En tehnyt kotiviiniä, vaan teinpä paljon muuta. Omenoita on tullut paljon, isoja ja makeita sekä pieniä ja vähän kirpeitä. Omenoista olen tehnyt mehua puristamalla pariin otteeseen. Ensin tein isoista omenoista ja lätkäsin sekaan vähän vadelmia. Tuli aika mietoa. Viime viikolla tein mehua isoista makeista omenoista, pienistä kirpeistä Dolgo-omenoista ja marja-aronioista. Nyt tuli hyvää. Nyt pakastimeen on tungettu neljä ja puoli sangollista eri sorttisia omenamehuja. Oikeaa voimajuomaa talveksi.

Tässä alla ovat kirepeät pienet Dolgo-omenat. Niistä tulee mukava maku mehuun, soseeseen ja vaikkapa talvella bataattilaatikkoon. Mehua näistä kaunottarista lähtee todella hyvin. Aikaisempina vuosina olen tehnyt näistä mehua myös mehumaijalla, murskannut monitoimikoneella raasteeksi pakastimeen ja kuivattanut leivinuunin jälkilämmössä.

Dolgo-omena.jpg

Isoja ja makeita omenoita minulla kasvaa Lepaan melonia ja Vuokkoa. Molemmat ovat hyviä syöntiomenoita suoraan puusta. Tosin tippuvat tosi hanakasti. Lisäksi pihassani kasvaa myös Pirjaa ja Rescue-omenoita. Ne ovat ison ja pienen väliltä. Tässä kuvassa on Lepaan meloni.

Omena.jpg

Tänä vuonna marja-aroniat ovat innostuneet tekemään marjoja ennätys määrän. Tavallisena, hyvänä syksynä keräilen pensaista pari, kolme sangollista marja-aronian marjoja. Nyt olen poiminut kaksi ja puoli ämpärillistä ja vasta raapaissut muutaman oksan pintaa. Marjoja tulee varmaan kymmeniä sangollisia. Ihmeellistä on myös, että ne kypsyivät näinkin varhain.

Marja-aronia.jpg

Marja-aroniat ovat hivenen parkkihappoisia syötäviä tuoreeltaan. Olen opetellut syömään niitä nyt puuron päällä ja joguritin kanssa. Lisäksi laitan sekaan myös muita makeampia marjoja. Kun satoa tulee paljon, on pitänyt kehitellä erilaisia käyttötapoja omenoille ja marja-aronioille. Olen kokeillut erilaisia hilloreseptejä mehun lisäksi. Omenoista ja puolukoista tuli hyvää hilloa, joka sopii niin jäätelölle kuin liharuoan kyytipojaksikin. Aronioita hillosin omenoiden ja mansikoiden kanssa. Kiehautin omenat ja marjat pehmeiksi ja surautin hivenen soseeksi. Lisäsin seokseen hillosokerin ja kiehautin. Hyvää tuli. Maku on yllättävän mieto. Osittain johtui varmaan omenoiden mietoudesta.  Muutoin maku on todella hieno. Sopii hyvin vaniljajäätelön kanssa. Yhden satsin hilloa keitin omenoista, puolukoista ja marja-aronioista. Puolukan kirpeys laimeni todella aronioiden kanssa. Hyvä yhdistelmä tämäkin. Hillon soseutin osittain sauvasekoittimella. Joskus olen keittänyt hillon aronioista ja puolukoista. Silloin en soseuttanut. Hillosta tuli jotenkin kuivakkaa. Johtui varmaan kokonaisista marjoista hillon pinnalla. Suosittelen jonkinlaista soseuttamista, jotta aronian kova kuori rikkoontuu ja maku pääsee oikeuksiinsa.

Omenoista kuivattelen nyt kuivurissa. Sohvilla on ilmeisesti maailman lopun -sienivarastot jo täynnä. Kuivuri joutui nyt minulle omenarumbaan. Kuivatut isot omeneat ovat tosi makeita. Viikon päälle kokeilen aronioiden sekä pikku omppujen kuivaamista.

Säilöntävihjeet päättyvät nyt tähän. Hyppään sujuvasti loppukuvaan. Täysikuu saa ihmisen mielen virkeäksi. Niin minunkin mieleni teki kuvaamaan. Kokeilin kameralla pelkkiä täysikuu kuvia. Ei natsannut. Mielessä kävi päällekkäisvalotus. Tässä kuvassa on kolme kuvaa päällekkäin. Kuvassa ovat täysikuu, kannan kukka ja vanhat puutarha tuolit. Kaikki olivat ihan pihalla, kuvaajakin.

T%C3%A4ysikuu.jpg

Päällekkäisvalotus on joskus mukavaa kuvakokeilua. Kannattaa kokeilla, jos kamerassa on se ominaisuus. Mukavaa alkavaa viikkoa.