Hiidin lauantaina lenkin metsäsuksilla. Tänään hiihdin saman lenkin murtsikkasuksilla. Alkupätkän lenkki kulki naapurin luomulatua pitkin.

Luomulatu.jpg

Näistä hakatuista metsäaloista voi olla montaa mieltä. Minä kuitenkin hiihdän ja kenkäilen mielelläni talvisaikaan avoimessa maastossa. Aurinkoisena talvipäivänä tulee kirkasvalohoitoa täydeltä terältä. Tosin juuri tältä kohtaa latu tuppaa menemään heti tukkoon, kun vähänkin tuuli lunta liikuttelee.

Naapurin ladun jälkeen tein ihan omaa latua rämeen poikki Keisarintielle saakka. Rämeellä puiden pitkät varjot viiruttivat puhtoisen puuterilumen.

Varjoviirut.jpg

Samaisella rämeellä käänsin kameran kohti vastavaloa. Halusin kuvata puut vastavalossa, kun aurinko napsaisee palan puun rungosta pois ja häivyttää oksia näkymättömiin.

Vastavalo2.jpg

Keisarintielle päästyäni käänsin sukset Hytin yli Vähäjärven kautta kotiin. Harjulta kuvasin taas vastavaloon puita kohti kotipeltoja. Pellolla olevan voimakas valo saa puiden rungoille muodostumaan tiimalasivaikutelman. Lisäksi halusin kuvaan mäntyjen oksien läpi suodattuvat valon säteet.

Vastavalo3.jpg

Nämä vastavaloon kuvatut otokset otin lähinnä taidejuttujen tueksi. Joskus on vaikea maalata kohteita erilaisissa valoissa. Voimakas vastavalo on tällainen haasteellinen maalattava, johon kaipaa esimerkkejä valon vaikutuksesta kohteeseen.

Ensimmäiset linnut hiihtolenkillä näin vasta kotipellon laidassa. Aurinko taisi lämmittää pellon reunan puita, kun parvi tiaisia oli niin virkeänä rapsuttelemassa puiden oksilla ja rungoilla. Tiaisten tapaan käpytikka oli ruoan hankintapuuhissa. Talitiaisella oli jotakin jemmassa koivupökkelön kääpien alla.

Talitiainen1.jpg

Koivun rungolta se lennähti oksalle. Kotona huomasin, että jotakin se oli saanut napattua. Kynsissä oli jotakin punaista.

Talitiainen2.jpg

Rajasin kuvaa, jotta selviäisi mikä saalis on.

Talitiainen%20rajattu.jpg

Ihan kuin olisi punainen marja tiaisen kynsissä. Tekevätkö tiaiset syksyllä marjoista varastoja itselleen vai onko tämä palloksi käpertynyt toukka? Olen luullut, että tiaisetkin ovat niitä taivaan lintuja, jotka eivät kylvä, eivätkä niitä jne.