Kevätpäiväntasaus toi mukanaan vanhat tutut järvelle. Laulujoutsenpariskunta saapui varmistelemaan vanhan pesäpaikkansa. Välillä ne kiertävät peltojen yllä aivan kuin varmistaakseen, että vieraat eivät pääse valtamaan niiden pesimäalueita.

Laulujoutsen.jpg

 

Keltasirkkuparvet saapuivat jo aikaisemmin. Nyt on ollut aika isojakin parvia. Osa jatkaa matkaa ja osa jää. Huomaa, että meillä rikkaruohot pääsevät pöläyttämään siemenet pitkin pihaa. Olemme niin luontoystävällisiä, että järjestämme linnuille niiden luontaista ravintoa.

Keltasirkkuja.jpg

 

Vielä viikolla kävin lumikenkäilemässä. Alkuviikosta oli iltapäivällä jo ura hyvin pehmyt ja kengät upottivat paikoin. Ojan varrella talitiainen pyrähti viereisen koivun oksalle ja aloitti laulelunsa. Ihan selvästi se lauloi, että jaksaa, jaksaa. Sellaisen tsemppilaulun virkistämänä oli hyvä lähteä tarpomaan upottavassa sohjussa kotia kohti.

Talitiainen.jpg 

 

Tänään teimme kävelylenkin aurattua metsätietä pitkin. Kävellimme kuulostelemaan onko teeret soitimella uimajärven takana suolla. Koko kävelyreissulla ei kuulunut yhtään linnun luritusta. Linnut viettivät varmaan pyhäpäivää. Paluumatkalla huomasimme metsäkauriit lähellä tietä suon laidassa. Talvi on hiukan verottanut laumaa, mutta vielä ainakin neljä oli tässä laumassa. Sudet ja ilvekset ovat verottaneet kaurislaumoja järven toisella puolen. Meidän pelloilla on käynyt ainakin kaksi eri laumaa. Joten en voi olla varma, onko niistä jompi kumpi joutunut petojen suuhun. Kauriit tekivät edellis talvena sen verran suuren tuhon marjaviljelyksillä, että en pane pahakseni laumojen pienentymistä. En hirveästi toivo susia kylän pintaan, mutta kauriiden perässähän ne tulevat vaikka pihoihin. Molempi pahempi siis.

Mets%C3%A4kauris.jpg

 

Muuttolintujen parvet eivät ole vielä tänne ehtineet. Toissa iltana ilmaantuivat ensimmäiset kottaraiset. Niitäkin oli vasta muutama. Niiden äänimaailma on kuitenkin sellainen, että luulisi saapuneen useampiakin lajeja. Niillä on vihellyksiä ja lurituksia ja kaiken maailman matkimisääniä. Tuntuu kuin kevät tulisi kotipihalle kottaraisten myötä, vaikka lunta on vielä paksusti.

Mukavaa pääsiäispyhien jatkoa ja kevään alkua!