Minua on kiinnostanut jo jonkin aikaa valokuvauksessa bokeh-kuvaus. Bokeh on yleensä lyhyellä syväterävyysalueella oleva kuva. Tällöin kohde erottuu selkeän terävänä sumuisesta taustasta. Joskus näitä kuvia tulee ihan vahingossa, kun ottaa lyhyellä suljin ajalla kuvia. Nyt homman tein ihan tarkoituksella. Kuvaukseen käytin kahta objektiivia: Canon EFS 35 mm f/2.8 Macro IS STM ja Canon EFS 18-200 mm f/3.5-5.6 zoom IS. Macro-objektiivissa käytin lisäksi mustasta pahvista leikattua suodinta objektiivin nokalla. Pahviin leikkasin keskelle tähteä muistuttavan aukon. Zoomiin ei käynyt pahviläpyskä, koska sen valovoima ei riitä suotimen kanssa. Aukkona macro-kuvissa on 2.8 ja zoom-kuvissa 5.6. Syväterävyys saadaan mahdollisimman lyhyeksi, kun aukko on mahdollisimman suuri eli kameran f-arvo (Av valitsinkiekosta) mahdollisimman pieni. Macrolla tuo f-arvo oli minimissään 2.8 ja zoomilla 3.5-5.6.

Ensin macrolla otetut kuvat, jossa objektiivin nokalla oli pahviläpyskä tähden muotoisella reiällä. Kuvauskohteena marraskuunkaktuksen kukka. Taustalle laitoin jouluvaloja. Jouluvalot piti laittaa kuvauskohteesta vähän kauemmaksi, että valo niistä tuli pahviin leikatun aukon muotoiseksi.

Marraskuunkaktus.jpg

Kokeilin käyttää myös sydänmen muotoista reikää pahvissa. Pahvikin sattui olemaan punaista. En tiedä onko pahvin värillä merkitystä lopputulokseen. Tosin valo ei ihan jouluvaloista tule sydänmen muotoisena.

Marraskuunkaktus2.jpg

Sitten Juniorin säästölipas ja suklaarasia pääsivät jouluvalojen kanssa kuvaan. Tämäkin kuva on macrolla ja tähti-pahvilla otettu.

Volkkari.jpg

Kokeilin ottaa kuvia myös zoomilla. Sen valovoima ei kuitenkaan riitä ottamaan kuvia pahvisuotimen kanssa. Zoomilla pistin f-arvon vain mahdollisimman pieneksi ja kasvatin kuvauskohteen ja jouluvalojen etäisyyttä. Jouluvalot näkyvätkin tässä kuvassa taustalla palloina. Kukka on orkidea.

Orkidea.jpg

Kun tutustuin bokeh-kuvauksen ohjeisiin, minulle selvisi, että useimmat ottamani macrot ovat bokeh-kuvia. Kun kohde on melkein objektiivissa kiinni, väkiselläkin tausta on hyvin epätarkka. Olen luullut, että se on vika. Selvisipä, että olenkin tehnyt taidetta.

Kuvauksellista vuotta 2019!