Rentukat aloittavat kukintaansa:

Rentukka040617.jpg

Joutsen toi poikasensa kotirantaan eilen. Poikasia on tänä kesänä kolme. Onkohan joutsenpariskunta tulossa vanhaksi, kun pesue pienenee. Meidän järvellämme pesii toinenkin joutsenpariskunta, toisella puolen järveä. Tämä on ennenkuulumatonta. Liekö häiritsevät joutsenet osasyy poikueen pienuuteen vai kevään kylmät ilmat. Luulin, että pesiminen joutsenilla epäonnistuu, kun molemmat aikuiset olivat häätämässä vierailevia joutsenia haudonta-aikana. Paleltuuhan siinä munat näin kylmillä ilmoilla, kun hautomakone häipyy häätämään vieraita. Joutsenista sain vain pyllypuolikuvia, joten enpä viitsi niitä tänne laittaa.

Mietiskelin päivällä, että pitäiskö alkaa listamaan sata luonnonkukkaa. Löytyisiköhän ne paremmin kuin sata lintulajia. Ainakin rikkaruohoja tunnistan jo muutamia kymmeniä. Kukkiahan nekin ovat. Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna 17.6. Kesän kukkaloisto ei taida olla silloin vielä upeimmillaan, mutta eipä ole luontoretkellä vielä itikatkaan kiusana. Voi ihan antaumuksella tutkia luonnon heräämistä.

Linnuista tuli mieleen, että aamulla löytyi konehallistamme kuollut tervapääsky. Olikohan raukka mennyt sinne itikoiden perässä, eikä osannut tulla enää pois. Pääskysethän osaavat kulkea pienestäkin raosta, mutta tervapääsky ei taida olla ihan niin näppärä puikkelehtimaan ovien raoista. Katselin kuollutta lintua ja näin oikeastaan sen läheltä vasta ensi kertaa. Kyllähän niitä kiertelee singahtaen harvase päivä ja ilta pihassamme. Kuvatuksi niitä en saa, kun ovat niin nopeita. Eilisissäkin kuvissa tervapääskyltä tuli ikuistettua muutama siipi. Ei muuta. Yllätyin, että tervapääskyn jalat näyttävät lähes surkastuneilta. Tiedän, että tervapääsky ei pääse maasta lentoon, mutta enpä tiennyt lähes kuihtuneista jaloista. Luonto on kyllä joskus merkillinen.