Minulle oli tullut kommentti postaukseen (Kiilakehys). Siinä toivottiin ripustamiseen vinkkejä. En tiedä tarkoitettiinko yleensä taulujen ripustamiseen vinkkejä vai isojen taulujen ripustamiseen vinkkejä. Kommentti oli jäänyt minulta huomaamatta. Noin tuppaa käymään joskus vanhoihin kirjoituksiin tulleille kommenteille. Osa jää hoksaamata. Toivottavasti kommentoija lukee tämän ja saa jonkinlaisen vastauksen pitkän ajan kuluttua. Joka tapauksessa ajattelin laittaa muutamia kuvia siitä, miten minä olen ripustamisongelman ratkaissut olkkarissa. Muiden huoneiden seinillä on perinteiseen tyyliin hakattu nauloja.

Muutama vuosi sitten kyllästyin beigen väriseen tapettiin, joka oli talon alkuperäiseltä ajalta. Maalasin silloin olkkarin seinät kirjavan kukertavaksi ja kattolistat vaihdatin kanssavelallisella metallisiin taulukiskoihin. Meillä tuo taulukisko korvaa kattolistan. Kiskoja saa myös eri mallisia, jotka voi laittaa alemmas seinälle korkeissa huoneissa. Seinään ruuvataan nastat, joihin kisko napsautetaan. Kiskon uraan muljautetaan siimassa oleva koukkara. Koukkaraa voi kuljettaa kiskossa vaikka mopin varrella, jos ei halua jakkaralle kipaista. Siimoja on eri vahvuisia eri painoisille tauluille.

Kisko.jpg

 

Siimaan pujotetaan taulun kiinnityskoukku. En muista, että millä nimellä taidetarvikeliikkeissä koukkua kutsutaan. Tuo kuvassa oleva malli on vanhempaa perua ja se huilaa siimassa puristamalla kasaan. Tilasin myöhemmin koukkuja, jotka kiristetään siimaan ruuvilla. Oletin, että voisivat asettua siimaan suorenpaan. Vielä en ole niitä saanut asennettua. Kuvassa koukun olen laittanut taulun takana olevaan rautalankaan. Rautalangan huono puoli tässä järjestelmässä on, että taulu irtoaa helposti seinästä ja jää keikkumaan.

Koukku.jpg

 

Tässä kuvassa olen pistänyt koukun taulun takana olevaan silmukkaruuviin. Tämä onkin parempi tapa. Tosin silloin tarvitaan yleensä kaksi siimaa ja kaksi koukkua eli molemmille taulun reunoille.

Koukku%20silmukkaruuvissa.jpg

 

Samaan silmukkaruuviin voi kiinnittää myös rautalangan, jos taulun ripustaa naulaan. Taulukoukulle tuon silmukkaruuvin tulee olla tarpeeksi iso, jotta koukun kärki sopii siihen.

Silmukkaruuvi.jpg

 

Jos käyttää pelkästään kiinnittämiseen taulukiskoa ja koukkuja, kannattaa silmukkaruuvit kiinnittää aika ylös taulun taakse. Kuitenkin sen verran taulun reunasta, että kiinnityskoukut eivät näy etupuolelle. Isohkossa taulussa sopiva etäisyys yläreunasta on n. 5 cm. Pienessä taulussa koukun mitta + muutama mm päälle. Jos ripustuksee käyttää myös rautalankaa, silmukkaruuvit tulevat alemmas. Ei kuitenkaan 1/3 alemassa taulun korkeudesta. Taulun yläosa irtoaa seinästä liikaa.

Rautalankaripustus.jpg

 

Siimat toki näkyvät seinää vasten, mutta nauloja ei tarvitse hakata seinään. Kuvasta huomaa, että osa tauluista keikkuu. Se johtuu joko siitä, että koukku on rautalangassa, tai silmukkaruuvi on liian alhaalla. Ruusunmarjataulussa on koukku kiinnitetty kehyksen yläosaan laitetussa kolmiolätkässä. Silloin koukku jää näkyviin. Osa tauluista taitaa olla vinossakin. Jospa vain kameran objektiivi vääristää vaikutelmaa.:) Minä en ole mikään sisustuskärpäsen purema, joten ei pidä vetää tällaisesta epätarkkuudesta hernettä nenään.

Tauluryhm%C3%A4.jpg

 

Ripustussiimoja on eri vahvuuksien lisäksi eri mittaisia. Minä en pätkäise siimasta ylimääräistä pois, vaan kiepsautan sen lenkille ja teippaan alimmaisen taulun taakse maalarinteipillä. Pienet flaamilaiset maalaukset pidän aika tiiviinä ryhmänä. Silloin laitan useamman taulun samaan siimaan. Isot taulut vaativat ilmaa ympärilleen. Ne laitan kahdella siimalla, jos taulussa on silmukkaruuvit. Lasin alla olevat taulut ovat yleensä vaihtokehyksissä, jolloin niissä on oma hakasensa taustalevyssä. Tällöin laitan koukun hakaseen.

Lasten asuttua vuokra-asunnoissa olen ajatellut, että niissä olisi ollut hyvä tällainen taulukisko. Nauloista ja naulattavista koukuista jää aina seinään jälkiä, jotka ovat ikäviä seuraavan asukkaan kannalta. Sitten käy niin, että tauluja ei uskalla laittaa seinälle tai seinä on täynnä nauloja edellisten asukkaiden jäljiltä. Teipillä kiinnitettävät koukut, eivät kestä kovin raskaita tauluja. Järjestelmä mahdollistaa myös tällaisen harrastajamaalarin viirauksen vaihtaa taulujen paikkaa tuhka tiheään. Voi sommitella tauluryhmiä fiiliksen mukaan.