Joulukuu on edennyt siihen malliin, että kohta on aika hiljentyä joulun viettoon. Sitä ennen kuitenkin viimeiset lainaukset Korvatunturin paikallislehden Korvaturrin artikkeleista. Olkaa hyvä.

Lumiukon ja tontun matka pohjoisnavalle (Korvaturri 18.12.2020, tonttujen matkakertomuksia)

Piirtelijätonttu lähti ystävänsä Lumiukon matkaan pohjoisnavalle. Siellä on joka talvinen lumiukkojen vuosikokous. Lumiukko ei yksinään uskaltanut matkustaa teleportista, joten piirtelijätonttu piti ystäväänsä kädestä ja viuh, kaverukset lensivät. Ensin leijailtiin Korvatunturin maastossa ja sitten matka jatkui kohti pohjoisnapaa. Matkalta piirtelijätonttu laittoi matkan näkymien innoittamana uuden laulun kuviteltuihin joululauluihin. Piirtelijätontun saatesanat piirrokselle olivat: "Niin kovin kaukainen on pieni kylä päällä maan." Hän lisäsi, että kuviteltu joululaulu on tietysti Lumiukon lempijoululaulu 'Walking In the Air' eli suomeksi 'Avaruus' tai 'Nimeni on maa'. Piirtelijätontunkin mielestä laulu on yksi kauneimmista joululauluista, vaikka joululaulu se ei varsinaisesti olekaan. Edellisen kuvitellun joululaulun mallina oli tietysti itse Joulupukki, joka kirjoitteli nimien kirjaan, kuka on kiltti ja kuka lahjat ansaitsee. Sitten Joulupukki jo matkaan käy. Hyvä oikeassa olevan joulumieli siis kaikille oikein arvanneille.

 

Lumiukko%20ja%20avaruus.jpg

 

Tontun matka joulukuun alussa kohtasi vesiesteitä (Korvaturri 18.12.2020, tonttujen matkakertomuksia)

Ensimmäiset tontut teleportista singahtivat maailmalle heti joulukuun alussa. Aina matka ei sujunut suunnitellusti. Utasen kohdalla oli turbulenssia ilmassa johtuen voimalan ohijuoksutuksesta. Tonttu poloinen oli joutua kosken kuohujen imaisemaksi, mutta onneksi paikalle osui siivekäs ystävä. Läheiseltä kotkien poseerauspaikalta oli tarkkasilmäinen kotka huomannut tontun kieppuvan menon ja lehahtanut siiville. Parahiksi kotka kiepaisi tontun siipiensä päälle ja tonttu pelastui joutumasta kosken kurimukseen. Tonttu matkasi joen yli ja vähän eteenkin päin kotkan siivellä. Illan koittaessa kotka ilmoitti, että sen on jätettävä tonttu pienen kylän liepeille. Sillä oli nimittäin sovittu kuvaussessio kotkien poseerauspaikalla heti aamulla auringon ensisäteiden yltäessä puiden latvoihin. Kotka lähti kohti sovittua tapaamista ja tonttu jatkoi tarkkailukierrosta. Pitkä kierros oli tontun tehtävä enne paluuta takaisin Korvatunturille. 

Utanen.jpg

 

Järven jäätyivät kantaviksi (Korvaturri 19.12.2020, tonttujen matkakertomuksia)

"Rati, riti, ralla, tuli talvi halla.", lauleskeli tonttu pakkasaamuna. Mikäs oli tontulla lauleskella, kun pakkasyö oli tehnyt jäät ja järvet kantaviksi. Matka taittui jäitä pitkin ihan leikiten. Matkaa napapiirin eteläpuolelle oli kertynyt jo niin paljon, että aurinko nousi ihan reilusti horisontin yläpuolelle saaden jään kimmeltämään.

J%C3%A4%C3%A4tynyt%20j%C3%A4rvi1.jpg

Kovin oli päivä lyhyt silti. Aivan liian pian aurinko painui horisontin taakse. Kirkas sää enteili kuitenkin tähtiyötä. Siinäkin on tontun hyvä taivaltaa.

J%C3%A4%C3%A4tynyt%20j%C3%A4rvi2.jpg

 

Purojen elämää talvella (Korvaturri 20.12.2020, tonttujen matkakertomuksia)

Tontun matka kulki pienten purojen yli. Purot olivat pakkasyöiden jälkeen jääkukkien valtakuntaa. Näitä kukkia ei ole tarkoitettu poimittaviksi. Ne ovat talven lahjoja luonnossa kulkijoiden iloksi.

J%C3%A4%C3%A4kukkia1.jpg

Kovin olivat jääkukat kauniita ja monimuotoisia. Hupsista heijaa, näin tonttunen kukkien yli heilahtaa.

