Tänään on Matin-päivä. Matin-päivä on vanhan kansan viisauden mukaan ollut ensimmäinen kevätpäivä. Nyt vanhat merkit eivät taida enää päteä. Kevätpäiviä on ollut joululta asti. Sitä ennen oli syyspäiviä. Viime viikolla satoi vettä lähes joka päivä. Yksi päivä muodosti kuitenkin poikkeuksen. Torstaina sää houkutteli tekemään pitemmänkin lenkin. Monitoimiura oli kadottanut lumiaan vesisateiden myötä, mutta kyllä sillä pystyi näköjään hiihtämäänkin. Me pistimme nastakengät jalkaan ja laitoimme tossua toisen eteen. Hyvä oli liikkua uralla jalkaisinkin. Nyt, kun reitti on monitoimiuran nimellä, voi sillä hyvällä omallatunnolla kulkea jalkaisinkin.

Monitoimiura.jpg

Monitoimiuralta poikkesimme patikkareitille. Sekin oli hyvin nastakengillä kulkukelpoinen. Tosin kulkukelpoisuutta auttoi traktorin renkaiden jäljet.

Patikkareitti.jpg

Ojissa vesi virtasi kuin konsanaan kevätpuroissa. Pakkasyö oli saanut taiteilluksi ojiin jääkukkia.

Sulia%20vesi%C3%A4.jpg

Lenkkiä tuli kuusi - seitsemän kilometriä. Perjantaina tein lenkin yksinäni. Vettä tuli kaikissa olomuodoissa, mutta ulkoiluhan on pukeutumiskysymys. Olin perjantaina huomattavasti märempi kuin torstaina lenkin jälkeen.

Lauantaina oli taidepäivä. Siitä taidan kirjoitella joskus oman jutun. Taiteiluun lauantai sopi erittäin hyvin. Silloin oli oikea kunnon vesisade. Iltahämärissä tein muutaman kilometrin lenkin. Silloin kastuivat kaikki kamppeet. Kalvokengissäkin vesi vaan hölskyi. Ei viime viikon säät oikein suosineet lomailijoita.

Eilen kuitenkin sää selkeni iltapäivää kohden. Tuuli pöläytteli lumia ja jäitä puiden oksilta. Uutta lunta oli tullut yön aikana mukavasti. Jääkentät eivät olleet enää liukkaita, vaan kumppareilla pystyi kulkemaan reipasta tahtia. Oksille oli jäätynyt pisaroita ja pienen pieniä jääpuikkoja, jotka kimaltelivat ilta-auringon valossa.

J%C3%A4%C3%A4kiteit%C3%A4.jpg

Valo muuttuu hyvin nopeasti. Päätin, että tarvitsen eri objektiivin kameraan. Kuitenkin objektiivin vaihdon aikana valo muuttui. Enää valon säteet eivät osuneetkaan omenapuun oksilla oleviin jääkiteisiin. Nopeus olisi tässäkin ollut valttia.

J%C3%A4%C3%A4kide.jpg

Tänään taas saimme maahan lumitäydennystä. Tihulaisetkin olivat taas tekemässä häijjyyttä.

Tihulaiset.jpg

Järven toisella puolen on nähty susien ajavan takaa kauriita. Toivottavasti sudet kurittaisivat näitä laumoja ihan reilusti. Ehkäpä tästä porukasta joku on jo joutunut suden suuhun. Aikaisemmin isossa laumassa oli kymmenen kaurista ja pienessä kolme. Nyt näitä oli seitsemän. Tosin kankaalle oli ilmestynyt myös ilveksen jälkiä. Ihmeesti kaurislaumat kumminkin pysyvät näinkin isona, vaikka ympäristössä petoja liikkuukin.

Aurinkoisia ilmoja on tälle viikkoa ennusteessa, joten tulisikohan nyt ne oikeat kevättalven ilmat. Jäädäänpä odottelemaan niitä kauniita pakkaspäiviä.