Hirvittävän suklaamässäilyn myötä minulla on ollut valtava määrä energiaa käytössä. Eilen puoliltapäivin oli rapsakka pikku pakkanen. Miinuksia oli noin kaksitoista. Lähdin lumikenkäilemään rantajäätä pitkin padolle ja sieltä lintutornille. Aurinko paistoi niin komeasti, että silmiä häikäisi. Lintutornilta tarvoin jäätä pitkin kotiin. Pakkanen kiristyi muutamassa tunnissa seitsemääntoista pakkasasteeseen. Se sai järven utuamaan, että välillä ranta katosi lähes kokonaan näkyvistä.

Pakkasutu.jpg

Jään päällä oleva vesi nosti utua pakastuvaan ilmaan. Lumikengät upposivat pintalumen läpi vetiseen hyyhmään. Se sai lumikenkien piikit jäätymään. Askel alkoi painaa tavallista enemmän. Jäätä oli kotipihassa jo vaelluskengissäkin. Ihmekös, että varpaitakin alkoi palella.

Mystisiä lumiankan jälkiä. Ihmetyttää, miksi jäljet ovat mutkaiset, vaikka kuinka suoraan kohti kotia taapertaa. Liekö mutkitteleva käynti geeniperimää esi-isiltä, kun he vaistoimaisesti ovat yrittäneet eksyttää saalistajat kintereiltään.

Pakkasutu2.jpg

Energia riitti ilalla kuvakokeiluihin. Siitä samaisesta ideakuvastosta, josta aikaisemminkin olen ottanut ideoita, löytyi valokuvaukseen liittyviä jippoja. Näille kävi vähän niin kuin niille omenaruusuille: Mahottoman hyvä idea.

Idea yksi: Kääri sellofaania objektiivin ympärille. Pitäisi tulla mahtavat efektit kohteen ympärille, kuvan reunoille. Joulupallo suostui mannekiiniksi. Jotain hämyistä kuvan reunoilla on, mutta onko ne efektejä. Enpä tiedä. Joulupallo kuitenkin sai loistaa kirkkaana.

Joulupallo.jpg

Hyvä idea numero kaksi: Leikkaa kartongista objektiivin linssin kokoinen ympyrä, jonka keskelle leikkaat sydämen muotoisen aukon. Ympyrään leikataan mukaan kartonkiliuskoja, joilla ympyrä kiinnitetään kumirenksulla objektiiviin. Nyt pitäisi olla kuvassa kohteen lisäksi mahdottomasti välkehtiviä sydämiä. Ei näy välkkyviä sydämiä. Ei vaikka kuinka tiirailen. Joulupallokin näyttää jotenkin kummallisen mylkeröiseltä ja vääristyneeltä. Ei tullut kuvaa, jossa joulupallo sädehtii kera tuhansien sydänten. Joulupallo sydämistyi moisesta kohtelusta, eikä suostunut tämän jälkeen mannekiiniksi.

Joulupallo2.jpg

Uuden vuoden aatto on hyvä aika tehdä taas näitä kuvakokeiluja. Jos kuviin sattuu saamaan sydämiä tai tähtiä, on otos onnistunut. Jos kuvattavien naama on vääristynyt tai vihertää, se on .... tai ei se ainakaan kuvaajan vika ole.

Vielä tänäänkään en saanut lumikengistä jäätä irti, joten kävin murtsikkasuksilla luomuladulla ja ummella hiihtämässä. Aikaa kului. Keli oli erittäin hyvä. Auringon lasku oli komea. Pakkasta vain pari astetta. Se, ken otti välipäiviksi lomapäiviä, on saanut nauttia upeasta lomasäästä.