Puolukan kukkia on kankaalla tosi paljon. Olosuhteet kukinnan aikana ovat olleet tosi hyvät. Pölyttäjiä tuntuisi riittävän. Sadetta on tullut. Helle ei ole kurittanut ja paahtanut. Odotettavissa on siis hyvä puolukkasato.

Puolukka.jpg

Juolukan kukinta meinasi mennä minulta tyystin ohi. Viikko sitten kuvasin rantapolun laidalta juolukan kukkia. Kuvat eivät mielestäni olleet tarpeeksi hyviä. Tarkoitus oli ottaa myöhemmin tarkempia kuvia, mutta kukintapa olikin jo ohi. Juolukka on käyttökelpoinen marja mehusekoituksissa. Sekamehuun se antaa oman arominsa. Äitini ruukas laittaa poimurillisen juolukoita maijalliseen mustikka-herukkasekoitusta. Vihvahde mehuun tuli aika mukava. En tiedä pitääkö paikkaansa, mutta äitini mukaan, jos juolukoita syö paljon, voi tulla päänsärkyä.

Juolukka.jpg

Tänään kävin vesijätöllä katsomassa karpalon kukkia ja muita mielenkiintoisia kasveja. Karpalon kukkia oli tosi paljon. Karpalon kukintaa suosi viime syksyn kuivat ilmat. Muutamana edellisenä syksynä vesi järvessä on ollut niin korkealla, että karpalot ovat tukehtuneet. Olisipa hienoja, jos tänä syksynä saisin poimittua paljon karpaloita. Tämä vesijätöllä kasvava karpalo on isokarpalo. Monin paikoin pohjoisessa ja Kainuussa kasvaa pikkukarpaloa, joka on paljon hitaampi kerätä kuin tämä isokarpalo.

Isokarpalo.jpg

Rantapolulla liikkuessani minulla on kasvikuvaukseen vääränlainen objektiivi. Yritän samalla reissulla katsella vielä lintuja. Kasvikuvat eivät siten ole niitä kaikkein terävimpiä. Käsikin tuppaa jo tärisemään pitemmän objektiivin kanssa varsinkin, kun objektiivissa ei ole kuvanvakainta. Sama pätee myös pellolla otettuihin kuviin. Odottelen näkeväni haukkoja kiertelemässä pellolla. Hiirihaukat tulevat usein näin heinäkuulla kiertämään peltoaukean yllä, samoin piekanat. Pari iltaa sitten näimme tien toisella puolen männyn latvasta lentoon lähtevän nuolihaukan.

Tänään rantapolulla varikset olivat sitä mieltä, että minun ei tule työntää pitkää nenääni niiden reviirille. Lievällä ärhentelyllä ne tyytyivät kaikottamaan minut kotiin päin.

Varis%20050717.jpg