Sohvin kanssa pidimme tänään oman tiku-taku-taidekerhomme. Tällainen tuiskupäivä sopi hommaan erinomaisesti. Tilasimme porukalla uusia tarvikkeita taidetarvikeliikkeestä. Puuhapakettimme sisälsi mm. Express Transfer kuvansiirtoainetta kokeilupakkauksen. Tällä aineella voi siirtää lasertulostettuja kuvia vaikkapa kartongille tai paperille. Kokeilimme pääasiassa siirtää kuvia korttipohjille. Kokeilin ensin korttipohjan kiiltävälle puolen, mutta se meni tavallaan yli. Vaalöörierot hävisivät. Korttipohjan karhea puoli oli parempi. Aloitimme ensin mustavalkoisilla kuvilla. Tässä kuvakin oli jo kameran oldstyle-asetuksilla otettu hyvin rasterinen kuva.

haravakone.jpg

 

Kuvat siirtyvät peilikuvaksi. Minä en muistanut kääntää kuvia kuvankäsittelyohjelmalla. Mutta eipä tuo meidän kokeiluissa haitannut.

Keng%C3%A4t.jpg

 

Tämä Kovan päivän ilta -kuvan olisi voinut kääntää ennen siirtoa. Asettelu olisi silloin parempi.

lasi.jpg

 

Värikuvien siirto oli asetta haastavampi. Sohvin 'Kullan huuhtoja Lemmenjoelta' siirtyi mukavan näköisenä korttipohjalle. Kuvasta tuli kuin värikynäpiirros. 

Kullanhuuhtoja.jpg

 

Minä vain tuhertelin. Tämän luulin jo onnistuvan, koska valöörierot olivat alkuperäisessä kuvassa suuret. Toisin kuitenkin kävi. Mietimme, että pitäisikö lisätä tulosteeseen kuvankäsittelyllä enemmän väriä, vai mikä ratkaisee.

pihlaja.jpg

 

Pistinpä sitten lisää väriä tulostettavaan kuvaan. Kuinkas kävikään? Minä sain miehen, joka jaksaa nostaa järkälemäistä kiveä. Äkkiä sain miehelle lisää habaa. Tämän kuvan siirsin 200 g/m2 erilaisille tekniikoille tarkoitetuille piirustuspaperille.Väri tarttui mielestäni paperiin hyvin. Tässä taas tulee esille, että paperin laatu ja kuvien värikylläisyys sekä valöörierot kuvassa vaikuttavat lopputulokseen hyvin paljon.

kivenpy%C3%B6ritt%C3%A4j%C3%A4.jpg

 

Sohvi muokkasi ohjelmalla yhtä värillistä retkikuvaamme mustavalkoiseksi. Tosin alkuperäinenkin kuva oli kuusimetsästä ensilumen aikaan, joten hirveästi väriä kuvassa ei alunperinkään ollut. Tätä kuvaa tutkailimme jälkeenpäin tarkasti. Tässä kuusen oksakiehkurat piirtyvät kauniisti esiin. Tästä saa mielestämme vinkkiä myös kuusten ja yleensä puiden piirtämiseen. Tästä voisi työstää tussilla joulukortin piirtämällä retkeilijöille tonttulakit päähän.

Kaksin%20mets%C3%A4ss%C3%A4.jpg

 

Pistimme kuvat Instaan. Saimme siirtoaineen toimittaneen Konstashopin kommentin, että jo näin isot (9*13) kuvat kannattaa ehkä siirtää jo osissa. Silloin siirtoaine ei ehdi kuivua. Hankauksen voi tehdä joko hankaimen päällä tai lappeella. Sekin vaikuttaa lopputulokseen. Konstashopista myös vinkattiin, että kuvankäsittelyllä voi elävöittää kuvaa, jolloin siirto on taas eri näköinen. Kokeilin yhtä kuvaa myös karkealle pastellipaperille. Siirto ei onnistunut. Ehkä hankaukseen olisi tarvinnut hankaimen kärkeä tai kuva olisi pitänyt siirtää osissa. Myös tulostin vaikuttaa siirtokuvaan. Mustavalkoiset eri tulostimella olivat erilaisia. Taas tuli todistettua, että se mikä toimii valokuvana, ei välttämättä toimi taiteena tai kuvasiirteenä.

Sohvi suihkutteli omiin kortteihinsa hiuslakkaa kiinnitteeksi, koska mustetta irtosi kortista. Minulla ovat vielä kiinnittämättä. Ohjeissa ei mainittu kiinnittämistä, mutta ei kiinnitteestä mitään haittaakaan ole. Aine haisi tai tuoksui tymäkästi. Tuuletuksesta kannattaa ainetta käyttäessä huolehtia. Voi muuten alkaa päätä jomottamaan tai ahdistamaan henkeä.

Homma oli hauskaa. Päätimme kokeilla tätä toistekin.

Mukavaa lauantai-illan jatkoa ja viikonloppua!