Olen seurannut aitiopaikalta tuulihaukan poikasen lentokoulutusta. Se ei olekaan ihan pikku juttu saada tuulihaukan poikanen lentokykyiseksi. Homma on kovaa koulutusta. Emo alkaa huutamaan lapsukaiselle aamu viideltä ja sitä hommaa jatkuu pari tuntia. En ole ottanut oikein selvää, että onko huuto kannustavaa vai sättivää. Aamutreenin jälkeen onkin ruokatunti, joka on taas parin tunnin mittainen. Näitä treenijaksoja kestää ilta kymmeneen asti. Sitten onkin ilmeisesti yöunet.

Lähin tuulihaukan pesä oli rantametsässä vanhassa variksen pesässä. Männyn latvasta kuului kerjuuääniä alkukesän. Tämän kuun alusta poikanen otti varovaisia lentoharjoituksia lähipuihin. Seuraavat kuvat otin 12. päivä tätä kuuta. Silloin poikanen kierteli vadelmamaan laidalla kasvavan kuusen ympärillä. Seurasin lentoharjoituksia pää kenossa. Haukat lentelivät pääni yläpuolella ympyrää. Ihan pääni meni sekaisin lentosirkuksessa. Nämä kuvat eivät sitten ole luontokuvien huippua, vaan ihan perusobjektiivilla kuvattu käsivaralta ympyrää pyörien.

Tuulihaukka2.jpg

Emo kierteli kauan poikasen ympärillä ja kannusti sitä lentoon. Vihdoin poikanen hyppäsi siivilleen ja alkoi kiertää kehää emon mukana.

Tuulihaukka1.jpg

Tuulihaukka3.jpg

Aina en tiennyt olivatko kiepit suunniteltuja vai oliko lentotyylissä vielä vähän haparointia.

Tuulihaukka4.jpg

Poikanen olisi mielellään laskeutunut välillä kuusen latvaan, mutta emo kannusti vaan jatkamaan.

Tuulihaukka5.jpg

Seurasin lentoharjoitusta ainakin varttitunnin, sitten poikanen pääsi vähäksi aikaa istumaan kuusen oksalle.

Tuulihaukka6.jpg

Menneellä viikolla tuulihaukat kuljettivat poikasta kohti mansikkamaan reunaan. Siellä olikin rastasparvi haittonamme. Monena päivänä poikanen jäi istuskelemaan kujan varren mäntyyn. Taisi mennä kolme tai neljä päivää, että neljän sadan metrin matka poikasella taittui marjamaan laidan sähköpylvääseen asti. Nyt lentoharjoitukset käsittävät jo koko peltoalueen. Välillä emo istuu kujalla. Eikä meinaa väistää autoa. Silloin poikanen on ilmeisesti uupuneena joko ojassa tai lähellä pellolla. Varikset kiusaavat välillä poikasta. Eilen varikset olivat piirittäneet poikasen marjamaan laidan ojaan. Emo ei oikein voi mitään, kun vastassa on neljä varista. 

Tänä kesänä onkin ollut paljon näitä pieniä haukkoja. Tällä aukealla on ainakin kaksi tuulihaukan pesää ja uimajärvellä on kolmas. Lisäksi peltoaukealla pyörii ampuhaukka. Ilmeisesti ruokatilanne haukoilla on ollut hyvä. Tällä lähimmällä tuulihaukkapariskunnalla poikasia on nyt vain yksi. Liekö varikset tuhonneet muut. Yleensä tässä on ollut kaksi poikasta. Nämä pienet haukat ovat meille mieluisia naapureita. Ne pitävät rastaat varppeisillaan marjamaalla. Mansikkakauden alussa rastaat olivat riesana. Pilaantuneita marjoja sai mättää pois penkeistä, mutta nyt haukat päivystävät siellä ja rauha on laskeutunut marjapenkkeihin.