Lumikenkäilin toissapäivänä kuvamaan joutsenia. Ne saapuivat kevään airueena sunnuntaina. Ei näkynyt ojalla joutsenia, mutta koskikarat siellä edelleen oleilivat. Saapa nähdä jäävätkö ne ihan pesimään. Kovasti ne kevätlauluja virittelivät. Aina ei laulu ilmeisesti tehnyt vaikutusta, kun toinen kävi läpsimässä. Sitten toinen istui toisella puolen ojan mutkaa.

Koskikara.jpg

 

Tuolla lumikenkäilyreissulla meni sitten lumikenkä rikki. Onneksi en ollut Lapin lumilla tiettömillä perukoilla. Muutama sata metriä piti lapsia rikkinäinen kenkä reuhottaen, kun pääsin lingotulle tielle. Sitten tallustelin luikkaita teitä pitkin mutkan kautta kotiin. Sanoisinpa, että lumikengät eivät ole luotu kestämään. Tarkistin tuossa, että olen ostanut lumikengät vuonna 2016 keväällä näihin aikoihin. Paljon olen kyllä niillä talsinut, mutta enpä olisi uskonut, että raudan niistä saan kulutettua poikki. Silloin ostin ns. parempaa merkkiä. Tiistai-illan sitten katselin netistä itselle uusia lumikenkiä. Yllätys, yllätys: Kohtuuhintaiset lumikengät oli lähes järkejään myyty loppuun. Vielä en halua satsata komposiittimenopeleihin ja useita satoja euroja maksaviin kenkiin. En myöskään halunnut tennismailaa muistuttavia kenkiä, jotka ovat joka risussa kiinni. Niitä saa aika edullisesti. Kipuraja kulki nyt 150 euron kieppeillä. (Tuon 150 euroa maksoin aikaisemmista. Olivat silloin urheiluliikkeen loppuunmyynnissä puoleen hintaan eli lähtö 300 euroa.) Lopulta löysin alumiinikehyksellä olevat 69 euron kengät. Tilasin ne. Tänä aamuna ne olivat postissa. Nopea toimitus. Kävin testaamassa kenkiä heti ennen puoltapäivää. Entisiin verrattuna huomasin, että hokit pitivät huonommin ojan penkkojen jäisellä polulla. Muutoin eroa ei juuri menossa huomannut. Hokit olivatkin hivenen matalammat uusissa kengissä kuin vanhoissa. Pitää olla vain varovainen jäisillä penkereillä. Tykkäsin noista pumppusiteistä. Ne asettivat kengän tukevasti jalkaan. Entisissä oli pikakiinnitys, joka päästi jalan hiukan elämään kengässä. Katsotaan kuinka kauan nämä menopelit kestävät. Sittenpähän voi vertailla onko kallis tuotemerkki parempi vai tällainen vähän edullisempi. Jos nämä kengät kestävät pitempään kuin kaksi vuotta, silloin on kuoletusaika jo näillä parempi.

Lumikeng%C3%A4t.jpg

 

Sohvin kanssa tilasimme taannoin taidetarvikeliikkeestä puuhapaketin. Paketti sisälsi mm. tällaisen setin mustepulloja:

Mustesetti.jpg

 

Musteella en ole oikeastaan tehnyt juuri mitään. Muistelen, että joskus hamassa nuoruudessa kuviksen tunnilla piirsimme kynällä mustetöitä. Kokeilin ensin vanhasta muistista kynähommia. Piirsin mustaa tussia vesivärin päälle kynällä. Minun vesiväripaperi oli sellaista laatua, että pinta hiukan raapiutui kynällä piirtäessä. Minulla loppui sinni kynällä piirtämiseen. Katsoin sitten juutuupista videoita yhden jos toisenkin. Sivellintyöskentely taitaakin olla helppo juttu. Ei muuta kuin nauttimaan taiteiluista. Niin sanottiin videoiden lopputeksteissä.

Kostutin vesiväripaperit ja liisteroin ne liimapaperilla vilmivanerille. Videoita muistellen tein tikan ja yhmm. kevätkukkia. Ei ihan mennyt kuin videolla. Varmaan oli jotain vikaa välineissä. Videoilla puhuttiin parista siveltimestä ja parista vesiastiasta. No, minulla oli vesiastiassa lähes kaikki siveltimet, joita pystyi tussille käyttämään. Vesiastioissa piti vettä vaihtaa tuhka tiheään. Jostain syystä tulos ei ollut ihan sitä luokkaa kuin olisin halunnut. Eikä se ollut ihan niin helppoa kuin videon ammattilaisella. Plussana mainittakoon, että en kovin paljon sotkenut. Tuokin liimapaperi meni vähän mönkään. Sen ei pitäisi porskahtaa halki. Muistelen, että liian märkä liimapaperi tekee tuon tempun.

Mustetikka.jpg

 

Pidin musteiden voimakkaasta pigmentistä. Ei tarvinnut hirveästi läträtä ainetta, kun sai voimakkaita värejä. Pesemään ei väriä pysty. Pitäisi siksi varmaan miettiä etukäteen, että mitä aikoo maalata. Märällä paperilla väri myös mukavasti levisi, mutta ei niin voimakkaasti kuin vesiväri. Muste kuivui minusta nopeammin kuin vesiväri. Tein ensin nuo kukan tapaiset ja mietin, että mitenkäs tästä jatkaisin. Tuli sitten vihreällä lehtiä, jotka olivat väärässä kohti. Ajattelin jälkikäteen, että musteella maalatessa taitaisi vähemmän olla enemmän eli kovin täyteen ei pitäisi tunkea. En jaksanut edes ottaa papereita irti pohjasta, joten liimapaperitkin siinä törsöttävät. Tämmöinen kokeilu tällä kertaa. :)

Mustekukat.jpg