukkatöihin. Olisi mukava tietää, mikä kasvi on kyseessä.

Muutoin päivä oli harmaa. Lenkiltä tulon jälkeen huomasin järvellä vielä yksinäisen kuikan. Satunnaisia muuttajia näkee vielä harvakseltaan. Lapin linnuilla on pitkä matka lämpimämmille vesille.