Tänään ei ollutkaan kovin huono lumikenkäilypäivä. Päivä oli komea ja pakkasta vain vähän yli viisitoista astetta. Hanki kantoi kenkäilijää kulkipa mistä kulki. Lumikenkäturisti kulki kotiovelta ensin Lähtevänojalle. Ojasta on tainnut tulla viime yön pakkasilla kuuma lähde. Kovin se höyrysi.

Oja030319.jpg

 

Lumikengillä pysty tepsuttelemaan ihan ojan laidalle. Ilma oli, kuten jo kehuin, kertakaikkiaan upea. Tuulta ei juuri ollut laisinkaan ja aurinko lämmitti mukavasti kalpeita kasvoja. Eilisen tuiskun jälkeen lumi oli puhtaan valkeaa.

Ojalla030319.jpg

 

Viime yön pakkanen (noin -25 astetta) oli tehnyt kuuran kukkia padon yläpuolelle. Tuossa patosillan takana on latu-uran silta. Jos hiihtelette joskus Rokuan ja Utajärven väliä, pääsette katselemaan tätä Lähtevänojaa tuosta sillalta. Kevään ensimmäiset muuttajat tulevat tähän ojan sulaan jo maaliskuun loppupuolella. Huhtikuulla tässä on jo tosi tungosta.

Pato030319.jpg

 

Lumikenkäreittimme kiertää metsitettyä peltoheittoa myötäillen. Pellon laidasta kuului mukavaa kujerrusta ja pulputusta. Hiiripöllöt siellä lurittelivat kosiolauluja. Sitä tällaiset ei-kovin-lintu-ihmiset ihmettelivät, että mikä lintu noin ääntää. Sittenpä koiras lehahti naaraan tykö ja teki suvunjatkamistemput niin nopsaan, että valokuvaaja Linssi ei ehtinyt ottaa kameraa selästä. Jälkinäytökseen sain kameran kynsiini ja räpsäsin vastavaloon pariskunnasta dokumentin. Kaukaa tuli tämä räpsäisy.

Hiirip%C3%B6ll%C3%B6t030319.jpg

 

Hipsuttelimme lumikengilla auringon puolelle. Pariskunnan koiras tuli siihen tulokseen, että sen pitää lähteä hiirijahtiin. Naaras jäi vielä männyn oksalle. Siirtyi sitten isomman männyn latvaan metsikön puolelle. Siinä katseli ihan rauhassa meidän tallustelua puun vieritse.

Hiirip%C3%B6ll%C3%B6_naaras.jpg

 

Naaras katseli enimmäkseen vähän laajemmalti kuin meitä. Kokeilimme erilaisia ääniä, jotta saisimme pöllön katsomaan meihin päin. Hiiren vikinää muistuttava vinkuna näytti tehoavan parhaiten. Rajasin pikkuisen yhtä pöllökuvista, jotta lajitunnistus tulisi varmistettua. Mukava, kun pöllöpariskunta näyttäisi jäävän pesimään tänne. Tuohon viereiselle peltoheitolle iskimme kuusen taimia viime kesänä. Myyriä piipersi talven mittaan siinä ihan runsaasti. Nyt on sitten luonnon mukaiset myyrien torjuntajoukot paikan päällä.

Hiirip%C3%B6ll%C3%B6_naaras.jpg

 

Aamulla odottelin sään lahtumista. Koulutin meidän Möllistä Sulo Karjalaisen Juuso-karhulle kilpailijaa taiteen saralle. Mölli tuumi, että hitsi, kun väri pääsi valahtamaan. Sovimme Möllin kanssa, että vaihdetaan paperi ja kokeillaan huomenna harjoituksia uudelleen. Vesivärit ovat niin hankalia maalattavia.

Kissa_maalarina.jpg