Omenapuut notkuvat omenoista. Isommat omenat olen keräillyt puista jo pois. Niitä olen käyttänyt piirakoihin, kuivannut ja syönyt sellaisenaan. Paljon niitä on lähtenyt kavereillekin. Odotteleepa osa vielä kulhoissa ja koreissakin. Pikkuomput ovat sen verran happamia, ettei niitä ihan sellaisenaan viitsi popsia.
Talkoilimme näitä sunnuntaina sitten porukalla mehuksi. Lauantaina tein kuitenkin satsin tuoremehua variksenmarjoista. Sekoitin variksenmarjamehun sunnuntaina omenamehun joukkoon. Variksenmarjojen joukkoon eksyi jokunen puolukkakin.
Survoin variksenmarjat sauvasekoittimella soseeksi.
Mössö päätyi sitten mehupuristimeen. Sose lapetaan pellavakangaspussiin puristimeen. Reunat taitellaan mäskin päälle.
Valokuvaaja linssi potkaisi jossakin välissä mehuastiaa. Paha siivohan siitä tuli. Variksenmarjamehu värjää nopsaan lattian, joten ei tätä hommaa kannata parketilla tehdä. Kolmesta ämpäristä variksenmarjoja tuli mehua noin puolitoista ämpäriä.
Sunnuntaina väänsimme sitten omenoista. Omenat murskataan tällaisella rouhimella, jotta mehu irtoaa. Homma vaatii hivenen voimaa, joten miesväkihän siinä ahertaa. Koska rouhin ei ole kiinni pukeissa, toisen täytyy pitää sitä paikallaan, kun toinen vääntää. Tuotekehittelyn paikka tässäkin kohtaa olisi.
Omenarouhe ennen puristamista näyttää tältä.
Omenoiden puristaminen on hivenen työläämpää kuin marjojen. Puristamisvaiheessakin saa vääntää tosissaan, jotta kaiken mehun saa irti. Onneksi systerillä on habaa hartioissa. Minähän katselin vierestä, kun toinen teki työt.
Mehustimme noin kaksitoista ämpärillistä pikkuomppuja. Saimme noin kolme ja puoli ämpärillistä mehua. Minä sekoittelin osan omenamehuistani variksenmarjamehun joukkoon. Suhde oli puolet ja puolet. Hapan omenamehu laimeni mukavaksi juomamehuksi variksenmarjojen avulla. Pakastin mehun. Nyt on sitten voimajuomaa talveksi.
Omenoita jäi muuten vielä puuhunkin. Ainakin puoli miljoonaa kappaletta. Omenoista saa mehua myös tavallisella höyrymehustimella, mutta se on hitaanpaa kuin tämä meidän systeemi. Happamat marjaomenat kannattaa mehustaa mietojen marjojen kanssa.
Kommentit