Tässä ei ole vielä ehtinyt lomareissulle. Ruskasta on onneksi pystynyt nauttimaan ihan kotoa käsin. Viime viikon pakkasyöt saivat puut ja varvut oikein loistamaan. Samaiset pakkasyöt saivat jo aamuisin riitettä rantaveteen. Yhtenä aamuna piipahdin rantaan katselemaan riitettä ja kuvamaan kuura-aamua ennen työhommia.

Riitett%C3%A4.jpg

Kuuraa on ollut menneellä viikolla joka ikinen aamu. Kuurainen aamu on tietänyt myös aurinkoista aamua, vai onko se sittenkin toisin päin. Olen myös huomannut pellolle kulkiessani, että kuuraakin on monen muotoista. Tämä on sitä normi kuuraa. Instagramiin pistin myös kännykkäkuvia, joissa on kuuralla erilaisia muotoja.

Kuuraa.jpg

Rantaluhta eli vesijättö sai myös kuurakuorrutuksen. Tämä on sitten minun likietuinen karpalopaikkani. Karpalot eivät ole olleet moksiskaan pakkasöistä.

Rantaluhta.jpg

Eilen illalla oli oikein kaunis auringon paiste. Kävelimme padolle katsomaan ojaa ruskan väreissä. Rantapolkukin oli kuin kultainen kuja. Syksyn kultaamia lehtiä oli sekä puissa että polulla.

Ruskapolku.jpg

Ojassa ei virrannut kovinkaan paljon vettä. Pohjavedet ovat täällä myös hyvin alhaalla. Syksyn sateet eivät ole ehtineet vielä tänne asti. Metsäojissa ei ole vettä. Järven pinta on useita kymmeniä senttimetrejä normaalia alenpana. Padostakin liruutti vain vähän vettä ylitse. Kuitenkin siitä meni yli vähän enemmän vettä kuin muutama viikko aikaisemmin.

L%C3%A4htev%C3%A4noja.jpg

Nopeasti ihana ilta-aurinko painui mailleen. Lenkin haahuiltuamme kotirannassa jo kuu kuumotti. Lenkkiä voi kutsua haahuiluksi, kun piti katsella isännän tulevat savotat illan hämyssä. Puolikas juustopallohan siellä taivaalla möllötti.

Puolikuu.jpg

Kuuta kuvatessani lintuja lenteli edes takaisin. Osa päätyi kuukuvaankin.

Puolikuu%20ja%20linnut.jpg

Suurin osa linnuista on jo lähtenyt muuttomatkalle. Joutsenet ja jokunen sorsa on vielä järvellä. Satunnaisesti myös pysähtyy myös lokkeja kalastelemaan järvelle. Kotipihassa rastaat ovat vallanneet koko pihan. Onpa käynyt mielessä, että voisivat italialaiset ja muut Välimeren rantojen asukkaat syödä ne suihinsa. Rastaat ovat nyt hyvin pulleassa kunnossa syötyään pihoissa kupunsa täyteen omenoita ja marjoja. Jos ensi kesänä niitä on yhtä paljon, marjamaalla on täysi tuho.

Tänään olikin sitten pilvisempi päivä. Pieniä sadekuuroja kulki aamupäivällä, mutta sade ei juurikaan kastellut. Pienen metsäretken heitimme. Jälleen kerran kävelimme samalla katsastamassa tulevia työmaita. Raivaussahalle näytti olevan hommia tämän päiväisenkin reitin varrella. Minä katselin maahan löytääkseni suppiksia. Ei löytynyt ainuttakaan. Torvijäkäliä sentään kuvasin. Minusta torvijäkälät ovat jotenkin lystikkäitä. Voiko jäkäliä kuvailla lystikkäiksi? Torvijäkälät ovat vähän niin kuin hattivatit Muumeissa. Kuvassa on myös oikeassa alareunassa hattivattien kotikolo.

Torvij%C3%A4k%C3%A4l%C3%A4t.jpg 

Illalla kävin vielä keräilemässä karpaloita. Viitisen litraa niitä kertyi. Piti lähteä pois, kun ilta pimeni. Onneksi koti on lähellä. Osaan käsikopeloltakin kömpiä kotiovelle. Lähtiluonnolla on omat etunsa.