Millainen on hyvä ulkoiluilma vai onko se pukeutumiskysymys? Tänään järvellä näytti tältä:

Lumimyr%C3%A4kk%C3%A41.jpg

Mittari näytti kumminkin muutamaa astetta plussan puolella. Ulos teki mieli varsinkin, kun meni pari päivää ilman ulkoliikuntaa. Oikeastaan ilma oli mitä mainioin. Kokemuksena tällainen tuuli, villinä juokseva lumi ja kevättalven auringon paiste yhdessä oli mahtava. Ei tietenkään ollut ihan t-paita keli: Huppua piti vetää pään ylitse ja kuroa kaula-aukkoja takissa pienemmälle. Tuulen pitävät kamppeet olivat tarpeelliset.

Pukeutumiskysymys.jpg

Selfie selviytyjästä jäisten tuulten armoilta näytti kyllä lähinnä terroristin oppitytyöltä.

Selviytyj%C3%A4.jpg

Jos olisi sisälle jäänyt, monta luontokokemusta olisi jäänyt paitsi. Yksi niistä tämän päivän kokemuksista oli järvelle muodostuneet lumipallot.

Lumipallot1.jpg

Tuuli oli välillä sellainen, että tuppas kulkijaa heiluttamaan ihan olan takaa varsinkin, kun käänsi takapuolen tuulta vasten. Otin kännykällä videoita tuulen tuiverruksesta. Jälkeenpäin niitä katsoessa alkoi tulla merisairaaksi. Sen verran paljon oli kuvaajalla huojuntaa. Mietin kameraa heilutellessani, että ovatko kaikki kuvat ihan tärähtäneitä. Kuitenkin nykyinen kuvanvakaustekniikka kamerassa ja objektiivissa saa ihmeitä aikaan. Tässäpä yhtä aikaa tuiskua ja aurinkoa:

Lumimyr%C3%A4kk%C3%A42.jpg

Pelloille tuuli oli pyöritellyt lumipalloja vähän enemmälti kuin mitä järvelle oli tullut. Mukavia kuvioita oli pallon pyörittäjä tehnyt hangen päällä olevaan uuteen lumeen.

Lumipallot2.jpg

Osa palloista oli aika isoja. Halkaisija palloilla alkoi olla likemmäs parikymmentä senttimetriä. Harvoin olen nähnyt näin isoja tuulen tekemiä lumipalloja.

Tuulen%20lumipallo.jpg

Lumipallojen lisäksi lumikenkäilyreissulla näimme neljä metsäkaurista. Kauriilla näkyy olevan joku symbioottinen suhde meidän isännän kanssa. Näin talvisaikaan ne kulkevat isännän perässä hakuualueelta toiselle. Ne kulkevat pitkin traktorin jälkiä, kaluavat ilmeisesti hakkuutähteiden latvuksien viime kesän kasvua ja kaivavat ajourien vierestä puun tyvien sammalta. Mitäpä sitä kahlaamaan hangessa, kun on valmiiksi poletettu uria metsään. 

Hanki kantoi yllättävän hyvin. Lämpötila oli jo kyllä useita asteita plussan puolella. Aamuauringon lämmittämissä kohdissa lumi upotti jo, mutta metsän siimeksessä ja pohjoiseen kallistuvilla aukoilla lumi kantoi jopa kauriita. Metsäojat alkavat aueta. Jouduimme jo kastelemaan kenkämme viiksiojassa loppuviikosta. Nyt piti sitten etsiä uusi reitti, jotta kuivin jaloin selviää. Kuitenkin mukava reissu kotinurkissa jälleen kerran. Aina ei tarvitse lähteä Lapin tuntureille. Lähiluontokin on luontoa. Mikä parasta, lähiluonto on vain kengän mitan päässä kotiovelta.