Pienten tonttusten matka jouluun jatkuu. He näkevät jo valoa. Kenties se on jouluvaloa. Sitten alkaa kuulua lauluakin: "Nyt sytytämme kynttilän. Sen valo laajenee..."

-Mennään katsomaan mistä valo tulee ja kuka siellä laulaa.

Tontut ryntäävät kilvan kohti valoa ja laulua, kunnes tulee äkkijarrutus. Edessään he näkevät kaksi isompaa tonttua ja kynttilöitä ja joulupuun.

-Ketä te olette ja mitä te teette?

Joulumatka_t%26t.jpg

-Me olemme Tuomas- ja Tuomo-tonttu. Tehtävämme on sytytellä kynttilöihin valoa tässä tuvassa ja pihassa. Joka joulukuun 21. päivä sytytämme jouluvalot niin ledeihin, oikeisiin kynttilöihin kuin ulkolyhtyihinkin.

-Ulkolyhtyihin?

-Niin, ulkolyhdyt valaisevat pimeydessä kulkevia, jotta he eivät eksyisi.

-Autaisikohan ulkolyhyt meitä? Olemme eksyksissä.

-Vilkaiskaapa ulos oven raosta, jos asia sillä selviäisi.

Ulkolyhdyt.jpg

-Sieviä ovat ulkovalot, mutta eivät ne oikein taida meitä auttaa. Me kun emme oikein tiedä edes,että millä tiellä olemme. Silloin ei ulkolyhdyt taida olla oikea valo, kun ne auttavat vain tiellä pysymisessä.

-Ketäs te sitten olette ja mihinkäs te olette matkalla? Tiedä, vaikka osaisimme auttaa teitä muulla tavalla.

-Meillä ei ole vielä nimeä. Meidät tehtiin vasta täksi jouluksi tonttuverstaalla.

-Meidän pitäisi päästä jouluun tonttumuorin luokse. Hän pitää meille nimijuhlan sitten, kun pääsemme perille.

-Meidän pitäisi nähdä tähti, joka on kaikista kaunein ja loistavin. Se johdattaisi meitä jouluun.

-Siinä asiassa me kyllä todellakin voimme teittä tonttusia auttaa. Odottakaa vain huomiseen. Meillä on myös todella tärkeä tehtävä liittyen juuri siihen kaikkein kauneimpaan ja loistavimpaan tähteen. Sytytämme valon myös siihen kaikkein lyhyinpänä talvipäivänä. Ummistakaa vaan silmänne. Herätämme teidät katsomaan tähden syttymistä.

Aamun kajossa kaikkein lyhyinpänä talvipäivänä pienet tonttuset heräsivät Tuomas- ja Tuomo-tontun kuiskutteluun:"Tonttuset, nyt on aika. Herätkää katsomaan tuonne." Tuomas- ja Tuomo-tontut alkoivat laulaa: "Taivahalle syttyi juuri tähti kirkas, tähti suuri..." Ja niin syttyi kaikkein kaunein ja loistavin tähti tuomaan valoa tähän kaikkein lyhyinpään talvipäivään.

Joulun%20t%C3%A4hti.jpg

-Oi, silmäni ihan häikäistyvät tästä kirkkaudesta.

-Tämä on teidän tähtenne, jota teidän tulee seurata. Tähteä seuraamalla pääsette jouluun. Siellä tonttumuorin teille loihtima joulumaa teidä odotteleekin. Hyvää matkaa tonttuset.

Tonttuset, vielä nimeämättömät, rientävät kohti joulua. Taas he tapaavat uuden tontun. Nyt jutustelu sujuukin jo mallikkaasti.

-Me olemme uusia, vielä nimeämättömiä tonttuja matkalla jouluun. Kuka sinä olet?

-Minä olen Maria-tonttu. Tulin teitä vastaan, kun näin teidän kiiruhtavan tähteä seuraten. Saatan teitä loppumatkan.

Kuusi pientä uutta tonttua ja vähän vanhempi Maria-tonttu jatkavat matkaa. Sitten Maria-tonttu seisahtuu ja kääntyy pienten tonttusten puoleen.

-Rakkaat uudet tonttuset. Nyt olemme perillä joulussa. Tässä on tonttumuorin teille loihtima joulumaa. Siinä on jotain vanhaa, jotain uutta ja paljon valoa ja kirkkautta. Saatte nimen sitä mukaa, kun astutte joulumaahan ja joulumaan valot syttyvät. Tuomas- ja Tuomo-tonttu sytyttävät kaikki muut tuvan ja pihan valot, mutta tonttumuori sytyttää valot uusien tonttujen joulumaahan nimen annon kunniaksi.

Maria tonttu asettautui joulumaan portille ja otti esiin tonttumuorin kirjoittaman ohjelista. Hän katsoi kutakin tonttua vuoron perään ja luki paperista:

-Tyttötontut tulevat ensin. Sitten tulevat poikatontut. Astukaa jonoon. Tartun kutakin tonttua kädestä ja johdatan hänet joulumaan portista sisään ja sanon tontulle annetun nimen.

Niin sujui nimien anto Anni-, Tuovi-, Senni-, Taneli-, Aapo- ja viimeisenä Raafael-tontulle. Kun kaikki pienet tonttuset olivat joulumaan portin sisäpuolella, Maria-tonttu sulki joulumaan portin ja jäi odottamaan portin pieleen. Samassa syttyivät joulumaan valot. Niitä oli joulumaan puissa, lumihangella ja ihan joka paikassa. Ne loistivat kuin pienet tähdet luoden valoaan lumiseen maisemaan.

-Oi, onpa kaunista.

-Tämäkö on ihan kaikki meille?

-Kaikki tämä on ihan teille. Täällä saatte viettää tämän joulun. Nauttia tonttumuorin antimista. Tehtävänne alkavat vasta vuoden päästä. Nyt saatte vain kotoilla.

-Vihdoinkin perillä joulussa. Olemme ihan onnesta mykkyrällä!

Joulumaassa.jpg

Tonttumuori kera oman tonttujoukon kiittää teitä matkaseurasta jouluun ja toivoo, että olisitte tekin ihan onnesta mykkyrällä tänä jouluna.

-Hyvää joulua!