Olen vähän harvakseltaan laittanut näitä ruskaretkikuvia tänne blogiin. Oliskohan näin, että ideat ovat vähissä kirjoittamisen suhteen, niin pitää ripotella niitä vähiä pitkälle aikaa. Nämä ruskakuvat tulevat aavistuksen myöhään heille, jotka retkiä Sallan maastoihin suunnittelevat. Ties vaikka Sallassa on jo lumi maassa ja hiihtoladut auki.

Nämä kuvat ovat syyskuun 23. otetulta Kolmiloukkosen retkeltä. Kolmiloukkonen on lampi Kaunisharjun kupeessa Sallassa, Sallan tunturikeskuksesta joitain kilometrejä Kuusamon suuntaan. Ajoimme autolla Kaunisharjun P-paikalle. Heti P-paikalla meitä oli vastassa utelias kuukkeli. Kuukkelit on Lapin retkireittien varrella kesytetty herkkupaloilla niin, että enää ei voi puhua kuukkeleista erämaan arkoina lintuina. Sympaattisen oloisia ne kuitenkin ovat.

Kuukkeli.jpg

 

Kaunisharjulle on rakennettu ihan uusi näköalapaikka, joka edustaa uudenlaista mallia retkirakentamisessa.  Näköalapaikalla voi kahvitella sateelta suojassa ja ihailla harjulta itään näkyviä maisemia. Näkymät ovatkin komeat. Harju on nimensä veroinen.

 

Kaunisharju.jpg

 

Kolmiloukkonen on Kaunisharjun länsipuolella, joten loikimme Kuusamontien ylitse ja kipaisimme reippaasti harjun ylös. Harjulta laskeuduimme Kolmiloukkosen rantaan ja lähdimme kiertämään lampea myötäpäivään. Harjulla olisi voinut valita myös koreammalla kulkevan polun, mutta me valitsimme alapuolisen reitin. 

Kolmiloukkonen.jpg

 

Kolmiloukkosella on kaksi laavua. Alempaa reittiä pitkin kulkiessa jouduimme kävelemään kivirakan ylitse päästäksemme etelälaidan laavulle. Kivet keikkuivat paikoin kengän alla, joten en suosittele ainakaan alempaa reittiä lumen aikaan.

Kolmiloukkonen2.jpg

 

Lampi on nimensä veroisesti kolmion mallinen. Eteläkärjessä on pitkospuut, joissa oli kaksi vaihtoehtoa, joka lähempänä rantaa kulkeva oikaisu UKK-reitille, tai vähän ylempää kulkeva polku. Rannempana kulkevat pitkospuut olivat osittain veden alla ja aika liukkaat. Ylempää pääsi UKK-reitille ja sen pitkospuille maata pitkin. Merkit olivat erittäin huonot, joten aavistuksenomaista polkua seuraten pääsi ylempää reittiä UKK-reitille. UKK-reitin pitkospuutkin alkoivat olla osittain uusimisen tarpeessa. Lankkuja oli poikki. Yksittäiset lankut olivat kuitenkin sen verran leveitä, että riitti, kun toinen lankuista oli ehjä.

Kolmiloukkonen3.jpg

 

Kolmiloukkosen länsilaita on loivapiirteisempää kuin Kaunisharjun puoleinen ranta. Ranta oli myös soisempaa kuin itälaidalla. Polku oli länsilaidalla helppokulkuista.

Kolmiloukkonen4.jpg

 

Kolmiloukkosen pohjoispäädyssä on toinen laavu. Sen rannassa on laituri, jonka kunto ei houkutellut kokeilemaan sen kestävyyttä. Laavun jälkeen polku nousi harjulle, jonka toisella puolen aukesi suppamuodostelma. Puut supan pohjalla eivät ole tämän kesän myrskyn jälkiä vaan muistona jostain aiemmasta tuhosta.

Tuhoja.jpg

 

Harjun toiselta puolen näkyi pilkistellen Kolmiloukkonen.

Harjulla.jpg

 

Kierros Kolmiloukkosen ympäri sulkeutui ja laskeuduimme Kuusamontielle ja Kaunisharjun P-paikalle. Kolmiloukkonen oli taas erilainen retkikohde edellispäivien retkipaikkoihin verrattuna. Monesti on ollut mielessä kiertää lampi. Maasto on sen verran jyrkkäpiirteistä ja kivikkoista, että onneksi sitä ei ole lähtenyt kiertämään lumen ollessa maassa. Se on hyvä retkipaikka kesäkelillä. Sen etuna on sijainti lähellä Poropuistoa ja Sallatunturin matkailukeskusta. Kovin vähän rekteilijöitä siellä kuitenkin näkyi. Laavuilla ei tulisteltu, eikä vastaantulijoita ollut kuin muutama. Kolmiloukkonen on hyvä välipäivän retkipaikka. Reitti on kilometreissä lyhyt. Huonoa on vain maaston paikottainen vaikeakulkuisuus, mutta pitävillä kengillä kulku sujuu.

Mitäpä Sallan loma olisi ilman, että tulisi kuvattua Vanhoja Sallatuntureita. Nehän ovat olleet naapurivaltion puolella siitä lähtien, kun itäraja uusiksi piirrettiin. Tässä ne piirtyvät Onkamojärven takana.

Vanhat%20Sallatunturit.jpg

 

Ruskaretkemme osoitti jälleen kerran, että Suomessa on paljon kauniita paikkoja ja hienoja retkikohteita. Toisissa paikoissa vieraillekseen tarvitsee paljon aikaa, mutta lähelläkin voi olla kiinnostavia kohteita piipahdettavaksi. Retkestä tekee vielä mukavamman hyvät retkikaverit ja -eväät.

Mukavaa syksyn jatkoa teille!