Menneellä viikolla on saatu viljat puitua ja oljet paalattua. Siltä osin homma on paketissa. Marjamaan syystyöt ovat olleet listalla myös. Olen ajatellut, että eihän tässä ole mitään kiirettä. Pitkästi on syksyä vielä tehdä hommia. Luonto on kuitenkin viikon varrella antanut sellaisia merkkejä, että peltohommissa on parasta viihtyä. Pilvistä ei oikein tiedä, että mitä sieltä alas tulee. Välillä aurinko on pilkistänyt, mutta tuuli on ollut hyvin pureva. Talvivaatteet on pitänyt etsiä komeroiden kätköistä. Jotenkin ilman ala on ollut sellainen, että lunta tulee kohta.

Alla oleva kuva on järveltä lauantaina iltapäivällä. Meillä oli Sohvin kanssa äiti-lapsi-päivä. Päivän maalasimme taidepiirissä vierekkäin ja illalla olimme lähdössä keräämään Sohville puolukoita ja tutkailemaan kankaan sienitilannetta. Otin kameran mukaan. Lähtiessä katselin järven taakse ja mietin, että tuleeko jo lunta. Tämä olkoon se taivasosuus postauksessa.

Syksymaisema.jpg

Ei tullut vielä eilen lunta. Sohvi piti kuitenkin minulle puolukan poiminnan jälkeen pikakurssin sienistä. Lähinnä hän ehdotti minulle kehnäsieniä kokeiluun. Kankaalla on ollut tänä kesänä paljon herkkutatteja. Niitä ei minun kainuulainen vatsani kestä, joten kokeillaanpa sitten kehnäsieniä. Muutaman kehnäsienen Sohvi keräsi minulle malliksi. Tänään teimme kolmen järven kierroksen miehen kanssa ja katselin samalla sieniä. Poimin pussiini muutamia kehnäsieniä. Jännityksellä vertailin niitä Sohvin mallisieniin. Näyttivät kutakuinkin samanlaisilta. Pannuun vaan sienet paistumaan.

Kehn%C3%A4sieni%C3%A4%20pannulla.jpg

Ilmeisesti tunnistus meni kohtalaisen kohdalleen, kun tässä vielä naputtelen tekstiä monta tuntia maisteluiden jälkeen. Täytyy sanoa, että maku kehnäsienissä oli hyvä, mutta mieto. Olisi pitänyt pilkkoa isompien sienien varret pienemmeksi tai jättää ne kokonaan pois. Olivat vielä paistamisen jälkeen sitkaita ja hankala syödä leivän päällä. Loput maistiaissienet pilkoinkin pieneksi hakkelukseksi ja pistin kuppiin yrttien kanssa. Syön ne sitten salaattina. Mies aikoi odotella sienien vaikutusta minuun ennen, kuin suostuu niitä maistelemaan. Ei ilmeisesti luota vaimonsa sieniasiantuntemukseen.

Maassa tai tarkemmin suolla kasvaa kuitenkin sellaisia herkkuja, että nämä minä varmasti tunnen. Karpaloita on vesijätöllä ihan mattona. Viikolla kävin tarkistamassa niiden kypsyysasteen ja kypsiä alkoivat olla. Nyt pitäisi pistää kumpparit jalkaan ja reilusti vaatetta niskaan ja karpalon poimintaan. Aamulla keitin karpalosopat vielä viime kesän karpaloista. Oli kuulema oikein herkkupäivä tänään. Aamulla karpalosoppaa mannapuuron kanssa ja päivällä karpalosoppaa riisipuuron kanssa.

Karpaloita.jpg

Ruska ei ole täällä ainakaan vielä kovin näyttävää. Kuitenkin löytyi muutama ihan ruskainen lehti. Tämä olkoon lopetuskukkanen tällä kertaa maan jamasta.

Ruskalehti.jpg

Hyvää alkavaa viikkoa.