Käden jälkiä -blogi sai käsiinsä Korvatunturilla ilmestyvän paikallislehden Korvaturrin joulukuun alun numeron. Korvaturrin toimitus lupasi, että Käden jälkiä -blogi saa julkaista muutamia otteita tulevan joulun kunniaksi omassa blogissaan. Kiitos Korvaturrin toimitukselle tästä ilosta. Korvaturrin toimitus toivoi, että otteet tuovat helpotusta kihelmöivään joulujännitykseen.

Tonttulan valot (Korvaturri 4.12.2020)

Tontut ovat ahertaneet koko syksyn tulevan joulun joululahjoja väkertäen. Perjantaina 4.12.2020 he tulevan itsenäisyyspäivän kunniaiksi valaisivat koko tonttulan juhlavaloilla. Kaikki kynnelle kykenevät tontut vanhimmasta nuorimpaan osallistuivat juhlavalojen ripustukseen.

Tonttulan sijainti joulupukin pääasemaan nähden on hivenen muuttunut viime joulusta. Maapallo on joutunut avaruudelliseen kosmoskieputukseen ja silloin satumaiset kohteet voivat ajoittain hivenen vaihtaa paikkaansa. Tonttulan väki on kuitenkin hyvin tyytyväinen tähän uuteen paikkaan. Paikassa on nyt enemmän tilaa temmeltää viime jouluna suurentuneella tonttujoukolla. (Tästä tapahtumasta kerrotaan Korvaturrin joulukuun numeroissa vuodelta 2019.) Väheksyä ei voi myöskään sitä, että nyt Kuuklen vakoilusatelliittien on vaikeampi havaita kohdetta, kun se on vaihtanut paikkaa. Tonttulan väki on hyvin tarkkaa yksityisyytensä suhteen, joten Kuukleobs voi ohjata vanhoilla koordinaateilla uteliaat turisti ihan vapaasti minne vain Lapin perukoille.

Tonttulan väki on saanut käyttöönsä myös teleportin. Sen käyttöohjeiden lukeminen asiaan perehtymättömillä tontuilla on vielä hieman kesken, mutta kokemus opettaa kuten ennenkin. Teleportin toimitti tonttulaan paikallinen teleporttiyritys Teleportistvex. Tarkemmin teleportin toiminnasta ja kokemuksista kirjoitetaan tämän lehden tulevissa numeroissa. Teleportti näkyy kuvassa tonttulan taustalla. 

Tonttulan%20valot.jpg

 

Mystiset avaruuskuvat (Korvaturri 4.12.2020)

Korvatunturin avaruustutkimusaseman taivaskanavan kuviin on tallentunut outoja värivaloilmiöitä yötaivaalla. Kuvat eivät juurikaan muistuta tavallisia revontulikuvia. Useita spekulaatioita erikoisten värivaloilmiöiden taustalla selvitetään kuumeisesti taivassaloihin perehtyneiden tonttujen Tuomas ja Tuomo toimesta. Tässä alla olevassa kuvassa he kiskovat juuri avaruudesta putkahtanutta kuvaa analysoitavaksi.

Taivaskuva2.jpg

Mystiseksi tekee värivaloilmiön myös se, että ilmiöistä otetut kuvat eivät välttämättä pysy kuvauspaperilla. "Tämä vaatii jo tarkempia analyysejä käytettävän kuvauskaluston suhteen.", tuumivat taivassaloihin perehtyneet tontut Tuomas ja Tuomo.

Taivaskuva1.jpg

Taivassaloihin perehtyneet tontut Tuomas ja Tuomo haisetelivat, maistelivat ja konttasivat kuvien päällä, mutta värivaloilmiökuvien salaisuus ei heille vielä paljastunut. Korvaturrin lukijat voivat kirjoittaa kommenttiosioon, jos heillä on tietoa tai valistunutta arvausta värivaloilmiöiden synnystä. (Huom! Tietämättömyyttä asiasta ei tarvitse välttämättä kommentoida, jos ei halua itseään julkisuuteen. Toim.huom.) Jäämme kuulolle selviääkö värivaloilmiöiden salaisuus. Toimitus arvelee tämänkin taustalla olevan avaruuden kosmoskieputuksen, kuten tonttulan sijainnin muutoskin on.

