Pitkäperjantai on nimensä veroinen. Aamulla ehti hiihtää ns. hyvän sään aikana. Sittenpä tulikin pitkin päivää vuoroin aurinkoa ja vuoroin sankaa lumipyryä. Ihana kevätsää siis. Koska perjantai oli jo päivän pituudenkin puolesta pitkä, vielä illalla ehtii heittää kävelylenkin valoisassa.

Järvellä oli taas parvi kurkia lepuuttelemassa siipiään tai kenties toista jalkaansa. Miksi kuret seisovat yhdellä jalalla? Katselin tätä parvea koko iltapäivän. Aina ne seisoivat vaan yhdellä jalalla. Minun saapuminen järven jäälle sai linnut levottumuuden valtaan. Toinenkin jalka laskeutui jäälle ja siipien heiluttelu oli ilmeisesti lähtöliputus starttiin.

Kuret1.jpg

Kuret nousevat nopeasti siiville. Ilmeisesti ilmaan nousu vaatii kuitenkin ilmavirtauksen apua, koska ne lentoon noustessa lähtivät kohti itää. Aikansa räpiköityä kaarrosta ne suuntasivat kuitenkin länteen.

Kuret2.jpg

Hieman häslinkiä oli parvessa, kun kurvaus suoritettiin.

Kuret3.jpg

Padolla oli saukko laskenut ojan törmässä mäkeä. Olen nyt tehnyt padolle useamman reissun, jotta näkisin itse saukonkin. Tänään selvisi jäljistä, että se oli jatkanut matkaa toiselle puolen järveä. Joutsenet näyttävät ojan suussa olevan sen verran diktaattoreita, ettei muilla linnuilla ja vesieläimillä ole asiaa pullikoimaan sulaan veteen. Tosin saukko on muinakin talvina kierrellyt pitkin järveä. Joskus jopa liukunut jäällä pitkin suksen jälkiä.

Saukon%20m%C3%A4ki.jpg

Iltalenkkini vei välillä pois järveltä. Takaisin järvelle tullessa lumimyräkkä näytti kevätsäälle taivaanmerkit.

Lumimyr%C3%A4kk%C3%A4.jpg

Tällaisenapa sää sitten onkin jatkunut eilisen ja tämän päivän. Vuoroin on aurinkoista ja vuoroin tummat pilvet peittävät taivaan ja lunta tulee tuutin täydeltä. Aamulla lumi kantaa suksia ja lumikenkiä. Päivällä lumen pinta pehmenee, eikä kantohankea ole enää iltapäivällä.