En ihan mieltäni pahoittanut, mutta eipä ollut paljon muutenkaan. Voisi tunnetta kuvailla sanoin: Pisti vähän vihaksi. Lumen alta paljastuu yllätyksiä. Ketkäs muut olisivat olleet asialla kuin myyrät.

Myyr%C3%A4tuhoja.jpg

Kääpiöivään runkoon jalonnettu omenapuu on jälleen kerran syöty. Tämä venäläinen kääpiöivä runko onkin ollut myyrien herkkua. Annoin jo viime kerran jälkeen kasvaa tyveltä villiversoja ajatuksella, että jos oikea runko tuhoutuu, voin varttaa sivuversoihin uuden jaloverson. No nyt kaikki versot ovat myyrät syöneet ihan juuren niskaa myöten, joten sillastaminenkin on pois suljettu vaihtoehto. Pätkäsen tyveltä poikki ja odotan nouseeko juurenniskan leposilmuista versoa, jonka voisi jalontaa. Muihin omenapuihin laitoinkin kaksin kertaisen verkon: tiiviisti rungon ympäri tiheä silmäisen ja laajemmalti harvasilmäisen. Ne näyttäisivät pidättelevän tuholaisia paremmin. Myyrille ovat kelvanneet myös japanin ruusukvittenit, pensashanhikit ja japanin angervot. Ammattiviljelyksillä ei onneksi ole vielä havaittavissa myyrien tihutöitä. Mansikkaviljelmien peittona olevat talviharsot näyttäisivät ehyeltä. Itse mansikan taimia en ole vielä tarkemmin tutkinut. Vadelmista ja saskatoonista myyrät eivät isommasti perusta.

Talvella saskatoonien kimpusta hätistelin muutaman kerran metsäkauriita. Ne kaivoivat pensaiden juuruksia ja latvoivat viime kesän versoja. Tuhot jäivät kuitenkin pieneksi. Nyt on pari metsäkaurista ollut taas aamuin illoin rannassa etsimässä syötävää. Mesiangervon lehtiä alkoi jo pilkistää rantatörmästä. Ehkäpä kauriit napostelivat niitä ja kaivelivat rantatörmän kunttaikkoa.

Mets%C3%A4kauris.jpg

Eilen aamulla sain oikean aamukonsertin työmaallani. Pellonreunusmetsiköstä kuului oikea kevätkonsertti. Tulipa mieleen, että nyt kevätvirsiä viidakko raikuu. Tunnistin peipposen, järripeipon, tiaiset, räkättirastaat ja kirvisten äänet, mutta oli siellä paljon muitakin laulelijoita. Aamun on hienoa aikaa keväisin.

Järvessä on vielä jäät. Ojansuun joutsenpariskunta on saanut seurakseen telkkiä ja lokkeja sekä sorsia. Joutsenilla onkin kova homma pitää tunkeilevat joutsenet poissa. Ne saa ottaa kerran jos toisenkin takaa-ajospurtin:

Kiihdytys1.jpg

Kiihdytys2.jpg

Aina vaan tulee uusia tunkeilijoita:

Valloittajat1.jpg

Pari hanhea suoritti ylilennon. Aamulla ne menivät itään ja illalla länteen. Hanhet eivät sovi joutsenten kaveriksi. Liekö tämä pariskunta käynyt naapurin pellolla, joka on vähän syrjemmässä taloista ja järvestä.

Hanhet.jpg

Paikoin lunta on ihan kahlata asti. Toisin paikoin maa on jo paljaana. Padolle rämpiessä lunta hurahti hiukan saappaan varresta sisään. Rantapolulta en voinut kuitenkaan poiketa vesirajaan. Rantaan menevää pistoa oli ajettu moottorikelkalla ja siitähän lumi ei ollut vielä kovin paljoa vajunut.