Mystiset%20taivaskuvat.jpg

 

Korvatunturin lukupiiri (Korvaturrin kulttuuriosa 5.12.2020)

Korvatunturin lukupiirin lukukirjana on joulukuun ensimmäisellä viikolla ollut Peter Høegin kirjoittama Lumen taju. Kirjan valitsi kauniin kansikuvan perusteella joulupukin muori Korvatunturin pääkirjastosta. Kirja putosi joulupukin muorin hyppysiin kirjaston dekkarihyllystä, johon se oli hautautunut talviuneen useaksi vuodeksi. Kirja ei siis ole ihan uusi, mutta Korvatunturin väkeä lumi jä jää kiinnostavat aina. Tarina sijoittuu Tanskaan ja Grönlantiin. Tontut muistelevat, että Grönlannissa asuu heidän kaukaisia serkkuja. Lisäksi tyttötonttu ihastui kirjan sankarittareen Smillaan, koska heillä on sama etunimi. Yhteistä grönlantilaisille, Smilla-sanarittarelle ja tontuille on myös se, että heillä kaikilla on lumen taju. Kun selviää lumesta Lapissa ja Grönlannissa, selviää mistä vain. Kirjallisuusarvostelija huomauttaa, että Tanskassa lunta on vähemmän kuin Lapissa, mutta se on inhottavampaa. Sen takia pikkuinen Esajas-poika tipahtaa korkealta ja kuolee. Toiset kirjallisuusarvostelijat eivät ole samaa mieltä. He epäilevät, että totuus on mustempi kuin lumi Kööpenhaminan kadulla. Yhtämieltä kirjallisuusarvostelijat olivat kuitenkin siitä, että kirja on paras rikosromaani, jonka he ovat tänä vuonna lukeneet. "Joulun viettäjien kannattaa sulatella kinkkujaan tämän kirjan parissa.", kirjallisuusarvostelijat vinkkaavat.

Tonttujen%20kirjallisuuspiiri.jpg

 

Korvatunturin kuvitellun joululaulukirjan teko alkaa (Korvaturrin kulttuuriosa 5.12.2020)

Korvatunturin tontut ovat aloittaneet kuvitellun joululaulukirjan teon. Työn esimmäinen kuviteltu joululaulu on saatu paperille. Työ on ollut henkisesti ja fyysisesti raskas työhön intohimoisesti suhtautuvalle piirtelijätontulle. Työn uuvuttamana hänet löydettiin värikynän tyrmäämänä työnsä päältä. Onneksi samassa ateljeessa työskentelevä muusikkotonttu löysi ystävänsä ja toimitti uupuneen tonttuparantolaan toipumaan.

Kuviteltua joululaulukirjaa on ollut suunnittelemassa koko Korvatunturin kulttuurieliitti. Sen tulee kulttuurieliitin mukaan sopia lukutaidottomille joululaulajille. Kuviteltu joululaulukirja sopii kulttuurieliitin mukaan myös laulutaidottomille joululaulajille, koska siinä ei ole sanoja eikä nuotteja. Näin kanssajoululaulajat eivät kärsi laulutaidottomien joululauluesityksistä. Muusikkotonttu aikoo lahjoittaa teoksen ensimmäisen kappaleen joulupukille ja toisen joulupukin muorille. Teoksen valmistuminen vienee useita joulunalusvuosia, mutta sen valmistuttua se on kaikkien halukkaiden tilattavissa Korvatunturin nettikaupasta.

Korvaturrin toimitusta on askarruttanut, että mikä joululaulu oli piirtelijätontulla työn alla. Muusikkotonttukaan sitä ei tiennyt. Piirtelijätontulta sitä ei voinut kysyä, kun hän toipuu rasituksesta tonttuparantolassa muistinsa menettäneenä. Värikynän aiheuttama tyrmäys vei piirtelijätontulta lähimuistin (toivottavasti) väliaikaisesti. Joululaulujen saloihin perehtyneet Korvaturrin lukijat voivat kirjoittaa kommenttiosioon oikean joululaulun nimen tai oikeaksi luulemansa joululaulun nimen. Piirtelijätonttu toivuttuaan paljastaa oikean laulun. Palkkioksi oikeaan osunut arvaaja saa hyvän oikeassa olemisen -joulumielen. Tämähän on aina tärkeää.

Tonttupiirros.jpg

 

Käden jälkiä -blogin pitäjä sytyttelee sinivalkoisia kynttilöitä ja hyräilee samalla joululauluja. Toiveissa hänellä on, että voittaisi hyvän oikeassa olemisen -joulumielen.

Käden jälkiä -blogi toivottaa teille oikein hyvää itsenäisyyspäivää ja toista adventtisunnuntaita!