Valmiit maalauspohjat eivät ole kovin kalliita. Minulle on kuitenkin sattunut muutamia huonolaatuisia pohjia, jotka ovat olleet maalaukseen kelpaamattomia. Kulmat ovat olleet vinoja ja kangas rynkyllä. Eikä niitä ole saanut kiiloilla oiotuksi. Siksipä naputtelimme Sohvin kanssa lauantaina muutamia kiilakehyspohjia. Kiilakehyksiä saa ostettua esim. taidetarvikeliikkeistä tai halpistavarataloista, jotka myyvät taidetarvikkeita. Kangas meillä on paksua pohjustamatonta puuvillakangasta. Kankaita saa myös valmiiksi pohjustettuna sekä akrylipohjusteella että puoliöljypohjusteella.

Tällä samalla tavalla saa tehtyä myös sisustustauluja painokuviokankaista. Kovin ohuesta kankaasta ei varmaankaan kannata alkaa taulua naputella.

Nyt tulee sitten paljon kuvia pohjan teosta. Alkaen kiilalistojen kiinnittämisestä toisiinsa. Kiilalistoissa on kulmissa pontit ja ne painetaan sisäkkäin ensin käsin sovittelemalla.

Kiilakehys1.jpg

Sitten hieman voimaa käyttäen vasaralla koputtelemalla.

Kiilakehys2.jpg

Kun kaikki neljä listaa ovat kiinni toisissaan tarkistetaan ristimitalla, että kulmat ovat suorassa. Vastakkaisten kulmien väli tulee olla yhtä pitkä molemmin päin mitattuna.

Kiilakehys3.jpg

Siiten leikataan kangas mieluiten lankasuoraan. Kiilakehyksen yli pitää jäädä kangasta n. 4 - 5 cm, jotta kangas voidaan kääntää kehyksen reunan yli kehyksen taakse.

Kiilakehys4.jpg

Kankaan kiinnitykseen tarvitaan niittipyssy ja niittejä. Kangas taitetaan kehyksen taakse niin, että kehyksen reuna on lankasuorassa kankaan kanssa. Kiinnitys aloitetaan kehyksen pitkän sivun keskeltä. Seuraava niitti kiinnitetään vastakkaiselle reunalle keskelle. Ennen nitomista kangas kiristetään napakasti. Seuraavat niitit kiinnitetään lyhyiden sivujen keskelle samoin napakasti kiristäen. Seuraavat niitit tulevat keskimäisten niittien sivuille. Nurkat jätetään vielä kiinnittämättä.

Kankaan%20kiinnitys%201.jpg

Nurkkassa kangas kiristetään napakasti listaa vasten ja napsautetaan niitti liitoskohdan viereen liitoksen suuntaisesti.

Nurkan%20taittelu%201.jpg

Taitekohta tulee nurkassa lyhyen sivun puolelle. Kangas kiristetään ja siloitellaan tiiviisti listaa vasten ja vedetään listan takapuolelle.

Nurkan%20taittelu%202.jpg

Nurkka laskostetaan ja kiristetään listan takapuolelle siististi. Nurkan reunat eivät saa näkyä kehyksen sivulle eikä etupuolelle.

Nurkan%20taittelu%203.jpg

Olisi myös hyvä, että taitoskohtaan ei ihan hirveää pattia jää.

Nurkan%20taittelu%204.jpg

Nurkan%20taittelu%205.jpg

Sitten vaan napsautetaan parilla niitillä kiinni.

Nurkan%20nidonta%201.jpg

Nurkan%20nidonta%202.jpg

Lopuksi napsutellaan niittejä tarpeen mukaan lisää aina kangasta kiristäen.

Viimeistely%20nidonta.jpg

Teimme lauantaina kolme eri kokoista pohjaa. Koska meidän kankaamme ei ollut valmiiksi pohjustettua, nämä pitää vielä pohjustaa. Päällimäisessä kankaassa näkyy ryppy. Se siliää pohjustusvaiheessa, kun kangas kastuu.

Kolme%20pohjaa.jpg

Pohjustukseen käytin akryligessoa. Se käy sekä akrylimaalaukseen että öljyvärimaalaukseen. Gesso sekoitetaan ja ohennetaan vedellä kermamaisen juoksevaksi. Juokseva gesso uppoa paremmin kankaaseen ja jäljestä tulee sileämpi kuin paksulla gessolla.

Gesso.jpg

Sitten gesso sivellään leveällä siveltimellä (tavallinen maalaussivellin) esin yhden suuntaisin vedoin. Pinnan annetaan kuivua. Sitten sivellään toiseen suuntaan toinen kerros ja kolmas kerros saman suuntaisesti kuin ensimmäinen. Kerrosten välillä annetaan gesson kuivua. Reunojan sivut pitää myös muistaa käsitellä. Kehyksen taakse ei gessoa tarvitse levittää. Gesson kuivuttua pohja on valmis maalattavaksi. Jos kangas kuitenkin vetää, kehyksen ja kankaan voi kiristää naputtamalla kiilat kehyksen taakse. Siellä on kiiloille kolot. Kiilat levittävät hiukan kehystä ja samalla kangas kiristyy.

Pohjustus.jpg

 

Maalausintoa!