Välillä tuntui, että kevätmuutto hiljenee. Vesilinnut järvellä ovat piiloutuneet kaislikon ja ruovikon suojiin. Nyt näyttää, että välillä pistäytyy harvinaisempiakin lajeja. Yllätys, yllätys pellollehan ne laskeutuvat. Ainakin neljäkymmentä oli tässä valkoposkihanhiparvessa, joka laskeutui tänään aamupäivällä tihkusateessa pellolle. Ilmeisesti ne häiriintyivät hallin ovien paukkeesta, kun nousivat pian siivilleen ja jatkoivat järven kiertämistä.

Valkoposkihanhet260519%20%282%29.jpg

Valkoposkihanhet260519.jpg

Pari päivää käki on kiertänyt taloa istuen milloin kivellä, milloin puun oksalla. Tänään tiirailin käkeä puuhun, kun huomasin niitä olevankin kaksi. Toinen häipyi pikkulintujen häiritsemänä ja toinen hyppäsi maahan. Kuvia selatessani ihmettelin pilkkuja tässä kuvassa. Huomasin sitten, että tihkusateisena aamuna pitkähköksi kasvanut pihanurmi oli ihan vesipisaroiden täplittämä. Käki ei siitä selvästi erotu, mutta aamun sateinen tunnelma koivun katveessa pääsikin pääosaan. 

K%C3%A4ki_ja_koivu.jpg

Jotta kaikki kuvat keväästä eivät olisi yhtä pimeitä ja sateisia, laitan vähän kirkkaampia kuvia kalatiiran kalastusnäytteestä. Silloin oli puoliaurinkoinen ilta kotirannassa, kun seurasin kalatiiran syöksähtelyä kalojen kimppuun.

Kalatiira.jpg

Kalatiira1.jpg

Saaliiksi kalatiira sai pienen ahvenen. Rantavedessä polski myös isoja haukia, mutta ne ovat tiiralle liian isoja.

Kalatiira3.jpg

Samana iltana oli rannalla myös keskustelevia naurulokkeja. Välillä ne tuijottivat tiukasti samaan suuntaan ja välillä toisen pää kääntyi puoliympyrän.

Naurulokit.jpg

Haukkoja meillä lentelee aika paljon peltoaukean yllä. Ihan pihapiirin tuntumassa pesii tuulihaukka vanhassa variksen pesässä. Lisäksi yksi tuulihaukkapariskunta pesii vanhan hirsirakennuksen vintillä peltoaukean toisella laidalla. Ne kulkevat räystään alla olevasta tuuletusaukosta pesälleen. Niitä ei näytä haittaavan, että soratie taloihin kulkee ihan rakennuksen seinän viertä. Pellon yllä lentelee myös piekana ja rantaviivaa seuraillen ruskosuohaukka. Hiirihaukkaa en vielä ole tälle keväälle pellon yllä nähnyt. Iltaisin pellolla saalistaa myös sinisuohaukkauros. Tässä se hoitaa Metsähallituksen koemetsikön tuholaistorjuntaa.

Sinisuohaukka210519.jpg

Kukkien ystäville ojennan vielä orvokin. Suo-orvokit kukkivat nyt mattona rannan tuntumassa ja kosteilla mailla ojien ja teiden varsilla. Kukka on aika pieni, mutta määrällään ne voittavat isommankin kukkasen.

Suo-orvokki.jpg

Illan ratoksi vielä yksi hämyinen iltakuva tunnelmaa luomaan. Kuvasin yhtenä iltana auringon laskun aikoihin kotkansiiven lehtiä. Lehtisykeröt ovat hyvin koristeellisa, mutta koristeellisia ovat myös nuo erilliset itiölehdet. Nekin ovat kuin sulkia.

Kotkansiipi.jpg

Lähden tästä vielä iltalenkille ja kuikistelen, josko nyt olisivat korvasienet Ahmaskankaalle nousseet. Näin kevään ja kesän tullen lenkkeily tahtoo jäädä, mutta olen koittanut edes pari kertaa viikossa tehdä reippaamman lenkin kangaspoluilla. Kesällä muuten kunto lopahtaa ja syksyllä ei jalat ojennu edes kävelyyn.

Mukavaa alkavaa viikkoa.