Syksyn myötä taidepiirimme on pyörähtänyt käyntiin. Insta on pullollaan kaikenmaailman ideoita syksyn ratoksi. Nämä kaksi asiaa, kun pistetään yhteen, niin ideat ottavat joskus myös ylikierroksia. Yksi tällainen Instan video ja kurssin eräs kokeilu poikivat uuden kokeilun. Alkuperäisessä videossa käytettiin kukallista kangasta taulun pohjana. Videossa kukat säästettiin taulun reunoille ja keskelle maalattiin maisema. Kurssilla taas painettiin syksyn lehdillä kortteja ja kuvia gellyart-menetelmällä. Kokeilin kotona syksyn lehdillä painamista mustalle gessopohjalla. Värit ovat akryylimaaleja. Lehdet olivat tuoreita. Litistin niitä pari tuntia sanomalehden välissä painon alla. Ensimmäisessä pohjana on ihan tavallinen, ruskea pahvi, johon olin sutinut joskus mustan gesson jämät. Hyvin tarttui lehdistä väri mustaan pohjaan. Sivelin maalin lehden ruotipuolelle ohuelti. Pistin maalipuolen pohjaa vasten ja laitoin paperin päälle. Paperin päältä hieroin varovasti kädellä. Otin paperin ja lehden pois. Samalla värin levityskerralla painoin toisen lehden kuvan. Tällöin hieroin telalla paperin päältä, jotta maali lähtisi tarkemmin irti lehdestä ja tarttuisi pohjaan.  Akryylimaali kuivuu nopeasti, joten pian voi painaa viereen tai päälle uusia lehtiä.

 

Lehdet%20pahville.jpg

 

Kun koeversio onnistui, kaivoin kätköistä mustaksi gessottuja pinkopahvipohjia. Painelin lehdillä pohjien reunoille kuvioita kehykseksi. Maaleja jäi vielä paletille. Yksi pohjista sai sitten pikaisen maalauksen keskelle. Siinä taitaa olla syksyinen pohjanmaalainen pelto puimurin jäljiltä. Sato on korjattu. Puimurin jäljet vain pellolla näkyvät. Syksy on ollut märkä, joten uraa on puimurin rattaat piirtäneet.

 

Pitk%C3%A4t%20pellot.jpg

 

Pari lehtikehystettyä, mustaa pohjaa jäi odottelemaan sopivaa aihetta. Maaleja oli vieläkin paletilla. Taas pengoin varastoja. Löytyi viime keväänä gellyart-kokeiluja tapetille. En ole kovin ihastunut tähän gellyart-hommaan, joten kokeilut olivat jääneet rullalle odottelemaan myöhempää käyttöä. Nyt otin pari niistä ja painoin lehdillä kuvia vanhojen kuvien päälle. Taustat ovat näissä kirjavampia kuin mustissa pohjissa. Lehtikuviot eivät pääse niin hyvin esille kuin mustalla pohjalla. Mallasin paspiksia näiden päälle. Valkoiset paspikset rajasivat suttuiset reunat pois. Kuvat paranivat paljon. En viitsinyt paspistaa oikeasti näitä kokeiluita, joten tässä ovat raakaversiot:

Lehdet%20tapetille1.jpg

 

Lehdet%20tapetille2.jpg

 

Tällä menetelmällä voi tehdä kortteja tai tauluja. Tummalla pohjalla painetut kuviot tulevat paremmin esiin. Väreinä käyvät sekä akryylivärit että akryylimaalit. Maalia kannattaa laittaa ohuelti lehden ruotipuolelle, muuten väri leviää painettaessa lehden reunan yli tai suttaantuu. Jos taulun keskelle haluaa maalata, kannattaa käyttää pieniä lehtiä. Eri kokoiset ja malliset lehdet tuovat työhön vaihtelevuutta. Samoin erilaiset ryhmittelyt tuovat mielenkiintoa työhön. Valkoinen väri toisen värin kanssa nostaa lehden esille paremmin pohjasta kuin pelkkä punainen tai keltainen ym. värit. Kannattaa kokeilla myös helmiäisvärejä. Kuivat lehdet murenivat helposti. Kuivia lehtiä kannattaa kostuttaa ja antaa kosteuden imeytyä lehtiin ennen painamista. Jos tulee suttua, niin uuden värin voi painaa kuivan päälle. Töitä voi jatkaa siveltimellä maalaten, jos siltä tuntuu. Kannattaa kokeilla myös paperille tai kartongille painettujen kuvien paspistamista tai kuvien käyttöä aukkokortteihin. Siistit reunat auttavat paljon.

Harrastamisen iloa!