Maailman meno on sen verran p:maista, että palaan takaisin luontoaiheeseen. Tässä olemme viettäneet viikon melkein lomaa kotinurkilla. Ilmat ovat ainakin suosineet melkein lomalaista. Kevään merkkejäkin on ollut luonnossa havaittavissa. Kevään airueet saapuivat näille rannoille toista viikkoa sitten perjantaina. Toitotukset kuuluivat kauas, kun joutsenet ilmoittivat tulostaan. Seuraavan päivän iltana kävin ilta-auringon valossa katsomassa padolla lintuja. Seurakseen joutsenet olivat saaneet pari sorsaakin.

Kev%C3%A4%C3%A4n%20ensimm%C3%A4iset.jpg

 

Tein samalla lähimetsässä pöllön katselureissun. Muutamana hämäräiltana näin huuhkajan, mutta lauantaina ei pöllöjä näkynyt. Palatessa padolla oli valaistus muuttunut. Äkkiä kevätaurinko painuu taivaan rannan taakse.

Vastavalo%20joutsenet.jpg

 

Sohvi oli työmatkalla nähnyt parina aamuna metsojen pitävän soidinta tien laidoilla. Kävelin kahtena aamuna katsomassa, vieläkö metsot löytyisivät. Vain jäljet linnuista löytyivät. Olin kai liian myöhään aamusta liikkeellä. Voihan olla, että nuoret metsot harjoittelivat paikalla ja lähtivät sitten tosi tantereille koettamaan onneaan.

Metson%20j%C3%A4lki.jpg

 

Ensimmäisenä epäonnisena metson katseluaamuna tapasin metsäkauriit viljelystiellä. Kaikki eivät ole vielä joutuneet petojen suuhun. Ilveksen jälkiä on näillä pelloilla näkynyt. Kauempana joku kauris on jäänyt ahmankin saaliiksi. Jostain näitä taas näille nurkille ilmestyi, vaikka välillä näyttivät ottaneen ritolat.

Kauriit%20tiell%C3%A4.jpg

 

Samana aamuna kuvasin myös kuurakiteitä rantaluhdan kitukoivuissa. Pakkasta oli sen verran yöllä, että aamulla lukikenkäura kesti saapastella normi jalkineilla. Kovasti kimallusta oli pakkasaamuna maisemassa.

Kuuraa%20oksissa.jpg

 

Luonnossa on liikkunut muitakin. Ne jättävät kauniita jälkinauhoja lumen pintaan. Kenties kettu on etsinyt syötävää. Jäljet ovat kasvaneet kevätauringon lämmössä.

Talvent%C3%B6rr%C3%B6tt%C3%A4j%C3%A4.jpg

 

Toisena aamuna lähdimme metsokävelylle hieman aikaisemmin. Metsoja ei silloinkaan näkynyt. Myyrä kuitenkin kipitti tien laitaa suurin piirtein samoilla kohdin kuin kauriit vuorokautta aikaisemmin. Hätääntyneenä se puikahti meiltä piiloon. :)

Myyr%C3%A4%20piilossa.jpg

 

Kyykistyin kolon viereen ja sain kuvaan ihan koko eläimen. Onkohan näin meillä ihmisilläkin. Vaaraa ei ole, jos pään pitää piilossa.

Myyr%C3%A4.jpg

 

Lämpimiä päiviä, joskin tuulisia, on ollut kulunut viikko. Katoilta lulmet tulevat joko valumalla tai sulamalla. Jääpuikot kimaltelivat auringon valossa.

J%C3%A4%C3%A4puikot.jpg

 

Padolla jäät alkavat sulaa. Pakkasyöt tekevät pieniä riitteitä ojan reunoille. Kuuraakin tarttuu rannan kuivakukkiin.

J%C3%A4%C3%A4riitett%C3%A4.jpg

 

Kuu kääntyy taas laskevaksi. Valoisia iltoja on nyt ollut täysikuun ansiosta. Valoisa-aika tunnostaa jatkuvan pitempään, kun kuu valaisee auringon laskun jälkeen. On ollut mukavia iltoja kenkäillä katselemassa, josko pöllöjä näkyisi. Hiljaista on ollut sillä rintamalla.

T%C3%A4ysikuu.jpg

 

Maailma jatkaa menojaan. Huomisesta ei tiedä, mitä tuo tullessaan. Eilisen illan väriloistoa laskevan auringon sävyin ja Pelle Miljoonan sanoin: "Hyvää yötä maailma. Huomenna aurinko nousee taas."

Iltaruskoa.jpg