Kevätviikot menevät vauhdilla. Vastahan ajattelin, että kevättöihin on aikaa vaikka kuinka. Tällä viikolla olen sopinut jo taimien toimituksia vapun jälkeiselle viikolle. Marjamaalta alkavat lumet olla vähissä ja leikkuuhommiin pääsee jo ensi viikolla. Klapien paukutus on jostain syystä venynyt. Näinhän se on, kun aikansa vetkuttelee, niin kiirehän se lopulta tulee.

Viime viikolla saimme nauttia hankikeleistä. Monena aamuna kävelin hankea pitkin keräilemään punontapajuja. Samalla katsastin, että mitä kaikkea luontopolkuni varrella tapahtuukaan. Perjantai-aamuna huomasin hömötiaisten rakentelevan pesää koivupökkelöön. Tämä olisi jäänyt huomaamatta, jollei pikkutikka olisi tullut naputtelemaan hömötiaisten kotipökkelöä. Moisesta loukkaantuneina tiaiset nostivat hälyn.

P%C3%B6kkel%C3%B6ll%C3%A4.jpg

 

Olen luullut, että pikkutikkoja ei täällä ole. Tämä pikkutikan ilmaantuminen oli minulle iloinen yllätys, vaikka se hätäännystä metsän sympaattisimmissa linnuissa aiheuttikin. Onneksi pikkutikka siirtyikin viereiseen koivuun naputtelemaan.

Pikkutikka.jpg

 

Hömötiaiset saivat jatkaa tikan kaikottua pesäpökkelön kiertelyä ja pesän rakennuspuuhia. Hömötiaiset ovat harvinaistuneet kuulema kovasti. Meillä hömötiaisia esiintyy onneksi vielä. Kovin lähellä asutusta ne eivät viihdy. Jotkut luontoihmiset sanovat isompien talitiaisten ja sinitiaisten valtaavan hömötiaisilta paikan asutusten liepeillä ja syövän niiden ruokavarastot. Toiset taas sanovat sen johtuvan metsänhoidosta. Olen vain meillä huomannut, että mitä kauemmas asutuksesta menee, sen vähempi on talitiaisia ja sinitiaisia ja enemmän hömötiaisia ja töyhtötiaisia. Mukava oli huomata, että ihan luontopolkuni vieressä hömötiaiset uskaltavat pesiä.

H%C3%B6m%C3%B6tiainen2.jpg

H%C3%B6m%C3%B6tiainen.jpg

 

Lähes koko viikko on ollut aurinkoista ja lämmintä. Linnut järvellä ja metsissä ovat lisääntyneet aamu aamulta. Jostain syystä ne tuntuvat lisääntyvän yöaikaan. Perjantai-aamuna pihalla tirskutti västäräkki, että hei, minäkin olen täällä. Lauantai-aamuna oli peipposilla jo kovakin konsertti rantametsässä ja pihapuissa niillä oli jo jonkinlaista taistelua parhaasta lauluoksasta. Puuttuu vain pääskynen kesästä.

Peipponen.jpg

 

Kävin lauantai-iltana katsomassa padolla telkkiä ja niitä oli vain muutama. Sunnuntai-aamuna niitä olikin jo monin verroin. Nekin olivat yöaikana lisääntyneet. Padon alapuolella oli kolmiodraama meneillään, jonka me onnettomat kulkijat keskeytimme. Pärske kävi ja kaksi lensi pois päin. Uros porhalsi täyttä vauhtia kohti ja suoritti ylilennon päämme yläpuolelta.

Telk%C3%A4t.jpg

 

Kun järvi on jäässä ja sulaa vain ojan suussa, lintuja on helpompi seurata kuin jäiden lähdön jälkeen. Telkät tulevat yleensä ensimmäisenä ja niillä onkin näyttävät kosiomenot.

