Syysmyrksy toi mukanaan ajatuksia erilaisesta sieniretkestä. Koriin ei lähtenyt kanttarelleja eikä suppilovehveroita, vaikka kontallaan könysin pitkin ja poikin metsää. Katselin kameran läpi maailmaa sammakkoperspektiivistä. Apuna oli makro-objektiivi ja toppavaatteet sekä kumpparit ja pipo. 

Lehtiä, paljon lehtiä oli myrsky tiputellut rantametsän haavoista sammalten päälle. Sateen jälkeen lehdillä oli vielä pisaroita.

Lehdet%20ja%20pisarat.jpg

Myrkyn jälkeen on aina poutasää. Niin oli sunnuntai-iltanakin. Välillä ilta-auringon valo pääsi puiden lomitse muodostaen valoläikkiä aluskasvillisuudelle.

Syksyn%20lehti%C3%A4.jpg

Vihdoinkin jotain keltaista, kenties jotain sieniä. Ei vaineskaan, taas haavan lehti. Tällä kertaa se on kuitenkin oikein keltainen.

Haavan%20lehti.jpg

Pudonneet lehdet vain kahisivat saappaissa, kun kuljin pitkin ja poikin rantametsää. Tuuli puisteli vaan lisää lehtiä leijailemaan maahan. Toppatakista ja piposta huolimatta vilu alkoi upota iholle. Vihdoin sieniä ja vieläpä oikein sieviä sieniä ilmaantui näkösälle. Kaatunut haavan runko toimii näiden sienien kasvualustana. Rantametsän lahoavat haavat tarjoavatkin otollisen kasvualustan monille sienille, sammalille ja jäkälille.

Lahottajasienet.jpg

Haavan%20sienet%20ja%20j%C3%A4k%C3%A4l%C

Sitten voinkin lähes kuulla pienen pienen piipityksen: "Kuka sammutti valot?" Kannolla kasvoivat nämä pikkuruiset sienet, joista toinen oli saanut päin pläsiä tuulen riepotteleman lehden.

P%C3%A4in%20n%C3%A4k%C3%B6%C3%A4.jpg

Säästin lopuksi oikean kaunottaren.  Nyt tiedän, että mistä kauhuelokuvien lavastajat saavat ideat manalan örkkeihin. Limaisia, valuvia ällötyksiä sienimaailmassa näyttää nyt olevan mahdottomasti.

Inha%20sieni.jpg

Syksy on aina ollut suosikki vuodenaikani. Kuulaassa syyspäivässä marjaretket ja muut luontoretket ovat olleet ihan toista kuin kesän itikka-aikaan. Nyt hirvikärpäset ovat kuitenkin rajoittaneet hivenen muutamille alueille retkeilyä. Helpotusta kuitenkin on luvassa. Yöpakkaset tulevat ja sitä myöten hirvikärpäset ovat ainakin aamutuimaan vähän pökkyrässä.

Mukavia syyspäiviä!