Juhannuksen jälkeisiä perheuutisia (ei minulle): Uimarannalle menevän polun varteen oli tullut vanhan halkopinon pohjalle pieni pesä. Pienessä pesässä oli kolme sievää, turkoosin väristä munaa. Nyt voi itse kukanenkin kaivella biologian tuntien lintukuvaston muististaan ja miettiä, että ketkäs ovatkaan näiden munien onnelliset vanhemmat.

Lepp%C3%A4linnun%20pes%C3%A4.jpg

 

Minäpä avitan vähän muistinne avautumista. Äitiemo on tässä:

Lepp%C3%A4lintu.jpg

Huono kuva. Leppälintuemo siinä kuitenkin on. Rouva Leppälintu sulautuu hyvin mäntymetsän väreihin. Herra Leppälintua en ole onnistunut kuvaamaan. Liekö Rouva yksinhuoltaja. Tänään kävin lenkillä ja tarkistin, että munat olivat vielä munia. Pesä on kovin vilkkaan kangastien vieressä ja häiriöille altis. Nyt kuitenkin rauha on taas maassa, kun ilmat kylmenivät ja vettä sataa. Eipä siellä enää uimarannalle trafiikki käy. Tänään olin näkevinäni kaksi lintua pesän lähettyvillä, joten ilmeisesti isä leppälintukin on maisemissa.

Kun on kovasti perhejuttuja linnuilla, niin pitäähän se haikarakin käydä. Juhannuksen jälkeen rantaamme lennähti peräti kahtena päivänä kaunis ja harvinainen ilmestys. Jalohaikara omassa ylhäisyydessään tupsahti rannassa pullikoivan joutsenperheen kaveriksi. Ehkäpä sitä rinnakkaiseloa ei ihan kaveraamiseksi voi sanoa. Visusti pitivät koronavälin toisiinsa. Jouduin rajaamaan kuvaa rankasti, koska jotain ei kovin kuvauksellista tuli väkisellä mukaan. Menin kuvamaan sitten eri kantilta ja lentoonhan se kohde potkaisi. Lentokuva oli sitten oksia ja valkoisia läikkiä, joten kahluukuvan rajauksin tänne pistän.

Jalohaikara.jpg

 

Koska olen tällainen epävirallinen marjantarkkailija, kävin sunnuntai-iltana katsastamassa ja paaluttamassa karpalomarikkoni. Kovasti oli karpalon kukkia. Suurimmalta osalta kukinta alkoi jo olla ohi. Osa karpaloista oli ehtinyt jo melkoiselle raakileelle. Minä tässä jo suunnittelin alkavani luonnonmarjojen kerääjäksi, kun tuolla viljelypuolella ei aina niin putkeen mene. Nythän luonnonmarjoilla pitäisi olla poimijan markkinat, kun rajat ovat marjanpoimijoille kiinni.

Karpalon%20kukkia.jpg

 

Pölyttäjiä vesijätöllä riitti. Osa pörräsi vielä karpalon kukissa. Osa kimalaisista piti parempana kurjenjalan kukkia.

Kimalainen%20ja%20kurjenjalka.jpg

 

Rantaluhdalla lepatteli myös sinisiipi. Epäilen, että tämä on hopeasinisiipi. Hopeasinisiiven kasvi on hiirenvirna. Hiirenvirnoja rantaluhdan viereisellä penkalla riittää, joten tämä voisi olla senkin perusteella hopeasinisiipi. Se oli vain vähän vieraisilla hiirenvirnakasvuston naapurissa.

Sinisiipi2.jpg

 

Samalla reissulla näin myös hopeatäplän. Tarkemmin tätä kaunista perhosta en rupea määrittelemään.

Hopeat%C3%A4pl%C3%A4.jpg

 

Kauniiksi lopuksi, aina yhtä ihana päivänkakkara. Päivänkakkaroiden myötä hyvää heinäkuuta.

P%C3%A4iv%C3%A4nkakkara.jpg