Lämpöiset ilmat loppuivat. Ajattelin sen vuoksi laittaa pienen maalausvinkin, jos vaikka joku kaipaa inspiraatiota räntäsateiden varalle. Ostin pari pakettia valmiita canvas-pohjia maalauskokeiluja varten. Ne ovat edullisia, joten sopivat kokeiluihin paremmin kuin oikeat kiilakehyspohjat kankaalla. Ei harmita epäonnistumiset niin paljon. Yksi pohja meni jo roskiin epäonnistuneiden kokeiluiden takia. Vaihdoin kokeiluaineita ja seuraava onnistuikin paremmin. Olen joskus ennenkin tehnyt hiekasta ja akryyligessosta kohopastaa itse. Silloin maalasin koralleja ja miljoonakaloja. Nyt käytin kotikankaan hiekkaa ja sekoitin siitä akryyligesson kanssa paksun mömmön, jonka lätkin palettiveitsellä canvas-pohjalle. Kohopastaa tulee sen verran paksulti, että sen kuivumiseen maalauskuntoon kuluu useita päiviä. Käytin valkoista gessoa, kun maalauksen aihe oli hakusalla. Mielestäni kuvioista tulee sen hauskempia ja ilmeikkäimpiä, mitä jyrkempiä harjut kuviossa ovat.

Kohopasta.jpg

 

Viikko sitten lauantaina meillä oli tämän kevään ensimmäinen ja samalla toiseksi viimeinen taidepiirin kerta. Laitoin silloin tauluun värejä. Hiekasta ja gessosta tehty kohopasta on sen verran epätasaista, että siihen pitää värit sutia tai tupsutella kunnolla. Vetelin pohjaan ensin sinistä ja välillä valkoista taustaväriksi. Taustavärin ansiosta kohopastan muoto alkaa selviämään ja voi suunnitella maalausta eteenpäin. Sotkin myös erilaisia sinisen ja vihreän seoksia. Taisipa sekaan solahtaa punaistakin. Ne laitoin kohopastakohtiin karkealla siveltimellä vetelemällä ja töksyttelemällä. Sohvi oli ostanut mukavan siveltimen, joka passaa utuiseen tupsutteluun. Sivellin muistutti puuterihuiskua. Se oli ilmeisesti ns. vesivärisivellin, mutta akryylivärejäkin sillä pystyi tupsuttelemaan. Sillä tupsuttelin nuo valkoiset ja vaaleansiniset pärskeet sekä alareunan okran. Siinpä se lyhykäisyydessään. Kohopastan kuivuminen oli aikaa vievin vaihe tässä maalauksessa. Loppu oli silkkaa isoilla siveltimillä vetelyä ja tupsuttelua. Akryyliväritkin kuivuvat nopeasti, joten tässä maalauksessa ei nokka kauaa tohissut. 

Putous.jpg

 

Alun alkaen tarkoitus oli tehdä taas kaloja tai edes yksi kala. Kalat eivät sopineet enää maalaukseen. Teinpä taikkarissa sitten toisenkin kohopastapohjan. Ehkäpä ensi kerralla saan kalan. Inspiroivaa viikonloppua!