J%C3%A4%C3%A4kukkia2.jpg

Tuttujakin tonttu puroilla tapasi. Korvatunturin koskikarapariskunta oli siirtynyt talven tullen piirun verran etelämmäksi. Ne kertoilivat talven sujuvan purolla leppoisasti sukellellen. Kysyivät tonttuakin kylpemään. "Mikäpäs siinä", tuumi tonttu ja riisui ilkosilleen. "Mulskista vaan, onpa vesi raikkaan vilpoisaa." Nopsaan vaan kylvyn jälkeen vaatteet ylle. Virkistyneenä tonttu voi jälleen matkaa taittaa.

Koskikarat.jpg

 

Joulun aivopähkinät (Korvaturri 20.12.2020, luontoliite)

Kuviteltujen joululaulujen arvausta Korvaturrissa ei enää tälle joululle ole, koska piirtelijätonttu on matkalla pohjoisnavalle, ja hän jo paljastikin kuvittelemansa joululaulun. Tonttulan luonto- ja metsätontut ovat lupautuneet keräämään pieniä aivopähkinöitä joulun ajan huviksi. Tontut ovat tarkkailumatkoillaan ottaneet kuvia eläinystäviensä jäljistä. Korvaturrin lukijat voivat pähkäillä kuka tai mikä on jäljet lumeen jättänyt. Oikeat vastaukset ovat lopussa.

Jäljet lumessa nro 1:

Minkin%20j%C3%A4ljet.jpg

 

Jäljet lumessa nro 2:Suksen%20ja%20saukon%20j%C3%A4lki%C3%A4.

 

Jäljet lumessa nro 3:

Mets%C3%A4kauriin%20j%C3%A4ljet.jpg

 

Jäljet lumessa nro 4:

Saukot%20liikkeell%C3%A4.jpg

 

Jäljet lumessa nro 5:

J%C3%A4niksen%20j%C3%A4ljet.jpg

 

Jäljet lumessa nro 6:

J%C3%A4ljet%20lumessa.jpg

 

Jäljet lumessa nro 7:

Ketun%20j%C3%A4ljet.jpg

 

Taivaalle tuijottelua (Korvaturri 20.12.2020, avaruusosio)

Korvatunturin taivassalojen asiantuntijatontut Tuomas ja Tuomo ovat matkanneet Oulujoen eteläpuolelle varaamaan paikat taivaalle tuijotteluun. He ovat kiivenneet ison järven suurimmille kiville ja tähyilevät kohden luoteista taivaanrantaa. He ovat kovasti huolissaan pilvisestä säästä. Huomenna talvipäivän seisausksen aikaan, kun päivä on kaikkein lyhimmillään, taivaalla on kaikkein kirkkain tähti, Saturnusksen renkaat ja Jupiterin kuut ihan yhtä aikaa. Tuomas ja Tuomo toivoisivat näkevänsä nuo taivaalliset valoilmiöt, mutta taivas on uhkaavasti pilvessä. Tontut ovat kyllä nähneet Saturnuksen ja Jupiterin olevan samalla linjalla maasta katsottuna. Se taisi olla vuonna 800 jkr. Tämä kohtaaminen näkyi myös noin 2020 vuotta sitten, jolloin taivaalle syttyi tähdistä kaikkein loistavin. Korvaturri lukijoineen yhtyy tonttujen toiveeseen, että pilvet rakoilisivat edes hetkeksi illan suussa, jotta tämä loistava tähti näkyisi tänne maailmaan.

Tontut%20kivill%C3%A4.jpg

 

Joko olet ratkaissu joulun aivopähkinät? Tässä ovat oikeat vastaukset joulun aivopähkinöihin (Korvaturri 20.12.2020, luontoliite)

  1. Minkki
  2. Saukko ja hiihtäjätonttu
  3. Metsäkauris
  4. Kaksi saukkoa
  5. Jänis
  6. Saukko ja taikatossuinen tonttu
  7. Kettu

Jos tiesit kaikki, olet ansainnut joulusuklaan. Jos et ihan kaikkia arvannut, voit virkistää muistiasi vaikkapa täältä: jälkiä lumessa.

Minä kiitän mukana olosta ja matkaseurasta jouluun. Blogi hiljentyy joulun viettoon ja katselemaan lounaiselle taivaalle. Vaikka taivas olisi paksussa pilvessä ja kirkkainta tähteä ei maahan asti näkyisi, kirkkain, pieni joulutähti syttyy sydämeeni silti. Valaiskoon se samainen kirkas, pieni joulutähti myös teidän jouluanne.

Hyv%C3%A4%C3%A4%20joulua.jpg

Hyvää Joulua!

t. Tuulikki