Tänään vietämme kansallisrunoilijamme Runebergin päivää. Minulla onkin sopivasti kuvia hyvin kansallisissa väreissä. Epäilinkin, että tämä päivä olisi sen vuoksi kansallisrunoilijamme päivä, kun taivas on sinistäkin sinisempi ja lumi valkoistakin valkoisempi. Tuo epäilys olisi kyllä paljon runollisempi kuin se tosiseikka, että Runeberg-runoilija sattumoisin syntyi helmikuun viides päivä. Runebergin runoista ei tule mieleen muita kuin "Mun isän' oli sotamies." Niin oli minunkin isä. Ei hän ollut viisitoista vaan seitsemäntoista kun astui rivihin. Ehkäpä siksi tuon runon vain muistan. 

Karahka.jpg

 

Sinistä taivasta ja valkoista lunta olemme saaneet ihailla tämän viikon pakkassäässä. Me porkkasimme puolison kanssa suvikelin aikaan itsellemme lumikenkäreitin. Alkuviikon pakkaset jomottivat sen melko kovaksi. Siinäpä onkin ollut helppo hipsiä kauniissa säässä ja ihailla auringon leikkiä kuuraisissa puissa. Parinkymmentä pakkasastetta ei vielä haittaa kenkäilyä. Pistää vaan vaatetta vähän reilummasti. Lopputulos on, että hikimärkänä on jo puolesta matkasta.

Lumikenk%C3%A4reitti2.jpg

 

Polkumme kiemurtelee pitkin ojan vartta. Oja oli vielä alkuviikosta sula. Nyt selvisi sekin, että kuka asuu ojan penkan kolossa.

Saukon%20pes%C3%A4.jpg

 

Kenkäilypolkumme kulkee kotoa lähtiessä pitkin rannan vesijättöä. Tämäkin vesijättö on lähes joka päivä eri näköinen. Maisema muuttuu valon ja lumen vaikutuksesta koko ajan. Koivut kasvavat aikansa vesijätön reunassa, mutta kuolla kupsahtavat sitten jossain vaiheessa. Osa isoimmista pökkelöistä saa uuden elämän hömötiaisten kotipuuna. Osa päätyy valokuvaaja Linssin ikuistamaksi ennen lopullista tuhoa (Karahka ylhäällä Runebergin innoittamana).

Lumikenk%C3%A4reitti.jpg

 

Toissapäivänä kenkäilemään mennessä huomasin, että latukone oli kulkenut. Viimetalvena ei ollut monitoimireitillä perinteisen uraa, mutta onneksi nyt semmoinen oli vedetty. Moni kaipailikin sitä viime talvena. Moni kaipaili viime talvena myös lunta. Nyt sitä onneksi on.

Latu1.jpg

 

Joskus on poikettava opituista tavoista ja kokeiltava jotain uutta. Minä kiersin lumikenkäreitin eri päin. Niinpä maisemat näyttivät heti erilaiselta. Vaihtelu virkistää. Metsässä on ollut kovin hiljaista. Toissapäivänä kenkäilypolun varrella oli yksi metso hakomassa männyn latvassa ja toinen metso lähti ihan muutaman metrin päästä polusta kiepistä. Ne pari nuorta urosmetsoa asustelee edelleen samoilla sijoilla. Lisäksi yksi tikka naputteli tässä koivikossa. Paksut kolmisormihansikkaat hidastavat aina kuvausta, joten kuvaussessio pitää suunnitella pakkasella tarkkaan. Linnuista voi sanoa, että sinne menivät ja kuvat jäivät ottamatta.

Vastavaloon.jpg

 

Sitten pari kännykkäkuvaa eiliseltä hiihtolenkiltä. Kun latukone tamppasi hienon ladun, olisi synti jättää se hyödyntämättä. Eilen oli pakkasta vain vähän toistakymmentä astetta. Aurinkokin tuli juuri sopivasti esiin pienen pilviverhon takaa, kun saavuin rämeen laitaan. Tuuli puri poskipäitä, mutta muutoin oli tosi hyvä hiihtokeli. Lumi oli yllättävän luikas sukseen. Olin odottanut hiukan nihkeämpää keliä. Tänään tällä samalla rämeellä näytti siltä, että vesi meinaa nousta perinteisen uran pohjaan minun hiihdon jälkeen. Ensi yön pakkanen varmaankin korjaa sen tilanteen. Soille ja järvien jäille nousee meillä vielä vettä lumen alle. Samoin isommat veto-ojat uhkuvat vielä vettä. Maa paksun lumipeitteen alla pysyy sulana.

latu.jpg

 

Eilen en nähnyt ketään muuta hiihtäjää. Muutamat jäljet olivat ilmaantuneet vähän kauempana kotoani. Yhdellä töyhtötiaisella olisi ollut kovasti asiaa muutamalla kaarolla. Sanoin kyllä sille, että odotas, niin nauhoitan sinun terveiset muillekin kuultavaksi. Mutta ei se jaksanut odottaa minun hanskojen riisumisoperaatiota ja kännykän kaivelemista, vaan lensi pois.

Sääennusteen mukaan tällaisia hyviä hiihtoilmoja pitäisi olla ainakin ensi viikko, joten toivottavasti muutkin löytävät laduille. Somessa on ollut tuttavien kuvia ladulta. Kovin on kuulema meillä päin ollut laduilla hiljaista. Meillä on tilaa vielä hiihtää.

r%C3%A4me.jpg

 

Kaunista viikonloppua ja hyvää nousuviikkoa!