Tervetuloa matkaamaan kanssani kuvalliselle retkelle Kirkaslammelle ja Olvassuon suojelualueelle. Kirkaslammelle pääsee mm. Utajärvi-Puolanka-tileltä, josta poikkeama lammelle on rapiat kaksikymmentä kilometriä. Kirkaslammella ensimmäiseksi näkyivät uiskentelemassa kuikat. Kovin olivat kuitenkin arkoja.

Kuikat.jpg

Kirkaslammen vesi on nimensä mukaisesti kirkasta. Pohjan kivet rannassa näkyvät maalauksellisesti pinnan läpi. Ranta syvenee kuitenkin hyvin jyrkästi. Rantaan on rakennettu laavun kohdalle laituri, josta voi pulahtaa kirkkaaseen veteen. Laavu itsessään on mielestäni aika erikoisen mallinen.

Kirkaslampi3.jpg

Kirkaslampi2.jpg

Kirkaslampi1.jpg

Laavulta lähtee luontopolku Olvassuolle. Polun pituus on opasteen mukaan 3,8 km. Puolessa välissä polkua on Olvassuon lintutorni. Alun matkaa luontopolku kulkee suojelualueen ulkopuolella. Luontopolun pitkospuut olivat paikoitellen tosi huonossa kunnossa. Muutamassa kohden kiersimme jo suon puolelta. Nyt niin pystyi tekemään, kun on kuiva kesä tai syksy. Polun varrella näkyy suolampareita. Maisemaa värittävät ruskaväreissä olevat hillan lehdet ja vaivaiskoivun oksat heinäkasvien ja koivujen lisäksi.

Suolampi.jpg

Hillan%20lehti.jpg

Vaivaiskoivu.jpg

Pitkospuiden välissä on pieni ikkuna suon kasvillisuuteen.

Pitkospuiden%20v%C3%A4liss%C3%A4.jpg

Menomatkalla näimme autosta autitalon kotipellolla metsopoikueen. Näimme myös pari kertaa teeriä. Toinen teerihavainto oli ennallistetulla suo-osuudella luontopolun varrella.

Teeret.jpg

Osa suojelualueesta on ennallistettua suota. Polun varressa on opastetauluja, jotka kertovat suon tarinan.

Ennallistettua%20suota.jpg

Yhden opastaulun mukaan suo on suomalainen sielunmaisema. Me löysimme suolta sielunpuumme. Voitte päätellä kumi noista puista on mieheni sielunpuu ja kumpi minun. Pienenä vihjeenä mainittakoon kieroutuneisuus.

Sielunpuut.jpg

Lintutorni sijaitsee aavan Olvassuon laidassa. Sieltä avautuukin näkymät, joissa silmä ei tökkää esteisiin. Ei suota ole ihan silminkantamattomiin, kuitenkin suon reuna on aika kaukana. Jossain laidalla olimme hahmottavinamme Pudasjärven ja Puolangan rajamailla olevat vaarat.

Olvassuo1.jpg

Olvassuo2.jpg

Olvassuo3.jpg

Olvassuo4.jpg

Matka jatkui tornilta luontopolun loppuosuudelle. Eläinkuntaa loppuosuudella edustivat porot ja amiraaliperhoset. Poroja näkyikin sekä automatkalla Kirkaslammelle että Olvassuon luontopolun varrella. Nythän oltiin poronhoitoalueella, joten ei mikään yllätys.

Poro.jpg

Amiraaliperhonen.jpg

Luontopolku päättyi Kirkaslammelle takaisin.

Kirkaslampi4.jpg

Ja Hotelli Helpotuksen kohdalle. Sen jälkeen onkin kevyt taivaltaa autolle ja kotia kohti.

Helpotus.jpg

Kiitos matkaseurasta!

Olvassuo.jpg