Telk%C3%A4t2.jpg

 

Maanantaina oli vielä jonkinlainen hanki. Kävin vielä hakemassa pajunippuja ja palatessa kastelin kenkäni, kun hanki petti ojaa ylittäessä. Sitten vain hyyhmä hölskyi kumisaappassa kotimatkalla. Englantilaisten puutarhatontut olivat lehtien mukaan jääneet Suezin kanavaan. Minulla on onneksi ihan oma puutarhatonttu. Puutarhatonttuni halusi pari pajutötsäkettä. Luulin niiden tulevan pihalle kasvien iloksi, mutta tonttupa tarvitsikin ne uudeksi piippalakiksi. Pipon mitat olivat sitä luokkaa, että se toimii korona-aikana myös kasvomaskina. Vai kävikö tontulle sittenkin kuten Vaahteramäen Eemelille, että soppakulho juuttui päähän? Jotain kummaa mökellystä pajunaamarin sisästä kuului ja kädet huitoivat vallan vimmatusti.

Pajupipo.jpg

 

Väänsin iltapuhteina vitsoja vielä toiseenkin pajuhöskään. Toisesta tuli jo piirun verran parempi kuin ensimmäisestä. Monen monta vuotta onkin kulunut edellisistä pajutöistä. Voi olla, että seuraaviin taas kuluu muutama vuosi.

Pajup%C3%B6mpeli.jpg

 

Pajuhäkkyrän takana aukaisivat ensimmäiset krookukset kukkansa. Minullahan on krookuksia ruhtinaallisesti: kolme valkoista ja yksi sininen. Istutin aikoinaan useammankin, mutta myyrät söivät.

Krookus%20valk.jpg

Krookus%20sin.jpg

 

Kuten näkyy, eilinen oli kaunis aurinkoinen päivä. Illalla alkoikin jo tuuli käydä vilpoisammaksi. Iltalenkillä yritti jo vilu iskeä. Käppäsimme rantapolkua lintutornille. Rantapellolla oli parvi kurkia syömässä. Pellon reunoilla on vielä kaistaleita lunta. Metsissä lunta on paikoin vielä runsaasti.

Kuret.jpg

 

Lintutornilla heitimme kintasta, josko vielä pitemmän lenkin tekisimme. Onneksi käännyimme takaisin. Paluumatkalla huomasimme varisten kanssa kinastelevan vähän isomman linnun.

Merikotka%20ja%20varikset2.jpg

 

 

On hetkiä, jolloin kaipaan todella kunnon lintuobjektiivia. Tämä on yksi niistä. Harvoin merikotka vierailee järvellä ja nippa nappa siitä saa sellaisen kuvan, josta voi linnun tunnistaa. Zoomailin ja rajasin kuvaa. Kyllä se merkikotka on. Nyt kotijärvi on sitten kotimeri.:)

Merikotka%20ja%20varikset.jpg

 

Alkuviikosta tuli kaupunkireissu ja samalla käytin kameran kennon puhdistuksella. Pelottelin miestä, että kameraliikkeessä voi mulle tulla mielitekoja ja siten kallis reissu. Onneksi liike oli enemmänkin nettikauppa, jolloin näytillä ei ihan hirveästi lintuputkia ja muita objektiiveja ollut. Rauhallisin mielin odottelin kymmen minuuttisen kameran putsausta ja katselin kameralehteä. Olipa rentouttava kameran puhdistus. Toista se on, kun minä itse yritän pölyhiukkasia kameran kennolta saada pois. Siitä on rentous kaukana. Puhdistuksen hinta oli pikkusta vajaa kolmekymppiä. Ei paha, kun puhdasta tuli ja hermot säästyivät. Nyt on taas mukava tiirailla kameralla taivasta kohti, kun kuvaan ei tule ylimääräisiä pilkkuja.

Tänään on tullut taivaalta vettä ja räntää. Järven jäät heikkenivät ihan silmissä tänään. Kotirannassakin on jo rantopore auki. Toissa iltana auringon laskun jälkeen seurasimme rannassa telkkien touhuja, kun siihen ui piisami ja hääti linnut pois. Piisamit olivat järveltä poissa yli kaksikymmentä vuotta. Viime kesänä ne tulivat takaisin ja niitä näkyi jo useampia. Ne ottivat välillä yhteen jopa joutsenten kanssa. Joutsenet kähisivät kummallisesti piisamille. Piisami näyttäisi olevan aika äkäisen eläin reviirillään. Mielenkiintoista on seurata, että miten niiden yhteiselo lintujen kanssa sujuu.

 Hyvää viikonloppua!