Sude ihmetteli taannoin kommentissa, että onpa meillä paljon muuttolintuja. Taisinpa kehaista, että meillä on oikea lintukoto täällä. Järvi on Naturaan kuuluva lintuvesi. Rantaluhdalla asustaa melkoinen lajisto kahlaajia. Naapurin puolella rantametsässä on lahoavia haapoja, joita tikat ovat hakanneet koloja täyteen. Se on oikea paratiisi kolopesijöille. Olemme myös huomanneet, että marjanviljely tai oikeastaan monipuolinen viljely on lisännyt lajikirjoa talouskeskuksen ympärillä. Haukkoja pesii entistä enemmän, kun siemensyöjiä ja rastaita on pelloilla. Mäntykankaalla on hiukan hiljaisenpaa, mutta sinnekin tulevat pesimään rastaat, peipposet ja kivitaskut.

Tällaista on elämä äitienpäivän aikaan minun lintukodossani:

Eilen saunaan mennessä näin sääksen eli kalasääsken lekuttelevan rannan tuntumassa. Se sai kalan napattua ja lähti lentämään järven toiselle puolen.

S%C3%A4%C3%A4ksi.jpg

Sääksi muistuttaa niin paljon haukkoja, että muutkin linnut siinä pölähtävät lentoon. Saaliskala taisi olla liian iso sääkselle, kun se ei saanut nostettua korkeutta vaan laskeutu jäälle lintutornin tuntumaan. Siinä oli sitten heti parvi variksia hätistelemässä kovaonnista kalastajaa. Varikset saivatkin sääksen saaliin haltuunsa. Variksen ilkimykset vielä jahtasivat sääkseä jälkikäteenkin. Eipä auttanut sääksen, kuin vaihtaa maisemaa. Ei mennyt sääksen kalareissu kuten Strömsössä.

S%C3%A4%C3%A4ksi%20ja%20muut%20linnut.jp

Aamulla olisin voinut laulella, että voiko ihanammin päivän enää alkaa. Kun silmäni auki sain, huomasin rantatönkyrällä lepäilevän isokoskelopariskunnan. Saapuipa siihen heti myös uivelopariskunta. Tietysti naurulokkejakin paikalle tuli hyörimään. Kohta uiskenteli rantavedessä myös tukkasotka. Melkoista vilskettä oli meno tänä aamuna.

itienp%C3%A4iv%C3%A4n%20linnut.jpg

Kauempana rannasta oli kodin rakennus meneillään. Eilen tuli yksi silkkiuikkupariskunata. Ne olivat jo yön aikana aloittaneet pesän rakentamisen ja touhukkaasti sitä aamulla jatkoivat. Meitä huoletti, että kovin tekevät aikaisin pesää ja vielä melko avovedelle. Jäät murskaavat pesän lähtiessään. Ilmeisesti tulivat kodin rakentajat itsekin siihen tulokseen, että insinööritaidonnäyte ei ole kovin hääppöinen ja jättivät touhun sikseen. Iltapäivällä uikkuja ei enää pesällä näkynyt. Tuuli yltyi kovaksi ja kylmäksi, joten totesivat varmaan odottelun kannattavan.

Silkkiuikkujen%20pes%C3%A4.jpg

Täällä järven rannalla on monenlaista laulajaa. Joskus kakofonia on sitä luokkaa, että yksittäisiä laulajia ei tahdo erottaa enää. Peipposet saavat yleensä äänensä hyvin kuuluville. Lokkien kirkuna peittää alleen hiljaisempien laulajien kauniit soinnit. Yhden lajin laulu kuitenkin seurasi meitä eilen illalla koko iltalenkin ajan. Mieheni jo luuli metsätaipaleella, että kovin on hiljaista. Sitten puiden latvustosta kajahti kovaa konsertti. Useat laulurastaat virittelivät kesäiltaan kauniin laulunsa. Yritimme tähystää lintuja puiden latvustosta. Yhden näimme sitten lehtikuusikossa. Kunnon kuvaan laulurastas asettui sitten kotipihalla tänä aamuna.

Laulurastas.jpg

Sohvin kanssa haimme kaverini puutarhalta torstai-iltana äitienpäiväkukkia. Mukaan lähtivät orvokit ja monet muut sekä pari paalia turvetta. Ulkona availevat ensimmäiset leskenlehdet kukkaansa. Tässä ei ole kysymyksessä ohjelmavirhe, kun leskenlehdet kasvavat sivusuunnassa. Routa nostaa rannan tönkyräksi ja leskenlehdet lähtevät auringonnousun puolelta kasvamaan lähes vaakatasossa. Kesän edetessä tönkyräkin laskee jään sulaessa pahkurasta ja leskenlehdet ja heinät kasvavat normaaliin tapaan ylöspäin.

Leskenlehdet.jpg

Olen tässä nähnyt naapuruston seniorikansalaisia. He iloitsevat kovasti kevään tulosta. Eristys ei tunnu enää niin kovalta, kun pääsee pihalle rapsuttelemaan, kuuntelemaan ja katselemaan luonnon näytelmiä. Minullakin on ollut työpaikkatoivekonsertti marjamaan hommissa koko ajan. Mitäs pienestä räntäsateesta ja pistävästä tuulesta, kun välillä aurinko pilkistää ja lintujen kuorolaulu alkaa.

Hyvää ja kaunista kevättä!