Joskus on vaikea erottaa samaan sukuun kuuluvia kasveja toisistaan. Tällainen parivaljakko on esimerkiksi kangasmaitikka ja metsämaitikka. Tässä kukkii kangasmaitikka.

Kangasmaitikka.jpg

Tämän minä päätin tutkimusteni perusteella olevan metsämaitikan. Vaikka kukat eivät olekaan täysin auenneita, näyttäisi kukka olevan voimakkaamman keltainen kuin kangasmaitikalla. Auenneesta kukasta voisi tarkistaa lajin sen perusteella, mihin suuntaan alahuuli törröttää.

Mets%C3%A4maitikka.jpg

Monet ristikukkaiset kasvit muistuttavat myös toisiaan melko paljon. Tällaisia ovat mm. rikkanenätti ja rantanenätti. Joku nenätti puski minun mansikkamaalla taimen juuresta. Riipasin sen tietysti pois. Meni iltaan, ennen kuin sain kasvin kuvatuksi. Kerkesi hivenen rupsahtaa. Onneksi tämä kasvi näyttäisi olevan rantanenätti. Rantanenätin saa kitkemällä pois, mutta rikkanenätti vaatii rajumpaa torjuntaa.

Rantanen%C3%A4tti.jpg

Rannassa kasvoi myös yksi ristikukkainen kasvi, joka kukki keltaisin kukin. Eli taas tutkimuksia, että onko kysymyksessä peltokanankaali vai rantakanankaali. Litujen asennon perusteella tämä yksilö meni lajiin rantakanankaali.

Rantakanankaali.jpg

Mansikkamaalla kuvasin tänään muutamia rikkaruohoja ennen kuin kitkin ne pois. Yksi tällainen kasvi oli pihatähtimö eli vesiheinä. Täällä ihmiset kutsuvat sitä myös vesimaltoksi tai maltoksi. Sen kukka muistuttaa tosiaan härkkien kukkia.

Pihat%C3%A4htim%C3%B6.jpg

Tässä on nurmihärkki.

Nurmih%C3%A4rkki.jpg

Aamulla pistin kumpparit jalkaan ja käväisin rantametsässä katsomassa, että mitä sinne kuuluu. Keväällä kuljin sinne vielä lenkkarit jalassa. Nyt tarvi saappaat. Koiranputkea, nokkosta ja ties mitä kasveja on metsän reunassa vyötärölle asti. Humalat luikertelevat nokkosten ja koiranputkien seassa ja kiipeilevät puiden oksille. Tämä on oikea viidakko. "Liiaanit" ovat vanhan viljelyskulttuurin peruja. Luonnonvarakeskuksen sivuilla voi ilmiantaa vanhoja humalakantoja. Luke etsii Suomen oloihin sopivia humalakantoja lisättäväksi. Minä en ole vielä näitä sinne ilmoittanut, koska nämä kasvavat naapurin puolella. Ajattelin kysyä ensin naapureilta luvan ilmoitukselle.

Mets%C3%A4n%20reuna.jpg