Viikko mennä hurahti siihen malliin, että muisti ei pysy perässä. Onneksi tulee räpsittyä kuvia, niin voi verestää niistä muistia. Monena iltana saimme nauttia kauniista näkymästä järvellä. Ilta-aurinko punasi hehkuvilla väreillään. Linnut uiskentelivat tyynessä vedessä. Hauet posauttelivat rantavedessä. Olipa kerrassaan idyllistä. Aurinkoiset kuvat ovat äitienpäivän aattoillalta. Silloin vielä tyyni ilma enteili yöpakkasta.

Lintuja%20ilta-auringossa.jpg

Lintuja%20ilta-auringossa2.jpg

 

Alkuviikosta sää muuttui autereiseksi. Johtuiko auer Venäjän metsäpaloista? Mies ainakin haistoi palaneen käryä. Ilma kuitenkin lämpeni ja ilmankosteuskin nousi. Tiistaina järven yllä leijaili utupilviä.

L%C3%A4mp%C3%B6aalto.jpg

 

Lämmin aalto toi mukanaan myös kalatiirat. Niitä oli hauska katsella illan hämyssä. Aivan kuin ne olisivat iloinneet kotijärvelle pääsystä. Kyllä minäkin iloitseisin perille pääsystä, jos toiselta puolen maapalloa lentää huikaseisin tänne.

Kalatiirat.jpg

 

Vielä ilta tummuu meidänkin korkeuksilla. Ihan pimeää ei enää tule, mutta valo käy vähiin kuvaushommissa.

Tiirat.jpg

 

Suutarin lapsilla ei ole kenkiä. Eikä hortonomin kukat pysy kukkapenkissä. Kukkapenkin ovat vallanneet rikkaruohot: juolavehnä ja nokkonen jne. Kevätkaihonkukka näyttää päättäneen muuttaa takapihan luonnonnurmelle. Siellä kukkivat nyt myös idänsinililjat. Takapihan luonnonnurmi on niin möykkyinen ja kivinen, että ruohonleikkurilla ajamme sen pitkään sänkeen. Siispä kevätkukkijat ja matalat kukat näyttävät ottavan sen omakseen. Rannassa myöskään vesi ei ole rajoittava tekijä. Tässä sen näkee, että luonto on paras puutarhuri. Ylellä oli juttu pihasta, joka otti huomioon pörriäiset. Vallalla oleva trendi puutarhoissa on ollut suosia nurmikkoa ja kerrannaiskukkaisia kasveja. Ne ovat kaunis katsella, mutta pörriäisille niistä ei iloa ole. Meillä nurmikkoa ei kylvetä, eikä lannoiteta, eikä myöskään haravoida keväisin. Kasvinjätteet saavat maatua ja kukat kukkia, jos kukkivat. Luonnonnurmikkoa eli kentikkoa leikataan, kun ehditään. Tässä olisi niksi helppo hoitoiseen pihaan. Saa toteuttaa omalla pihalla!

Kev%C3%A4tkaihonkukka.jpg

 

Peltohommatkin etenevät hyvien ilmojen ja ahkeran miesväen ansiosta. Suokukot sunnuntai-aamuna kävivät tarkistamassa, että isäntä on kylvänyt ohran, mutta emännän mansikan taimet ovat vielä istuttamatta. Toki kylvöjäkin on vielä tekemättä. Mansikan taimia tulee nousuviikolla. Istuttelin alkajaisiksi viime kesänä juurruttamiani rönsytaimia. En tarvinnutkaan niitä paikkotaimiksi, joten aloin harjoitella mansikan istutusta. Jospa tästä notkistuisi istumaan penkillä ja lätkimään taimia maahan. Kovin on ollut vanhuuden tuomaa jäykkyyttä havaittavissa. Toivottavasti lämpö notkistaa vanhat jäsenet ja penkillä taipuu istumaan ja istuttamaan.

Suokukkoja.jpg

 

Haarapääskyset tulivat myös viime viikon lämpöaallon mukana. Minun piti ihan tarkistaa, että toinenkin pääskysistä on haarapääsky. Tuota oikein pitkä pyrstöistä olemme viikon ihmetelleet, että onko todellakin pyrstösulat noin pitkiä. Minä väitin sen lentäneen Tsernobylin kautta. Toinen on kiertänyt saastuneen kaupungin. Todellakin molemmat ovat haarapääskyjä. Räystäspääskyä en ole vielä nähnyt tälle keväälle.

Haarap%C3%A4%C3%A4skyt.jpg

 

Keltainen toukokuu on nyt rentukan kukan muotoinen. Rannan ensimmäiset rentukan kukat aukesivat. Kohta on vesijättö keltaisena kukkamerenä. 

Rentukka.jpg

 

Tänään teimme kävelylenkin pitkin rantaa, peltoja ja metsiä. Nautimme siten lepopäivästä. Puut ovat hiirenkorvilla ja linnut lauloivat kilpaa. Kanssakulkija ihmetteli, että miksi Instagramissa ja Facessa kysellään retkikohteita. Joka puolella on luontoa kävellä. Jos jossakin onkin hakattu metsää, toisen omistajan mailla voi olla jo hyvin monipuolista katseltavaa ja kuunneltavaa. Nykyiset karttaohjelmat kännykässä ovat loistava apu luonnossa kulkijalle. Toki kartta ja kompassi ovat varmoja, jos niitä osaa käyttää. Karttaohjelmissa on myös hyvin merkitty luontopolut ja laavut. Luontoretki ei aina tarvitse olla kansallispuistoon tai ylläpidettyyn retkeilyalueelle. Eväät reppuun ja tutkailemaan lähiluontoa, mutta roskat täytyy kuljettaa repussa takaisin kotiin!