Luontokuvien ja sienireissujen jälkeen on vuoro vähän blogiotsikon mukaisellekin postaukselle. Taide on mukava harrastus. Taidepiirimme on mukava porukka. Onneksi saamme vielä kokoontua yhdessä. Tosin tänään teimme töitä maski päässä. Se taisi ottaa voimille. Lihakset tuntuvat kiljuvan hapen puutetta. Olo on kuin olisi tehnyt kovankin treenin.

Sain lahjoituksena oikean honkapelkan viime kevättalvella. Lahjoitus on pohjoisen tuliaisia, joten halusin ikuistaa siihen samalla suunnalla tapaamani upean linnun. Aluksi haaveilin tähän perinteistä maalausta, mutta silloin puun syyt menisivät tukkoon ja puun idea tavallaan häviäisi. Siispä päädyin loppujen lopuksi kaivertamaan pelkkalautaan puupiirroksen. Puupiirroksessa hitain ja työläin vaihe on laatan kaivertaminen.

 

Honkapelkkakaiv.jpg

 

Vedoksia voikin sitten tehdä samalla laatalla useampia. Minä tein viisi vedosta japaninpaperille. Värinä käytin vesiliukoista syväpainoväriä. Vedoksesta huomaa, että höylän jälki laattaan on jäänyt. Pelkkalaudan höylääminen käsihöylällä oli aloittelijalle haasteellista. Joko höylä roukkasi liikaa tai toislaitaisesti. Pelkkalauta oli reilusti kovera. Koveruus myös haittasi värin telaamista laattaan. Itse värin hinkkaamisessa koveruus ei haitannut, koska paperi on pehmyttä ja taipuisaa. Kuva tulee paperiin laatan kuvan peilikuvana.

 

Japaninpapvedos.jpg

 

Korviini on kantautunut, että puupiirroksen voisi vedostaa myös samettipaperille. Käyttämälläni vesiliukoisella syväpainovärillä se ei ainakaan onnistunut.

 

Samettipaperi.jpg

 

Kokeilin vedostamista samettipaperille myös tavallisella akrylivärillä, jota ohennin ohenteella. Se tuotti vielä huonomman tuloksen. Väri ei irronnut laatasta paperille juuri laisinkaan. Samettipaperi on sen verran kallista paperia, että nämä vedokset minä käytän uudelleen pastellipiirroksien pohjana. 

Pesin laatan käytön jälkeen lopuksi mäntysuovalla ja vedellä. Laattaa voisi periaatteessa käyttää uudelleen. Laitan tämän jemmaan. Tiedä vaikka löytäisin sopivan värin, jolla voisin vedostaa kotkan vielä samettipaperille. Värikokeilu täytyy ensin kuitenkin tehdä jollain pienemmällä työllä.

 

Laatta_v%C3%A4ri.jpg

 

Mukavaa lauantai-illan jatkoa ja viikonloppua!