Korvamato korvassani alkaa soittaa Reijo Taipaleen tangoa Onnen maa, kun nään sateenkaaren. Johtuu varmaan puolankalaisesta pessimistiperimästä. Onnenmaa on jossain metsän tuolla puolen hyvin, hyvin kaukana. Sateenkaaren päässä on aarre. Senhän kaikki tietävät. Pessimistille se on saavuttamaton unelma, onnen maa ja aarre.

 

Sateenkaaren%20loppu.jpg

 

Entäpä, jos sateenkaaren pää onkin kotipellon laidassa tai lähimetsässä, onko onnen maa sitten ihan täällä, tässä ja nyt. Voisikohan onnenmaan löytää läheltä, kenties omasta itsestä, lähiluonnosta. Etsivä löytää. Sateenkaarella on alku ja loppu. Kummasta päästä aarteen löytää.

Sateenkaaren%20alku.jpg

 

Minä lähdin sateenkaaren alkupäähän etsimään aarretta. Löysinkin monenlaisia aarteita. Syömäkelpoisia sieniä löytyi pussi tolkulla. Syömäkelvottomia oli myöskin silmän iloksi. Raitista ilmaa keuhkojen puhdistukseen. Kengät kuljettivat yli harjujen jäkäläisten punaisine puolukoineen, ohi järvien, läpi vihreyden, alle kuusien naavaisten.

Puolukat%20kannolla.jpg

 

Pussiini kertyi pieniä kangasrouskuja. Kangasrouskut saattelivatkin polun varrella minua lähes koko matkan. Osa täytyi jättää. Kaikki eivät pussiini sopineet.

Kangasrouskut.jpg

 

Kun kangassienien valta päättyi, sammaleesta nousivat kehnäsienet. Välillä molempia oli lomittain. Paljon löytyikin kehnäsieniä pannulle pilkottavaksi.

Kehn%C3%A4sienet.jpg

 

Aurinko helli aamun kulkijaa. Yön pisarat kimaltelivat vielä korsissa. Rannan vesi hopeisena päilyi.

P%C3%A4iv%C3%A4n%20kimallus.jpg

 

Ei kuulunut kuikan huutoa. Yhtään lintua ei järvellä näkynyt. Syksy on hiipinyt maisemaan.

J%C3%A4rvi.jpg

 

Vielä löytyi satumaista vihreyttä. Kivien lomasta vesi solisemalla kulki ja lauloi: "Pian olet perillä."

Vihre%C3%A4%20oja.jpg

 

Kohta jo pääsinkin sukeltamaan alle naavaisten kuusien. Sieltähän löytyivät syksyn ensimmäiset suppilovahverot.

Suppilovahverot.jpg

 

Matka kesti ja kesti. Puolentoista tunnin lenkki kesti yli kolme tuntia. Mikäs oli aikaa viettäessä. Kukaan ei kiirehtinyt. Sai vain katsella ja kuunnella, hiljaisuutta.

Metsien aarteiden lisäksi aarteita on ollut kotipihan puissa. Vihreitä omenoita, isoja omenoita, punaisia omentoita, pieniä omenoita, makeita omenoita, kirpeitä omenoita ja kaikkia siltä väliltä. Omenoista on väännetty mehua, niitä on kuivattu, pakastettu ja keitetty hilloksi. Niitä on riittänyt muillekin annettavaksi. Luontoäiti on ollut omenoiden suhteen antelias. Kuvassa on Rescue-omenan pienet, herkulliset hedelmät.

Rescue-omena.jpg

 

Omenat houkuttelivat pihaan myös liudan perhosia. Mehun puristemäski oli oivallinen perhosbaari. Suruvaipat olivat baarin vakioasiakkaita. Kiitokseksi baarin pitäjä sai perhosia olkapäälle, lippikselle ja istuipa joku jopa polvellekin.

Suruvaippa2.jpg

 

Mukava oli puolukoita perkatessa seurata, kun perhosia liiteli pihassa monenlaisia. Nokkosperhonen jätti perhosbaarin houkutukset väliin ja kuljeskeli japanikellojen kukissa. 

Nokkosperhonen.jpg

 

Amiraaliperhonen yrittti perhosbaariin, mutta suruvaippojen tungos ajoi sen ensin japaninkelloihin ja sitten pensashanhikin kukkiin.

Amiraaliperhonen2.jpg

 

Tänään kävin sateenkaaren toisessa päässä katsomassa löytyisikö sieltä aarretta. Löyihän sieltä. Löytyi monta sangollista puolukoita. Löytyi kukkiva apilapelto. Vielä olisi kimalaisille ja perhosille mesipaikkoja tarjolla. Ilma oli kylmä ja tuuli navakka. Eipä siksi surina pellosta kuulunut.

Apilapelto.jpg

 

Sateenkaaren alku- ja loppupää on tarkastettu. Pysähdytty välillekin.  Henkilökohtainen mielipiteeni on, että onnen maa ei sittenkään ole kovin kaukana. Se voi löytyä sateenkaaren alta. Sateenkaaren alta löytyi myös suomalainen ruoan tuottaja. Tosin sadepilvi nousi päälle ja paiskoi vettä ja rakeita. Olkien keruun joutuivat yrittäjät lopettamaan väliaikaisesti.  Poudan tultua homma kuitenkin jatkui.

Alla%20sateenkaaren.jpg

 

Huominen on nimetty suomalaisen ruoan päiväksi. Sunnuntai on sitten yrittäjän päivä. Tuossa sateenkaaren alla yhdistyvät sekä suomalaisen ruoan tuottaja että yrittäjä. Onnea ja menestystä yrittäjille sekä nautinnollisia kokkailuja suomalaisen ruoan parissa kaikille.