Mennäänkö metsään?

Talousmets%C3%A4%C3%A4.jpg

Miltäkäs se metsä näyttää? Maasta se pienikin ponnistaa. Tästähän se metsä lähtee, pienen pienestä taimesta. Oikeasti tämä taimi taitaa olla jo ainakin kolme vuotta vanha.

M%C3%A4nnyntaimi.jpg

Pienen pienellä taimella on joskus monta kaveri, sisarusta tai asutaan muuten vaan soluasunnossa ja yritetään sopia samalle mättäälle.

M%C3%A4nnyntaimet.jpg

Aikansa, kun männyt venyvät ja varttuvat ne muodostavat ihan oikean metsikön, hoidetun, hoitamattoman tai jotain siltä väliltä.

Mets%C3%A4nhoitoa.jpg

Useimmiten metsä kasvaa ihan oikeasti aikuiseksi asti.

Mets%C3%A4%C3%A4.jpg

Sitten on aika metsän väistyä ja antaa tilaa uudelle sukupolvelle. Tikalle jää askartelupuita.

Kolopuu.jpg

Maisemapuu.jpg

Maisemassa on tällainen aukko.

Hakkuualue.jpg

Nyt voisi tietysti sanoa, että hyi kauhea miten on maisema pilattu. Jos ajattelet näin, käännä katseesi heti toiseksi ylimmäiseen kuvaan, siihen pieneen männyn taimeen. Miksikö näin. Siksi, että ne pienet männyn taimet ovat juuri tältä hakkuuaukolta. Samoin hakkuuaukolta ovat ne tikan askartelupuut. Se oikeasti aikuinen metsä oli tämä alue ennen hakkuuta.

Muutaman vuoden päästä kyläläiset kilpailevat kaukaa tulleiden marjanpoimijoiden kanssa puolukkasaaliista. Korvasienet eivät näytä ainakaan täällä ihmisiä kiinnostavan. Variksenmarjat kasvavat myös näille hakkuualueille. Variksenmarjat olen saanut kypsytellä rauhassa ja kerätä puolukoiden kanssa samaan aikaan. Puolukkakuvan olen ottanut naapurin taimettuneelta hakkuuaukelta syksyllä 2016, joten tämän vuoden puolukkasadosta ei sentään ole kysymys kuvassa.

Puolukat.jpg

 

Nyt on hyvä aika mennä metsään pällistelemään kasvun ihmeitä ja nauttimaan niin koskemattomasta kuin hoidetuistakin metsistä. Mukavaa ja antoisaa viikonloppua.