Kesäksi kevät vaihtuu. Sääkin suosii. Auton nokka kohti länsirajaa.Piirun verran pohjoiseen. Päivän kesälomareissu Tornioon. Torniossa oli nyt hiljaista. Harvakseltaan autoja liikkui Tornionjoen sillalla.

Tornionjoki.jpg

 

Tornio on kaunis kaupunki. Jokivartta oli mukava kävellä. Katsella toiselta sillalta toiselle. Melkein sen toisen sillan kupeessa ite kaupungin puolella on uusi taideteos. Komea teos onkin. Melkoinen kalan vonkale. Kojamo ei nyt uinut Tornionjoessa. Muutama päivä aikaisemmin Kojamo sai kosketuksen Tornionjokeen.

Kojamo.jpg

 

Taiteilijat ovat mielestäni onnistuneet kiteyttämään Kojamoon Tornion sielun: joen ja teräksen. 

Taiteilijoiden%20laatta.jpg

 

Kojamon koukkuleuka osoittaa Tornionjokea ylävirtaan. Mekin vierailimme ylävirralla. Kukkolankoski on aina upea: villi ja vapaa. Kosken niskan putouksestahan kuohut alkavat.

Koski%20alkaa.jpg

 

Jytisten ne vyöryvät kivikkoisen kosken alas.

Kukkolankoski2.jpg

 

Rannalla on hyvä ihailla kosken pauhua. Sekaan ei tee mieli.

Kukkolankoski3.jpg

 

Rajajoki, toisella rannalla on toinen valtakunta. Tässä raja on veteen piirretty viiva. Kulttuuriero rakennuksissa näkyy kuitenkin. Epäilen noiden veden partaalla olevien rakennuksien olevan myllyjä. Lienenkö oikeassa.

Kukkolankoski.jpg

 

Kellotornia ihmettelen. Ihmettelen niin paljon, että horisontti vinksahti vinoon. Seisoin varmaan koskea mukaellen myötävirtaan kallellaan. Saakohan toisten pihoja kuvata? Jospa länsirajalla saa. Eihän kukaan sitä tiedä, että minä olen heidän pihaa kuvannut.

Naapurin%20puoli.jpg

 

Meillä on kauniita paikkoja, mukavia kohteita vierailla. Tornio ei ole onneksi kaukana. Päiväseltään pystyi piipahtamaan Tornionjoen kuohuja katselemaan. Teimme ammattiuteliaisuudesta lenkin pienempiä jokivarsia sisämaahan päin Kukkolankoskelta ajellen takaisin Tornioon. Hyvin hoidettuja maatiloja ja kauniita maisemia näimme. Poiketkaa pohjoisessa kulkiessa joskus päätieltä. Se kannattaa.

Paluumatkalla Simossa poikkesimme museotielle. Ajattelimme kuulostella tuulimyllyjä. Simo näyttää piiritetyn tuulivoimaloilla. Museotiellä kartanlukija kiljaisi, että mylly näkyvissä. Autosta ulos kuulostelemaan. Tiltalttihan siellä lauloi. Ei kuulunut myllyjen jylinää. Pitää katsella seuraavalla kerralla eri kohta kuulostelulle. Jos meillä vaikka on kuulossa vikaa.