Tarkat ihmiset varmaan huomasivat, että Vuodatuksen palvelin oli jonkinmoisen hyökkäyksen kohteena viikonloppuna. Android-puhelimet huomauttelivat, että kellosi on väärässä ajassa ja sitten tuli linkki, että korjaa tilanne. Toivottavasti, ette painaneet korjausnappulaa. Windows sentään huomautti hyökkäyksestä, eikä päästänyt sivuille.

Kuvallinen matkani kesästä syksyyn on siis edennyt syyskuulle. Kohta pääsen ajantasaisiin kuulumisiin. Kuvia on paljon, joten päädyin pistämään syyskuun kahteen osaan. Kuvamuistoissa taivalletaan nyt syyskuun alun tunnelmissa.

Syyskuun alussa eräänä sateisena lauantaina Sohvi houkutteli Säräisniemelle syysmarkkinoille. Vetonaulana oli, että käydään sitten kuvaamassa Oulujärven rannassa. Syysmarkkinoilla kävimme, mutta sen jälkeen alkoi tulla vettä kuin aisaa. Käänsimme auton keulan kohti Alassalmea ja sen lossia. Päädyimme Manamansaloon. Siellä vettä tuli tihuuttamalla, joten jonkinmoisia jalkautumisia autosta ulos pystyi harkitsemaan. Manamansalo on eittämättä Oulujärven, tuon Kainuunmereksikin kutsutun, järven helmi. Siellä on näitä kirkasvetisiä suppalampia perimätiedon mukaan seittemen seittemettä eli kuusikymmentäseitsemän. En ole laskenut, joten en tiedä pitääkö perimätieto paikkansa. Samaisen perimätiedon mukaan piru kaapaisi talikolla palan Kivesjärven kohdalta ja heitti talikollisen Oulujärveen. Kivesjärvessä on siis sen verran saaria kuin Manamansalossa on lampia. Manamansalossa olisi ainesta omaan juttuunsa, mutta nyt pieni kurkistus sinne.

Manamansalo_lampi.jpg

Pienten lampien rannalta päätimme ajalle isomman järven rantaan. Auto päätyi Teeriniemeen, jossa piipahdimme jo melkoisessa sateessa Oulujärven rantaan. Todistettavasti taaskin maapallo on pyöreä ainakin Manamansalosta käsin katseltuna.

Ouluj%C3%A4rvi.jpg

Pisaroiden laulua ja tuulen ulvontaa sekä laineiden loisketta Kainuunmerellä, mikäs sen mukavampaa kuunneltavaa maakravulle.

Teeriniemi.jpg

Toisella puolen järven selkää oli ihan selvästi jo poutasää.

Teeriniemi2.jpg

Kotikankaalla puolukat kypsyivät. Niitä onkin ollut nyt hyvin runsaasti. Useita sangollisia on pistetty pakastimeen, tehty mehuksi ja hilloksi. Maailmanlopun varastoja pitää täydentää, kun sato on hyvä.

Puolukka.jpg

Toinenkin puolukka kypsyi lenkkipolun varrella. Sianpuolukka jää poimimatta. Minulla on käsitys, että sianpuolukassa on rohdosvaikutus, joten en sitä ole edes suuhuni laittanut. Luin kuitenkin, että sianpuolukan marja on jauhoinen ja mauton. Rohdosvaikutus olisi kuitenkin sen lehdissä, eli niitä ei kannata suuhen pistellä.

Sianpuolukka.jpg

Kainuulaiset keräilytalouden juuret ovat jo geeniperimässä, joten puolukoiden jälkeen seurasi karpalot. En oikein ymmärrä, että miksi hilla on niin arvostettu marja ja karpalo taas hyvin aliarvostettu. Hillojen perässä ajetaan satoja kilometrejä autolla ja rämmitään kilometri tolkulla pitkin soita. Kotikulmien karpalot jätetään poimimatta ja syömättä. Karpalosato on tänä syksynä ihan huippu. En muista näin hyvää satoa karpalosta koskaan aikaisemmin. Karpaloita aion sulloa kaikki pakastimen tyhjät nurkat täyteen. Kotiväelle mainitsin jo, että naamakirjaan pitäisi laittaa varoitus sukulaisille: "Ilmoittakaa jo tässä vaiheessa, jos ette halua karpaloita joululahjaksi."

Karpalot.jpg

Syyskuun alkupuolella oli vielä kesäisiä ilmoja. Vanhan sanonnan mukaan pääskyset menevät Laurilta laumaan ja Perttulilta peräti pois. Kuitenkin vielä syyskuun alkupäivinä muuttavia pääskysiä pysähtyi lepäilemään isojakin parvia. Tirinä ilmassa ja langoilla oli kuin kesällä konsanaan.

P%C3%A4%C3%A4skyset.jpg

Kissankello kilkatteli kuulumattomia ääniä vesisateen jälkeen.

Kissankello.jpg

Syyskuun valo kirkkaina päivinä ja varsinkin iltaisin ennen auringonlaskua on häikäisevän kaunis. Se maalaa omalla sävyllään maiseman upeaksi. Joskus sitä vaan huomaa asuvansa posttikorttimaiseman äärellä.

Iltavalo2.jpg

Iltavalo.jpg

Aurinko painuu harjun taakse. Sen viimeiset säteet heijastuvat pilviin vastakkaisella ilmansuunnalla ja pilvistä värit peilaavat alas järven pintaan. Silloin on oikeaa värien tykitystä. Voi todellakin puhua värivalokuvasta.

Auringonlasku2.jpgAuringonlasku.jpg

Syyskuun alkupuoliskon aurinko laski mailleen näiden kuvien myötä. Ihan kohta menneisyys tavoittaa nykyisyyden. Toisaalta tämä hetki on jo menneisyyttä. Mukavaa lokakuuta ystävät!