Mitä tulee mieleen fraasista "Norjalainen villapaita"? Minulle siitä tulee mieleen Juicen saman niminen biisi, monelle varmaankin aito norjalaisneule. Joskus maalaus lähtee viemään ihan eri suuntaan kuin, mitä alunperin oli tarkoitus maalata. Niin kävi minulle tämän työn kohdalla. Alussa oli vain edellisen työn jämävärit huiskittuna sinne tänne. Jotenkin niistä oli hahmottunut mökki kallion laella. Maalauksen edetessä päässä alkoi soida tuo yllämainittu biisi. Siispä tässä on nyt minun "Norjalainen villapaita".

Norjalainen%20villapaita.jpg

Taidepiirissä saa aina uusia ideoita. Kiitos siitä kuuluu hyvälle opelle. Nyt joulun alla keventelimme marmoroinnin merkeissä. Marmoroinnissa sattuma pääsee pistämään lusikkansa soppaan. Mikä onkin kaksinverroin jännempää. Pari viikkoa sitten teimme marmorointia öljyliukoisilla pigmenteillä askartelukartongille. En tiedä onko termi oikea. Kuitenkin väri sekoitettiin pigmentistä, pellavaöljystä ja tärpätistä. Muovilaatikossa oli veden ja tapettiliisterin seosta, jonka pinnalle väri roiskaistiin. Väri jää öljyisenä veden pinnalle kellumaan. Siihen sitten kastetaan kartongin toinen puoli. Kartonki kuivuu aika pitkään. Eilen värkkäsimme sitten näistä parin viikon takaisista töistä kortteja. Tässä muutama minun tekele:

Pieni vesihirviö lumpeen lehdellä:

ljypigmenttimarmorointi3.jpg

Vauhdikas kultakala:

ljypigmenttimarmorointi.jpg

Avaruuden ikkuna:

ljypigmenttimarmorointi2.jpg

Näitäpä sitten voi koristella lisää mielensä mukaan. Ylinmänä olevan liimasin taitettavan kortin kansiosaan. Keskimmäinen on aukollisen kortin sisälle takaosaan liimattuna. Alinmaisen liimasin taitettavan kortin sisälle aukkoon.

Eilen kokeilimme myös vesivärimarmorointia. Jatkoin tänään kotona kokeilua erilaisille papereille ja osalle tein marmoroinnin useampaan kertaan. Näyttäisi siltä, että homma pitäisi jossakin vaiheessa malttaa lopettaa, muutoin työ menee vähän pilalle. Minulle kävi yhen työn kanssa niin, kun jatkoin eilistä työtä tänään. Homman ideana on levittää kohtuullisen märkää vesiväriä akvarellipaperille. Kostean värin päälle vetäistään tuorekelmu löysästi ja annetaan kuivua. Mitä enempi ryppyjä sen enempi viiruja tulee.

Tässä halpispaperille tehty kortin kokoinen työ. Tummemmat osat olen tehnyt toiseen kertaan ja vahvemmalla värillä. Tässä paperi on vielä teipattuna aluslevyyn. Osa toisesta kerroksesta onnistui hyvin, mutta osa, jossa yritin useita värejä, liuotti aikaisempi värejä ja kohta meni mössömäiseksi.

Vesiv%C3%A4rimarmorointi%20halpispaperil

Nämä ovat hyvälaatuiselle akvarellipaperille tehtyjä. Paperi on aika paksua ja se sisältää neljänneksen puuvillaa. Joten periaatteessa paperi kestää sekä liotusta että useita käsittelyitä. Tämänkin paperin kanssa voi homman saada sotkettua, jos tekee useita kerroksia eikä välillä malta kiinnittää edellistä väriä eristävällä vesikerroksella ja huolellisella kuivatuksella. Tässä näytille pari kortin kokoista kokeilua yhden marmoroinnin taktiikalla.

Vesiv%C3%A4rimarmorointi2.jpgVesiv%C3%A4rimarmorointi.jpg

Nämäkin ovat vielä teipattuna aluslevyyn. Näiden jatkotyöstö on vielä mietinnässä. Periaatteessa työn koolla ei ole rajoitusta, mutta osa papereista imaisee värin nopeasti, jolloin kelmun laittamisessa tulee olla vikkelänä.