Minulla on lainassa loitonnusrenkaita Eilalta. Nyt vasta pääsin niitä kokeilemaan. Loitonnusrenkaat tulevat kameran rungon ja objektiivin väliin. Niiden avulla saadaan tavallisella yleisobjektiivilla makrokuvia.

Koska kärpäset ja muut pienet öttiäiset ovat jo häipyneet syksyn tieltä, suunnistin rantametsään kuvaamaan runkojen päällä olevia sammalia ja jäkäliä. Pienoismaailma lahoavalla puilla ja kivien päällä on yllättävän rehevää ja joskus jopa värikästä. Ongelmia tuotti lyhyt terävyysalue. Yritin korjata asiaa laittamalla aukon pienelle. Tällöin tietysti valotusaika jatkui. Kamerasta objektiivin kanssa tuli myös pitkä ja raskas murikka, joten tuki oli paikallaan. Tukena käytin Eilalta lahjaksi saamaani kuvaustyynyä. Tyyny onkin kätevä tällaisessa maanjamassa kuvauksessa. Kamerassa oleva kääntyvä näyttö mahdollisti kuvauksen näytöltä. Automaatti tarkennus ei toimi loitonnusrenkaiden kanssa, joten tarkennus täytyi tehdä manuaalisesti. Kameran näytöltä kuvat näyttivät aika teräviltä, mutta koneelle siirretyistä paljastui tarkennuksen virheitä sekä silkkaa tärähdystä.

 

Vesipisarat.jpg

Kerrossammal.jpg

J%C3%A4k%C3%A4l%C3%A4t3.jpg

J%C3%A4k%C3%A4l%C3%A4t.jpg

Tämä oli mukava kuvakokeilu. Objektiivina minulla oli 18 - 200 zoomi ja kokeilussa kolme loitonnusrengasta paikallaan: 36 mm, 20 mm ja 12mm.